Reklama:

Strongman Kralupy 2019 - reportáž a fotogalerie

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Neděle 9. června, poslední den městských slavností Dny Kralup, byla ve znamení sedmého ročníku soutěže strongmanů organizované Zdeňkem Tuháčkem. Oproti loňskému roku nesoutěžily ženy, protože se žádná nepřihlásila. O to rozsáhlejší byla kategorie příchozí. Tam se dopoledne utkalo dvacet dva siláků. Odpoledne patřilo Poháru Strongman Czech U105, kde soutěžilo šest registrovaných závodníků.

Kategorie příchozí

V dopolední části bylo první disciplínou tahání malého kamionu na 20 m, které zvládli do časového limitu jedné minuty všichni závodníci. Nejrychlejší byl Radek Rosa, kterému na paty šlapal kralupský Zelenka, Leflík a Janků. Druhá disciplína byla tlaková kombinace, kde bylo nutné zvednout nad hlavu kládu o hmotnosti 85 kg a dvakrát zvednout obří jednoručku o hmotnosti 45 kg. Kláda byla nad síly šesti závodníků, kteří bojovali s její váhou, ale i technikou tlaku. Nejlépe tuto disciplínu zvládl Filip Váša. Nošení kufrů bylo třetí disciplínou, každý kufr vážil 90 kg a bylo nutné je odnést na vzdálenost 20 m. Martin Zelenka byl nejrychlejší a tuto disciplínu vyhrál. Předposlední disciplínou byl mrtvý tah na opakování s axle osou, na které bylo naloženo 170 kg. Nejvíce opakování, a to devatenáct, dokázal Radek Rosa. Druhým byl Martin Zelenka, který dal sedmnáct, a tři borci zvládli šestnáct. Závěrečnou disciplínou byl vykládací závod, kde se vykládalo na paletový stůl náčiní sestávající z 60kg slam ballu a 90kg a 115kg betonové koule. Kouli vážící 90 kg nezvedli tři borci, naopak tuto disciplínu ovládl Martin Zelenka. V součtu bodů všech disciplín vyšlo najevo konečné pořadí. Vyhrál Radek Rosa o pouhý bod před domácím Martinem Zelenkou, který nejvíce bodů ztratil na technicky špatně provedené druhé disciplíně, která zhatila jeho ambice vyhrát na domácí půdě. Třetí pozici obsadil Petr Leflík. Rozdíl mezi čtvrtým a devátým místem byl pouhé čtyři body. Z toho je patrné, že borci soupeřili až do poslední chvíle a předvedli vyrovnané výkony.

Pohár Strongman Czech U105

Během horkého odpoledne nastoupili na řadu strongmani kategorie do 105 kg, tato soutěž byla součástí Poháru Strongman Czech U105. Mnozí z nich pociťovali lehčí únavu, protože absolvovali i sobotní závod v Jihlavě. První disciplínou bylo tahání kamionu na 25 m. Dva závodníci nestihli během časového limitu jedné minuty dotáhnout kamion do cíle. Nejrychlejším byl David Zem a jen o něco málo pomalejší byl Petr Pastýřík. Tlaková kombinace byla druhou disciplínou, nutné bylo zvednout kládu o hmotnosti 120 kg a dvakrát dostat nad hlavu obří jednoručku o váze 70 kg. Tuto disciplínu nedokončil Pavel Hachle z důvodu zranění.

Nejlépe celou kombinaci zvládl Petr Pastýřík, který všechno zvedl nad hlavu bez zaváhání. Kufry o hmotnosti 110 kg zvládnul každý z nich. Tato třetí disciplína trochu zamotala průběžné pořadí, nejrychleji s nimi uběhl vzdálenost Radovan Hnatič, v závěsu za ním byli Ján Šťastný a Petr Pastýřík. V mrtvém tahu s 250 kg na počet opakování jich nejvíce zvládl David Zem, a to rovných sedm. Další tři závodníci Hnatič, Šťastný a Pastýřík jich dali šest. Poslední disciplínou byl vykládací závod složený ze sudu o váze 100 kg a dvou betonových koulí vážících 120 kg a 140 kg. Nejlépe si vedl David Zem, jemuž šlo v této disciplíně o všechno, protože výhrou této disciplíny získal i prvenství celkové. Druhým nejlepším ve vykládacím závodu byl Ján Šťastný, což mu zajistilo třetí místo celého závodu, a třetí byl Petr Pastýřík, kterému tento výkon stačil na celkové druhé místo.

Díky zkušenému týmu pořadatelů si troufám říci, že soutěž probíhala svižně a diváci i závodníci si přišli na své. Závěrem by pořadatelé rádi poděkovali městu Kralupy a kulturnímu domu Vltava, že umožnili zařadit soutěž do městských oslav Dny Kralup. Velký dík také patří sponzorům, pomocníkům a dobrovolníkům, bez nichž by se také soutěž nemohla uskutečnit. Doufám, že se na nějaké silácké soutěži v Kralupech znovu setkáme.

Pro rozhovor jsem si vybrala z kategorie příchozích domácího stříbrného Martina Zelenku. A ze strongmanů kategorie do 105 kg vítěze, kterým se stal David Zem.


Martin Zelenka

Co tě vedlo k tomu zkusit strongman závody?

Především jsem si chtěl sám sobě dokázat, že na to mám. Ukázat sobě samotnému, že mi to jde, že jsem silný a dokážu konkurovat. Což se mi vlastně povedlo. Chtěl jsem získat zkušenosti, byl jsem hladový po umístění, šel jsem, abych se posunul.

Bylo náročné soutěž spolumoderovat a zároveň si zasoutěžit?

Bylo, rozhodně. Vlastně jsem pak po první disciplíně moderování úplně utnul. Potřeboval jsem svůj klid, odpočinout si a mentálně se připravit na další disciplíny. Buď jsi stoprocentní v jednom, nebo v druhém. Já umím být skvělý moderátor, mě samotného to baví a lidi kolem mě taky, teda aspoň myslím. (smích) Ale neumím dělat tyhle dvě věci zároveň. Zpátky k mikrofonu a spolumoderování jsem se vrátil až po oddychu, mohl jsem se do toho zase pustit naplno a udělat pro diváky pořádnou show. Užíval jsem si to.

Zkoušel sis někdy předtím soutěžní disciplíny?

Samozřejmě že zkoušel. Po celou dobu přípravy jsem měl vždy jednou týdně trénink disciplín. Byl to děs, ale vyplatilo se to!

A jak vlastně běžné trénuješ?

V přípravě jsem trénoval přesně podle tréninku specializovaného na strongmana, především jsem se zaměřoval na rozvoj síly v základních cvicích a jejich variantách, provedení cviků, trénink disciplín a doplňkových cviků. Takový trénink mě baví a naplňuje, líbí se mi ta pestrost a rozmanitost. Teď po závodech vidím, kde mám slabší stránky. Rozhodně se chci více zaměřit na zlepšení techniky, větší rychlost a mobilitu.

Zaujalo tě toto soutěžní odvětví natolik, že zkusíš i další závody?

Určitě ano, chtěl bych pokračovat. Kde a kdy, ale zatím nevím.

Děkuji za rozhovor, chtěl bys touto cestou někomu poděkovat?

Rádo se stalo. Chtěl bych poděkovat hlavně všem závodníkům, kteří přijeli zabojovat, bylo nás tam opravdu hodně, je vidět, že úroveň strongmana v Česku jde nahoru. Všem fanouškům, kteří nás dorazili podpořit, protože podpora publika byla opravdu znát. Určitě pak týmu organizátorů a rozhodčímu, všechno bylo skvěle připravené a nachystané. Největší poděkování patří Petrovi Klichovi, trenérovi, který mě do strongmana zasvětil, vše potřebné mi vysvětlil a naučil, připravil mě k závodům.


David Zem

Jak dlouho už se soutěžím strongmanů věnuješ?

Teď to byl rok, co se strongmanu věnuji. Vlastně minulý rok byly Kralupy můj druhý závod a týden předtím soutěž Naber svaly. Takže závodím rok.

Mohl bys trochu přiblížit tvoje tréninky?

Tréninky jsou samozřejmě těžké, náročné a zdlouhavé. Tréninkové plány žádné nemám, nevyhovují mi. Trénuji pocitově a většinou pořád na maximum.

Projevila se únava v Kralupech, když to byl hned následující den po soutěži v Jihlavě, kde jsi vyhrál? Všichni říkají, že jihlavská soutěž byla velice náročná?

Určitě únava znát byla. I když jsem si to moc neuvědomoval, ale na kufrech sem vyhořel. Nejspíše jsem si uhnal v Jihlavě zánět šlach předloktí, takže to znát bylo.

Máš další sportovní cíle a plány do budoucna? Zvýšení osobáků, soutěže a podobně?

Se soutěžemi se chci soustředit hlavně na závody v cizině v mé váhové kategorii do 90 kg. Už jsem byl na dvou - "Arnold" Afrika, kde jsem vyhrál, a "Arnold" Brazílie, kde jsem byl třetí. Takže tento rok ještě Španělsko a pak mistrovství světa v Log Liftu v Litvě. Oba závody jsou v září. Následující rok bych chtěl "Arnolda" v Americe, Austrálii a v Brazílii vyhrát. Jinak v Česku závodím v asociaci Strongman Czech U105 a chtěl bych zkusit i nějaký open ČSL závod, tak uvidíme.

Děkuji za rozhovor, chtěl bys touto cestou někomu poděkovat?

Určitě bych rád poděkoval profi strongmanovi Marimu Zvrtkovi, který mě do tohohle sportu zasvětil! A pořád spolu spolupracujeme. Pak Martině Dostálové, je pro mě velice důležitá. Je to nejsilnější žena ČR a spolu absolvujeme cesty do světa. Stará se o mě jako o vlastního. Její fyzio masáže a rady jsou k nezaplacení, bez ní bych už určitě nezávodil. Dále je tu pak Jiří Tkadlčík, pro tento sport udělal hrozný kus práce. Asociaci U105 dal řád, kvalitu a pořádné váhy. Zařizuje tu soutěže světového měřítka. Díky němu a jeho ženě Valerii jsem byl na prvním "Arnoldu" v Brazílii. I když občas schytává i negativní reakce, nevzdává se a bojuje dál. Neskutečný srdcař! Moc si ho vážím. A pak bych rád poděkoval svému sparingovi Pavlu Hachlemu. Poznal jsem ho na svém třetím závodě v Bohumíně a od té doby spolu trénujeme a posouváme se společně k neskutečným výkonům.


Strongman Kralupy 2019 - výsledky kategorie příchozích

pořadíjméno
1.Radek Rosa
2.Martin Zelenka
3.Petr Leflík
4.Matěj Veselý
5.David Nohýnek
6.Lukáš Stecker
7.Petr Burian
8.Filip Váša
9.Jakub Klečák
10.Miroslav Drozen
11.Karel Soběhart
12.Karel Lemfelt
13.Josef Janků
14.Václav Tauš
15.Tomáš Pleskot
16.Tomáš Černohorský
17.Marek Křivánek
18.Vít Čermák
19.Jan Jansa
20.Jan Mottl
21.Lukáš Novotný
22.Kryštof Škutchan

Strongman Kralupy 2019 - výsledky závodníků Strongman Czech U105

pořadíjméno
1.David Zem
2.Petr Pastýřík
3.Ján Šťastný
4.Radovan Hnatič
5.Martin Pospíchal
6.Pavel Hachle


Strongman Kralupy 2019 - fotogalerie




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie