Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepochybily jsme, tvrdí úřady, které roky vyplácely dávky simulantovi

  10:05
Tři úřady a několik lékařů měl obelstít jednatřicetiletý Petr Stojka z Kladna, který od roku 2005 předstíral mentální retardaci. Za necelých třináct let podle obžaloby vylákal od státu na dávkách přes dva miliony korun, za což mu hrozí až osmileté vězení. Všechny dotčené úřady, které simulanta neodhalily, pochybení odmítají.

Česká správa sociálního zabezpečení, Úřad městské části Praha 10 a Úřad práce ČR – instituce, které „přechytračil“ muž vydávající se za imbecila. Převezl i odborné lékaře – psycholožku či psychiatry. 

Znalec v oboru psychiatrie Petr Kubej přitom tento týden u soudu prohlásil, že stačilo, aby s kolegou psychologem muže viděli, a poznali, že duševní postižení předstírá. 

Autor článku oslovil zmíněnou trojici úřadů s tím, zda připouštějí pochybení, když se nechaly několik let podvádět. Chybu jsme neudělali, tvrdí úředníci.

Podle obžaloby začal Stojka s hrou na imbecila v září 2005. V té době mu bylo osmnáct let. Vyšetřila ho tehdy pražská psycholožka Marie Koutková. „V rámci lékařského vyšetření mu byla diagnostikována intelektová výkonnost při spodní hranici středně těžké mentální retardace, IQ 35 a sociální i pracovní nepřizpůsobivost,“ shrnula závěr lékařské zprávy státní zástupkyně Lucie Písecká.

Koutková stále pracuje jako psycholožka. Provozuje ordinaci v pátém patře vršovické polikliniky. Po zaklepání otevřela, když však spatřila kameru, schovala se za dveře. Poté, co zjistila, na jaký případ se jí přišel štáb iDNES.tv zeptat, dveře ordinace bez odpovědi zavřela.

Druhou lékařkou, ke které se Stojka vypravil, byla psychiatrička Kateřina Baziková. Podle spisu ho vyšetřila 14. října 2005. „V důsledku jeho chování mu byla diagnostikována středně těžká mentální retardace s poruchami chování,“ uvedla státní zástupkyně. 

Baziková na dotazy iDNES.cz odpověděla písemně. Poslala celkem tři e-maily. „Obecně připouštím, že mě zmást mohl, nepovažuji se za vševědoucí,“ napsala v tom prvním. V dalším zdůraznila, že musela mít již k dispozici zprávu psycholožky. Ve třetím e-mailu zopakovala, že od roku 2010 práci lékařky nevykonává a zdravotní dokumentaci všech pacientů odevzdala na magistrát.

„Chápu, že hon na lékaře je oblíbenou kratochvílí českých masmédií. Pokud ovšem hodláte skandalizovat pouze mne, nenechám si to líbit,“ uvedla.

„Neutrhne si sám toaletní papír...“

Stojka, který měl v ruce dvě lékařské zprávy se závěrem, že trpí vážným mentálním postižením, si 13. září 2006 podal u České správy sociálního zařízení (ČSSZ) žádost o invalidní důchod. 

„Na základě posudkového zhodnocení provedeného dne 16. listopadu 2006 doktorem Jiřím Rohelem, který učinil závěr o existenci plné invalidity, mu byl přiznán invalidní důchod z mladí za období ode dne 25. 7. 2005,“ konstatovala žalobkyně. Stojka dostával od ČSSZ peníze každý měsíc a to až do 6. prosince 2018. Celkem mu sociálka poslala 1 332 381 korun.

Je nutné, aby v případě posuzování o přidělení invalidního důchodu viděl konkrétního žadatele posudkový lékař?

„Není. Lidé se mylně domnívají, že u této „prohlídky“ musí být osobně. Vzhledem k tomu, že posudkový lékař OSSZ během ní vyhodnocuje především veškeré vyžádané a dodané zdravotní zprávy od ošetřujících lékařů či specialistů a podklady z předchozích vyšetření klientů, osobní účast není nutná, může jít o tzv. posouzení v nepřítomnosti.“

Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ

zdroj: měšec.cz

„Obecně lze uvést, že pokud posuzovaná osoba oklame svým chováním (předstíráním nemoci) svého ošetřujícího lékaře, tak není chybou posudkového lékaře, že předloženou zprávu použije jako podklad pro posouzení. Posudkový lékař totiž aplikuje posudková kritéria na zdravotní stav, který je popsán ošetřujícím lékařem v jeho zprávě. ČSSZ nepochybila, neboť není v pravomoci posudkového lékaře zkoumat, zda ošetřující lékař stanovil správnou diagnózu,“ sdělila iDNES.cz mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. 

S pravidelným zhruba osmitisícovým příjmem od sociální správy se Stojka nespokojil. V červenci 2008 podal na Úřadu městské části Praha 10 žádost o příspěvek na péči. 

„22. srpna 2008 bylo v jeho bydlišti provedeno sociální šetření, v jehož průběhu byl schoulený u matky, třásly se mu ruce, ve kterých držel medvídka a vyvolával dojem, že se sociální pracovnice bojí, přičemž jeho matka uvedla, že si sám nevezme stravu, musí mu pomoci s výběrem oblečení, na toaletě si sám neutrhne papír, sám ven nevychází, peníze nerozezná, nepustí si sám žádné spotřebiče a neotevírá okna,“ popsala žalobkyně. 

Podkladem, který hrál roli v tom, že úřad Stojkovi nakonec příspěvek přiznal, byla lékařská zpráva psychiatra Jana Tůmy z dubna 2008. Ten muži diagnostikoval oligofrenii (slabomyslnost) a imbecilitu. 

Autor článku se s tímto lékařem snažil spojit, ale nezastihl ho ani v ordinaci, ani doma. Psychiatr na dveřích svého pracoviště uvádí kontaktní mobilní telefon. Při volání na uvedené číslo se však pouze ozvala známá hláška „volaný účastník je dočasně nedostupný“.

Posudková lékařka Zdeňka Lysoňková dne 6. listopadu 2008 uzavřela, že je Stojka osobou se závislostí ve třetím stupni. Jde o těžkou závislost, kdy posuzovaný člověk nezvládá až osm základních životních potřeb jako je třeba komunikace, stravování, hygiena, oblékání či používání toalety. Aktuální kontakt na lékařku Lysoňkovou se autorovi článku dohledat nepodařilo.

Stojkova praktická lékařka (od března 2017) Jarmila Horáková z Kladna u soudu uvedla, že jí muž nikdy jako retardovaný nepřipadal:

U jiných soudů a ve vězení retardovaný nebyl

Úřad Prahy 10 pak 12. listopadu 2008 rozhodl, že Stojka má nárok na příspěvek na péči ve výši osm tisíc korun měsíčně a to od července 2008. Dávku mu až do prosince 2016 posílal Úřad práce ČR. Stojka inkasoval celkem 720 tisíc korun.

„Když vezmu v úvahu zákonem stanovenou mlčenlivost, lze pouze v obecné rovině konstatovat, že Úřad městské části Praha 10 nemá k dispozici spisovou dokumentaci uvedeného řízení, jelikož ta byla předána na Úřad práce, kam v roce 2012 tato agenda příspěvku na péči přešla. Lze však předpokládat, že součástí spisové dokumentace je i zpráva posudkového lékaře, ze které se při rozhodování vychází. Od roku 2012 již o dávkách náš úřad nerozhoduje, takže není ani možné, aby obdobná situace na našem úřadě nastala,“ odmítl pochybení úředníků mluvčí Prahy 10 David Polák. 

V červnu 2012 si Stojka u pražské pobočky Úřadu práce ČR (ÚP) zažádal o příspěvek na mobilitu. Úředníci mu ho přiznali den po podání žádosti. Muž byl totiž držitelem průkazu ZTT/P (zvlášť těžké postižení s průvodcem). Díky tomu pak pobíral přes tři roky měsíční dávku ve výši 400 korun. Dostával ji až do prosince 2015. Získal tak 17 200 korun.

„Protože Úřad práce ČR jako správní orgán při rozhodování o uvedených dávkách vychází z posouzení zdravotního stavu provedeného okresní správou sociálního zabezpečení, nedošlo na straně správního orgánu k pochybení,“ sdělila iDNES.cz mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Úřad práce ČR začal před časem o věrohodnosti Stojky pochybovat a podal na něj trestní oznámení.

Muž, který na jednu stranu simuloval, že je imbecil, si v mezidobí zvládl udělat řidičský průkaz a skončil opakovaně ve vězení za majetkovou a drogovou trestnou činnost. „Při žádném ze soudů ani při výkonech trestu odnětí svobody nevyvstalo jakékoliv podezření na výše popsané (duševní) postižení,“ uvedl loni v srpnu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Simulant vylákal od státu v součtu 2 069 581 korun. V předstírání imbecility pokračoval i tento týden u hlavního líčení. Soudci při výslechu sdělil jen to, že „si rád kreslí všelijaké obrázky“, nemá auto, chodí do práce „metat venku“ a chce si nechat tužku určenou v jednací síni k podepisování dokumentů. Na chodbě pak útočil na kameru.

Stojkův obhájce uvedl při hlavním líčení kontaktní adresu svého klienta, která je v Holandské ulici v Kladně. Štáb iDNES.tv našel dům, v němž se obžalovaný muž před časem zdržoval, a hovořil se ženou, která ho osobně zná. „Bydlel tady, ale už se odstěhoval. Byl úplně normální. Četla jsem o tom a smála jsem se,“ řekla novinářům. 

Pokud soud Stojkovi prokáže vinu podle podané obžaloby, může ho potrestat až osmi lety vězení. 

„V předmětné trestní věci byla posuzována možná trestní odpovědnost i Vámi uváděných osob (lékařů a úředníků, pozn. red.), zatím však nebyly zjištěny skutečnosti, které by umožnily zahájení trestního stíhání dalších osob. I v průběhu hlavního líčení však budou jakékoli nově zjištěné skutečnosti vyhodnocovány i z tohoto pohledu,“napsal iDNES.cz obvodní státní zástupce pro Prahu 10 Richard Houdek. Soud má pokračovat v polovině srpna.

Autor:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...