Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít heřmánek pravý

Jak využít heřmánek pravý

Jak využít heřmánek pravý | rady a tipy. Heřmánek pravý je jedna z našich nejznámějších bylinek. Víte však, na co všechno se dá použít? Nejznámější léčivé účinky heřmánku pravého jistě znáte, v našem článku se však dozvíte i ty méně známé. Tipy, jak využít heřmánek, si přečtěte na následujících řádcích.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Heřmánek pravý je jednoletá bylina, která kvete na polích a loukách od května do září. Sbírají se květy 3-5 dní po rozkvětu, které se suší ve stínu.

A jaké jsou léčivé účinky heřmánku?

Heřmánek je známý zejména pro své hojivé a protizánětlivé účinky. Využijete jej při poruchách trávení, nadýmání, pro uklidnění, heřmánek také zastavuje růst některých bakterií včetně zlatého stafylokoka, zlepšuje menstruační cyklus a podporuje pocení. Zevně pak hojí rány, pomáhá léčit některé kožní problémy (např. mokvavé kožní vyrážky), snižuje krvácení dásní a pomáhá při zánětu spojivek.

2

Jaké jsou způsoby využití heřmánku?

Vnitřní:

  • Vnitřně se heřmánek užívá ve formě čaje, který připravíte zalitím 2 lžiček sušeného heřmánkového květu 250 ml vroucí vody, nechte 5 – 10 minut vylouhovat, poté přeceďte a užívejte maximálně 3x denně. Tento nálev využijete i pro zevní použití uvedené v následujícím kroku.
3

Zevní:

  • Obklad na oči – Heřmánkový obklad použijte, pokud Vás trápí unavené oči nebo zánět spojivek. Stačí do vychladlého heřmánkového nálevu namočit odličovací tampony a přiložit je na oči asi na 20 minut. Po tuto dobu mějte oči zavřené a relaxujte.
  • Heřmánková mast – Heřmánková mast bojuje proti hemeroidům, hojí ranky, spáleniny, opruzeniny a další kožní problémy. A jak mast vyrobit? Ve vodní lázni rozpusťte 250 g sádla nebo kokosového oleje, poté přisypte 2 hrsti heřmánkových květů a nechte směs krátce povařit, promíchejte a nechte ji přes noc na chladném místě. Druhý den mast zahřejte a přeceďte do vysterilizovaných kelímků.
  • Nálev k umývání vlasů a obličeje – Heřmánkový nálev můžete využít k omývání obličeje, což pomůže zhojit akné, vyčistit póry, zklidnit podrážděnou pleť, odstranit tmavé kruhy pod očima atd. Jestliže máte světlé vlasy, můžete heřmánek použít i jako oplach vlasů po jejich umytí šamponem. Vlasy budou lesklé, zesvětlené a pokožka bez lupů.
  • Kloktadlo – Nálev zkuste při angíně a zánětech sliznice ústní dutiny či při bolesti zubů použít jako kloktadlo.
  • Inhalace – Inhalace Vám pomůže proti rýmě a zánětům dutin. Připravíte ji zalitím 1 polévkové lžíce sušeného heřmánku litrem vroucí vody a následným vdechováním výparů pod ručníkem. Inhalace heřmánku Vám zároveň krásně vyčistí pleť.
  • Koupel – Heřmánková koupel uklidňuje, hojí rány a léčí kožní problémy. Dvě hrsti sušených květů zalijte litrem vroucí vody, nechte 15 minut louhovat a poté nálev přeceďte do koupele.
4

Vnitřně i zevně:

  • Heřmánková tinktura – Heřmánkovou tinkturu užijete vnitřně pro uklidnění, podporu pocení a při nepříjemných křečích v břiše a dalších problémech s trávením, zevně pak působí dezinfekčně a protizánětlivě (je skvělá např. na hmyzí štípance, vyrážky a pupínky). Heřmánkovou tinkturu připravíte následujícím způsobem: hrst čerstvých či sušených květů zalijte nejméně 60% alkoholem tak, aby byly zcela ponořené. Nechte je macerovat v uzavíratelné lahvi na teplém místě asi měsíc, občas lahev protřepejte. Poté tinkturu přeceďte.

Tipy

Heřmánek je vhodný i pro děti od 3 let. Heřmánková koupel pomůže proti dětským opruzeninám, podporuje dobrý spánek, čaj pak působí proti bolestem bříška. Dětem do 5 let však podávejte maximálně půl šálku heřmánkového čaje denně.

Varování

  • Nepleťte si heřmánek pravý se rmenem sličným, i když je to též léčivá rostlina. Heřmánek pravý má na rozdíl od rmenu duté květní lůžko, rmen navíc téměř nevoní.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast | návod. Smetanku lékařskou neboli pampelišku jistě nemusíme představovat. Pampeliška se používá zejména vnitř…
Jak sbírat a využít dubovou kůru | rady
Jak sbírat a využít dubovou kůru | rady
Jak sbírat a využít dubovou kůru | rady. Dubová kůra je známý přírodní lék na hemoroidy. Má i jiné léčivé účinky, jejichž síla je však poměrně krátkod…
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plod…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.