Meč kata Jana Mydláře: Tenhle meč setnul hraběte Šlika | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Meč kata Jana Mydláře: Tenhle meč setnul hraběte Šlika

Meč kata Mydláře v rukách starosty Ostrova Jana Bureše.
Meč kata Mydláře v rukách starosty Ostrova Jana Bureše. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Po prohrané bitvě na Bílé Hoře kat Mydlář tímto mečem 21. června 1621 popravil vůdce stavovského povstání. Sťato na Staroměstském náměstí bylo 17 měšťanů, sedm rytířů a tři páni. Mezi nimi byl i český šlechtic Jáchym Ondřej Šlik.

Tři čtvrtě století neměl nikdo šanci tento meč spatřit. Ležel totiž v depozitáři muzea, skryt před zraky lidí. Teď ale meč známého pražského kata Mydláře bude k vidění na zámku v Ostrově na Karlovarsku. 


„Mydlář tímto mečem usekl i hlavu jedinému vyššímu šlechtici, kterým byl Jáchym Ondřej Šlik. Ten byl sťat jako první,“ řekl starosta Ostrova nad Ohří Jan Bureš. Kat Mydlář pak již mrtvému Šlikovi mečem uťal ještě pravou ruku. Useknutou hlavu s rukou položenou na ústa kat po popravě 27 českých pánů pověsil na Staroměstskou mosteckou věž, kde visela až do května 1622. 


Katovský meč byl jedním ze čtyř, které kat Mydlář při popravě použil. „V květnu 1945 meč našli lidé v příkopu u obce Mýto na Rokycansku. Zahodil ho tam německý voják, který meč před tím zcizil. Nalezený meč lidé předali do Státního oblastního archivu v Rokycanech. Pakskončil v depozitáři Muzea Miroslava Horáka v Rokycanech,“ řekla kurátorka výstavy Miluše Kobesová.

Zdobená čepel
Výjevy na čepeli zachycují Spravedlnost, krále, Ježíše Krista a Pannu Marii Sedmibolestnou. „Když ho vlastnil kat Mydlář, na meči nebyly. Pocházejí pravděpodobně až z roku 1675. Jedním z vysvětleních je to, že nový majitel meče si ho nechal takhle vyzdobit,“ uvedla Kobesová.

Kdo byl kat Mydlář?
Jan Mydlář (1572 až 1582 – 14. 3.1664) byl syn chrudimského městského písaře. Vystudoval pražské Karlovo vysoké učení a stal se magistrem. Kvůli neopětované lásce se stal pomocníkem kata. Stal se s něj bezcitný člověk, kterým ostatní opovrhovali. Z Chrudimi odešel do Prahy, kde působil jako holomek ve staroměstské katovně. Nakonec se stal vrchním katem.

Výstava Šlikové a mincování
Kde: zámek v Ostrově
Kdy: pondělí až neděle, 10 až 17 hodin, do března 2020
Za kolik: dospělí 50 Kč, děti 30 Kč důchodci, invalidé a děti do 6 let zdarma



Přečtěte si
Jiří Židlický
8. 4. 2023 • 16:38

Vyjadreni pana starosty Ostrova k vystavovanemu popravcimu meci privadi ctenare k zamysleni, kam az asi mohou jit kroky voleneho zastupce obcanu za sve zviditelneni, za ukojeni sveho ega. Predstavitel slusnosti, serioznosti a pravdomluvnosti se propujci k prohlaseni, ke kteremu nema jediny historicky podklad. Z pohledu ctenare je to vrchol nehoraznosti timto zpusobem informovat verejnost. Nepravdive prohlaseni pana starosty do casopisu Aha s vlastni fotografii snad v domeni zvyseni navstevnostici naopak dehonestovalo profesionalitu a odbornou praci historiku podilejicich se na tvorbe zamecke expozice.

Uživatel_5630931
2. 3. 2023 • 17:47

Je otazkou, ci to byl mec a pokud jsou nezvratne dukazy o vlastnictvi Mydlare, tak, zda byl pouzit pri staromestske exekuci a vrchol serioznosti je tvrdit, ze to byl prave ten prvni pouzity. Rad bych si precetl zpusob overovani a kym byly provadeny. Panu starostovi se nedivim, ze se nechal zvecnit, to je politik.

majojo
15. 6. 2019 • 08:18

Všechny čtyři meče, které Mydlář použil, byly katovské, jiné se při veřejných popravách (s výjimkou vojenských exekucí) používat nesměly. Jak tedy může nějaký památkář vědět, že hrabě Šlik byl sťat právě tímhle? Asi proto, že na něm jsou hezké obrázky, že? Lépe to vypadá a lépe se o tom fabuluje.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.