Prostreno.cz

Věci, na kterých je víc bakterií, než si myslíte

Kolikrát za jediný den sáhnete na televizní ovladač, mobilní telefon, klávesnici počítače nebo kuchyňskou houbičku ve dřezu? Ptáme se proto, že se na nich vyskytuje tolik virů a bacilů, že byste při jejich sčítání zavařili kalkulačku!

Jste přesvědčení o tom, že místo, na němž je z celé vaší domácnosti nejvíce baterií, je toaleta? Tak tenhle pocit má mnoho lidí. Odborníci ale varují, že s počtem škodlivých zárodků a mikroorganismů jsou na tom podstatně hůř určité předměty. Se kterými jste denně v kontaktu?

Klávesnice počítače? Vyhledávaná adresa

Vlastníte počítač? Ať už máte doma jakýkoli typ a model, nabízí se zásadní otázka. Kdy jste naposledy antibakteriálním přípravkem čistili klávesnici onoho přístroje? Pokud jste došli k závěru, že za několik let jeho používání se tak nestalo ani jednou, jste v pěkném maléru. Dle mínění expertů se na tlačítkách s písmenky vyskytuje pětkrát více „zlých organismů“ než na záchodové míse. Jste v šoku? Bude hůř, hodně podobně na tom prý je i váš mobilní telefon či televizní ovladač.

Kuchyňské potřeby. Na ty extra pozor

Máte pocit, že houbička na nádobí, která polehává ve dřezu, je naprosto v pohodě? Váš optimismus není na místě. A je úplně jedno, že její služby využíváte něco málo přes týden! „Vyčistit houbičku na nádobí je jednoduše nemožné. V každém jejím otvoru se ukrývají tisíce a tisíce zárodků, které si touto cestou můžete snadno přenést přímo na nádobí. Já osobně ji vůbec nepoužívám. Těm, kteří ano, radím, aby ji měnili každých pět dní,“ doporučuje americká lékařka a vedoucí pracovnice Úřadu pro bezpečnost a inspekci potravin Marianne H. Gravely. Specialistka zároveň dodává, že miliony mikrobů žijí také v hlubokých rýhách a drážkách kuchyňského prkénka.

Kabelka? Kapitola sama pro sebe

Ani váš nepostradatelný módní doplněk rozhodně nepatří k nepotřísněným, což potvrzuje britský výzkum, jehož se zhostila společnost Initial Washroom Hygiene. V jeho tiskové zprávě se píše, že rukojeti i spodní části tašek obsahují ne stovky, ale statisíce škodlivých „breberek“, ze kterých plynou nemalá zdravotní rizika.

„Kabelky přichází do styku s dalšími povrchy, takže riziko přenosu bakterií je velice vysoké. Ženy mají navíc ve zvyku odkládat je na zem či stůl, přičemž je skoro vůbec nečistí. Tím se nebezpečí ještě zvyšuje,“ připouští pracovník a technický manažer uvedené společnosti Peter Barratt.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat