Halušky bez mouky a brynzy. Jak si připravit odlehčenou verzi slovenského pokrmu?

Zdroj: Pixabay.com

Milujete slovenské tradiční halušky? Jen při pomyšlení na ně se vám sbíhají sliny? Komu by se ale chtělo v těchto tropických dnech stát celé dopoledne v kuchyni? Navíc halušky nepatří mezi dietní a lehká jídla, proto je možné, že byste si na nich ve velkých vedrech ani nemuseli tak pochutnat, a co hůř, mohlo by vám být špatně. Co si takhle ale připravit „halušky“ v odlehčené verzi?

Reklama

Je jasné, že ti, co halušky milují, si jen stěží dovedou představit tento pokrm v dietní formě, avšak zkusit se má všechno. Zapomeňte tak na brambory, mouku, zakysanou metanu a brynzu, to vše raději v těchto horkých dnech vyměňte za květák a žervé. I přestože chuť halušek s touto kombinací úplně nedosáhnete, vzhled bude velmi podobný, navíc jídlo zvládnete připravit do několika málo minut.

Květákové halušky se zelím a slaninou

Na květákové halušky si připravte květák, zelí, slaninu, žervé, citron, sůl a pepř. Dejte si vařit kastrol s vodou, když se začne vařit, vodu osolte a ochuťte citronovou šťávou, poté přidejte do hrnce očištěné drobné růžičky květáku. Vařte pár minut, dokud nezměknou.

Mezitím si nakrájejte slaninu na drobné kostičky a opečte ji na pánvi. Jakmile je květák uvařený, slijte ho a dejte do pánve na slaninu, přidejte zelí a vše opepřete, osolte a důkladně promíchejte. Nakonec do směsi patří i žervé, které dejte podle chuti, chcete-li mít květákové halušky jemnější a mazlavější, pak bude potřeba více tvarohového sýra.

Doufáme, že vám květákové halušky zachutnají a že jim občas dáte přednost před těmi pravými slovenskými. Především pak v období květáku a letních dní recept jistě oceníte nejen vy, ale i vaše rodina. Navíc díky jemnému sýru květák zachutná i těm, kteří ho nemají zrovna v lásce, možná s odlehčenými haluškami uspějete také u vnoučat.

Reklama