Stavba pergoly krok za krokem

18.06.2021 | Bydlení a design

Vaše zahrádka je v plném rozpuku a vy byste už rádi obdivovali její krásu z pohodlí vlastní pergoly? Není nic jednoduššího, než si ji postavit svým přičiněním. Na které detaily je potřeba se zaměřit a je nutné povolení k její realizaci?

Velikost

Nejprve je důležité zaměřit se na to, jak by měla být pergola veliká. Při prvotním plánování s metrem v ruce se může zdát zvolený rozměr dostačující, po její realizaci můžete být ale její nedostatečnou velikostí nepříjemně zaskočeni. Inu, vše se zdá být větší, dokud to nevidíte na vlastní oči.

Při rozměřování budoucího altánu nebo pergoly je nutné myslet na to, kolik lidí ji bude pravidelně užívat a jaký zvolíte nábytek. Po nastěhování stolu a křesel pro šest lidí může být prostor skutečně stísněný.

Umístění

Pergola se nejčastěji staví v zahradách, je ale vhodnější vybrat místo, které nebude příliš daleko od domu. Počítejte také s tím, že pro založení základu pro opěrné sloupy bude potřeba vykopat díry, které se budou vylévat betonem, což by mohl být, v případě kamenitého podloží, poměrně velký problém.

Ideální nasměrování pergoly je na jihovýchod, které vám zaručí dobré světelné i teplotní podmínky pro užívání prostoru i v chladnějších měsících.

Jaký zvolit materiál?

Pro stavbu zahradních posezení se jednoznačně nejlépe hodí dřevo, především proto, že nenarušuje celkový dojem zahrady. Podpěrné sloupy či stěny lze také vystavět z cihel či kamenů, je však nutné počítat s mnohem větší zastavěnou plochou. Pro malé zahrady tedy toto řešení nemusí být ideální.

Co se týče střechy, nejvhodnější je dřevěná konstrukce s klasickými taškami či šindelí. Nabídne vám tak příjemný stín, který oceníte zejména v letních měsících. Pozor si dejte na použití tolik oblíbených polykarbonátových desek. Mnoho lidí se nechá zlákat cenou a možností zachování světelných podmínek uvnitř pergoly, při slunečném dni se ale budete v altánu cítit jako ve skleníku.  

Je potřeba povolení?

Podle zákona nepodléhá stavba o velikosti do 25 m2 plochy a pěti metrů výšky stavebnímu povolení ani ohlášce. Je však nutné dodržet důležité podmínky, například stavět alespoň dva metry od hranice se sousedními pozemky. Podrobné informace vám ochotně sdělí na obecním či městském úřadě.

Zdroj: culturesouthwest.org.uk, masterclass.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat