Špička z ananasu, podešev z eukalyptu. Kanaďané uvádí rostlinné, 100% rozložitelné tenisky

Filip HouskaFilip Houska

native_shoes
0Zobrazit komentáře

Jakmile Adidas zhruba před třemi lety představil tenisky vyrobené výhradně z plastového odpadu nasbíraného v mořích, prakticky nastavil zajímavou laťku, co se týče ekologické produkce bot. Nejde však pouze o tohoto německého giganta, ale i o řadu dalších menších firem, které s alternativní výrobou tenisek experimentují. Důkazem může být i český startup Bohempia, jehož specializací jsou kecky vyráběné z konopí.

Netradičním způsobem do segmentu takzvaných eco-friendly sneakers vstupují i Kanaďané, konkrétně společnost Native Shoes. Ta se totiž rozhodla, že vytvoří tenisku z rostlin se stoprocentní rozkladatelností v případě vyhození (potažmo kompostování). Nazvala ji jednoduše jako The Plant Shoe a byť se to na první pohled nemusí zdát, bota nemá být složena ze žádného živočisného nebo jinak chemicky upraveného materiálu.

the-plant-shoe-2

Native Shoes vsadili především na čtyři základní rostlinné suroviny: ananas, eukalyptus, kenaf a juta, což je lýkové vlákno stonků tropické rostliny jutovníku tobolkovitého. Zatímco z ananasové slupky je tvořena špička těchto decentních, béžových tenisek, z dužiny eukalyptu je vyroben celý vnitřní podešev, jehož vložka je založena na zmíněném kenafu (respektive vlákna z ibišku konopovitého) v kombinaci s kukuřicí.

„Na těchto materiálech není nic neuvěřitelně nového, na druhou stranu je ale novinkou, jak jsme je schopni dávat dohromady a nacházet řešení pro celý výrobní proces,“ říká pro magazín Fast Company kreativní ředitel Native Shoes Mike Belgue. Tím ostatně naráží i na neméně důležitou součást produkce – lepidlo. Vzhledem k tomu, že The Plant Shoe musí vycházet čistě z rostlinných zdrojů, běžné, průmyslově zpracované lepidlo nepřichází v úvahu.

the-plant-shoe-1

Proto se kanadská firma uchýlila k použití juty jakožto spolehlivého zpevňovadla, která má dobře sloužit po řádném nasáknutí v olivovém oleji (i když lze namítat, že olivový olej je svým způsobem průmyslově zpracovávaný). Díky tomuto procesu, na němž Native Shoes spolupracují s výrobními podniky v Portugalsku, pak má bota dobře spojovat i podrážku vyrobenou z korku a textilní vrch.

Této inovativnosti nicméně odpovídá i prodejní cena ve výši 4 900 korun, což je hranice i limitovaných sběratelských tenisek od Nike a dalších. Zákazník na druhou stranu získá alternativní variantu běžných bot, které se po opotřebování a následném vyhození mají rozložit za přibližně 45 dní, aniž by nějak zatěžovaly životní prostředí. The Plant Shoe je možné objednávat i do Česka bez poštovného.

native-shoes-the-plant-shoe

Foto: Native Shoes

Kecky s příměsí ananasu i eukalyptu

Foto: Native Shoes

Diskuze (0)

Novinka

Anonym