Prostreno.cz

Seznam potravin, za které vám tělo rozhodně nepoděkuje

Snažíte se jíst zdravě, ale sem tam nějakému tomu prohřešku se nevyhnete. Máme pro vás několik jídel a potravin, ze kterých se i výživovým poradcům ježí vlasy na hlavě. Možná vás tyto důvody přesvědčí, a i vy si je zapíšete na pomyslný „black list“.

Hamburger, hranolky a vychlazená kola. Už se vám sbíhají sliny? Možná vám poněkud zkazíme chuť. Na tyto potraviny byste si měli dát pozor!

Hranolky a bramborové lupínky

Obojí je velkým lákadlem a pro někoho je to doslova boj jim odolat. Ve skutečnosti jíte ale přesmažené brambory, které jsou ještě ke všemu přesolené. Ve zkratce, po tomto jídle nebudete mít žádnou energii přímo naopak, tuky se hned uloží a nadbytek soli vede k zadržování vody. Odborníci na výživu také poukazují na množství škrobu, které brambory obsahují. A jako zdravější alternativu navrhují hranolky a lupínky z řepy či celeru a přípravu s minimem tuků a soli.

Limonády s barvou karamelu

Kolové nápoje jsou plné nezdravého cukru o škodlivosti těchto nápojů se toho napsalo už mnoho. Podle nejnovějších výzkumů je karamelová barva karcinogen, který tělu škodí víc, než si myslíte. A to ani nemluvě o rapidním přibírání. Tyto nápoje byste měli omezit na minimum a nejlépe by se měly zcela vytratit z vašeho jídelníčku.

Mražené polotovary

Pizzy, bagety, koláče jsou velmi oblíbené rychlovky, po kterých často sáhneme. Ale přečetli jste si někdy složení? Tyto polotovary jsou postrachem všech dietologů obsahují tisíce kalorií, jsou plné nezdravých tuků a opět obsahují spoustu soli. Pokud zrovna nestíháte večeři, tak si dnes raději namažte chleba, věřte že sníte méně kalorií, než když sníte pizzu z polotovaru.

Polévky  „z pytlíku“

A u polotovarů ještě zůstaneme. Ruku na srdce, co vy a pytlíkové“ polévky? Pokud jste zvyklí je kupovat pravidelně, koledujete si o malér. Při jejich nákupu kontrolujte složení, jednou z nejhorších složek je vysoký podíl glutamátu sodného. Ten obsahuje velké procento sodíku, který je pro organismus velmi nevhodný. Navíc tyto polévky v sobě nemají žádné živiny, domácím polévkám nesahají ani po kotníky.

 „Light“ potraviny a umělá sladidla

Tohle je bohužel často velmi matoucí nulové kalorie, často značí přítomnost umělých cukrů. Možná jste to nevěděli, ale tyto výrobky mohou zvyšovat riziko vzniku diabetu 2. typu. A navíc po těchto potravinách bude mít stále pocit hladu, a ještě větší chutě na sladké. Tukům se nevyhýbejte, jen je potřeba si vybírat ty kvalitní. Sledujte složení možná budete překvapeni když porovnáte „ligt“ výrobek s tím běžným „tučným“.

Tajuplný karagenan

Každá mince má dvě strany, a to platí i o karagenu, jedná se o „éčko“ konkrétně E407. Najdete ho například v mléčných a pekařských výrobcích, kdybychom se měli rozepisovat, tak například ve zmrzlinách, sýrech, polévkách a cukrovinkách. Získává se z červených řas, nejčastěji z tzv. irského mechu. Pro vegetariány a vegany je to možná alternativa k živočišné želatině. Zatím to nezní tak hrozně, ale názor na karagen si musíte udělat sami. U citlivých jedinců je možná alergická reakce. Studie na zvířatech prokázaly při vysokých dávkách poškození střev. Podrobnější výzkum poukazuje na dva typy karagenu: na nízkomolekulární (způsobil zvířatům rakovinu) a vysokomolekulární, který byl bez vedlejších účinků. Co se ale zatím nepodařilo zjistit, je skutečnost, zda se karagen v potravinách štěpí, či neštěpí na škodlivou nízkomolekulární formu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat