Tajemství malých penisů antických soch! Proč tehdejší lidé opovrhovali velkým pohlavím

Sousoší vzniklo kolem roku 450 př. n. l. a jeho originál byl vystaven na athénské Akropoli. Toto je kopie v Kodani.
Zdroj: Archiv
Socha Hérakla.Lysippův vítězící mladík.Bůh Hermés. Kopie sochy řeckého umělce Lysippa.Borgheský gladiátor sochaře Agasiáse.+ 5 fotek+ 6 fotek

Patří mezi největší historická dědictví světa, přesto jsou často terčem posměchu a narážek - antické, starověké mužské sochy! Staří Řekové zobrazovali lidskou nahotu otevřeně. Byla to oslava krásy lidského těla, oslava přírody... Oči dnešních obdivovatelů těchto úchvatných sochařských výtvorů však nezřídka sklouznou níž - pod pas, k pohlaví. A na mysli vytane otázka: Proč proboha Řekové zobrazovali muže s tak malým přirozením?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 06. 2019 17:00

Podle specialisty na antická umění a sexualitu Andrewa Leara nebyl v antickém Řecku velký ztopořený penis ani znakem síly, ani znakem moci. Dokonce to nebylo nic, co by tehdejší lidé považovali za něco obzvláště přitažlivého, spíše naopak. Třeba takový Aristofanes ve své hře Mraky píše o ideálních tělesných rozměrech muže takto: „Mohutná hruď, světlá pleť, široká ramena, silné hýždě a malé žihadlo.“ Tím žihadlem se samozřejmě myslí penis. Malé přirození bylo zkrátka ideálem krásy mužského těla.

Zajímavé je v tomto kontextu podívat se na to, jak byli vyobrazováni jiní, ne tak hezcí či méně urození muži. Například satyrové byli vždy znázorňováni se vztyčeným mohutným penisem. Podle mytologie to byli napůl lidé a napůl zvířata. Jejich nehezká zvířecí složka byla symbolizována mimo jiné právě mocným pyjem. „Velké penisy byly brány jako cosi vulgárního, co se do lepší společnosti nehodí, co je vyhrazeno barbarům,“ vysvětlil Lear.

Velké penisy se objevují v některých řeckých komediích, kde symbolizují hloupost a zvířeckost svých nositelů. Byli takto portrétováni například Egypťané, kteří byli dlouho nepřáteli Řeků a vedli s nimi války. Naopak řečtí hrdinové byli vždy inteligentní, dokonale se ovládali, měli dobré způsoby a samozřejmě i malou chloubu mezi stehny.

Penis dokonce nebyl vnímán ani jako symbol plodnosti muže. Schopnost počít a následně se starat o děti nespočívala v přirození, ale v inteligenci. Kdo byl považován za inteligentního, ten byl stejně tak vnímán jako plodný a potencionálně dobrý otec. Malý penis tak byl v podstatě znak charakteru – čím menší, tím lepší charakter.

PODÍVEJTE SE V GALERII NA VELKÁ UMĚLECKÁ DÍLA, KTERÝM DOMINUJÍ MALÉ PENISY!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články