Bolí vás spodek paty? Možná za to může plantární fascitida

K poškozením chodidel, která během života trápí velké procento z nás, patří také takzvaná plantární fascitida. Jde o dosti neznámý pojem, skrývá se ale pod ním typická a hojně vyskytovaná bolest v oblasti spodní části paty.

Co je plantární fascitida?

V první řadě je nutné zmínit plantární šlachu. Line se po celé délce chodidel v jejich spodní části. Díky ní mají naše chodidla zespodu charakteristický obloukový tvar. To způsobuje, že při chůzi a dalších pohybech není noha tolik zatěžovaná, vlastně pruží. Zároveň pomáhá udržovat stabilitu.

Pokud se u vás projeví plantární fascitida, jde o nemoc, kdy se u zmíněné šlachy vyskytne zánět.

Vznik a příčiny nemoci

Plantární fascitida vzniká především tím, že nosíte špatnou obuv. Konkrétně jde o boty, které mají neúměrně tvrdou podrážku. Ta špatně tlumí nárazy při chůzi, takže je úpon silně zatěžovaný a postupně dochází k tvorbě zánětu. Stejně tak může za způsobením onemocnění stát také obuv, která je už příliš obnošená.

K dalším příčinám nemoci lze přidat nadváhu. Pokud máte nadměrně vysokou tělesnou hmotnost, dochází logicky k většímu zatěžování chodidel. Kromě toho, že trpí klenba, dochází rovněž právě i k přetížení plantární šlachy, případně pak k otokům nohou.

V neposlední řadě se riziko výskytu plantární fascitidy přiřazuje i přílišnému a dlouhému stání na nohou, běhu a chůzi v řádech desítek kilometrů denně.

Projevy a důsledky nemoci

Pokud vás trápí plantární fascitida, určitě ji poznáte podle toho, že vás poměrně intenzivně začne bolet pata v okamžiku, kdy našlapujete na chodidla. V nejhorších případech, kdy je zánět už dost značný, na nohy takřka nemůžete ani stoupnout.

V dlouhodobějším horizontu se vytváří patní ostruha, tedy kůstka, která vyrůstá zespodu paty. Doprovází ji opět silná bolest. Odstranit se dá kromě jiných metod i laserem.

Tipy proti bolesti

Základním preventivním opatřením proti vzniku plantární fascitidy a patní ostruhy je hlavně nošení kvalitní obuvi s dostatečně ohebnou a pohodlnou podrážkou. Ideální je, pokud do bot používáte také vložky. Zabránit vzniku nemoci můžete i pravidelným protahováním chodidel, případně různými posilovacími cviky.

V neposlední řadě se pak vyplatí nosit Adjustační ponožky®. Díky nim nedochází k deformaci chodidel. Tyto speciálně vyvinuté ponožky s oddělovači prstů navíc zabraňují vzniků otoků nohou, vbočených palců a dalších deformací dolních končetin.

Zdroj náhledového obrázku: pro-nozky.cz

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.