Děti se budou učit pod širým nebem

14/6 2019

V parku Československých letců byl v pátek 14. června slavnostně uveden do provozu netradiční učební prostor. Projekt s názvem Venkovní třída uspěl v loňské výzvě dotačního programu města fajnOVY prostor a jeho realizace byla finančně podpořena 230 tisíci korunami.

Děti se budou učit pod širým nebem

V parku Čs. letců vznikla tzv. venkovní třída. Foto: Hana Oborilová

Iniciátorem projektu byli učitelé z mezinárodní školy 1st International School of Ostrava. Slavnostního aktu se za město zúčastnila resortní náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.V okolí parku v centru města je více škol, které mohou třídu využívat – ZŠ Matiční, ZŠ Ostrčilova, Mezinárodní gymnázium či Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity. Výuka žáků a studentů venku otevírá nové možnosti. Žáci jsou na čerstvém vzduchu, mají možnost pohybu a vybočení ze stereotypu domácího i školského prostředí.

„Těší mě zájem veřejnosti o proměnu a zkrášlování veřejného prostoru. V tomto případě budou mít z úpravy užitek nejen žáci a jejich učitelé, ale určitě i všichni Ostravané. Třída je navržena takovým způsobem, aby mohla nabídnout prostor nejen k příjemné relaxaci, ale i práci. Denně vidím, že je hodně využíván. Děkuji všem, kteří se na vzniku takového pěkného místa podíleli,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Posezení bude zkrášlováno a spravováno studenty Mezinárodního gymnázia po dobu dvou let, poté jeho údržbu převezme město. Je navrženo z betonu, a proto bude jeho údržba nenáročná. Design dotvoří studenti gymnázia v duchu literárního díla Malý princ, které tematicky doplňuje název parku, s ohledem na památník parku (autor knihy byl letcem).

Žádosti do třetího ročníku dotační výzvy s názvem „fajnOVY prostor“ mohou zájemci o finanční podporu podávat až do 15. srpna. Obyvatelé mohou s finanční podporou města dotvářet veřejná prostranství - ulice, náměstí, parky a další místa podle vlastních nápadů na jejich zkrášlení, zvýšení jejich užitné hodnoty či nabytí nové funkce. Rozdělovat se bude již potřetí 5 milionů korun.