Prostreno.cz

Chápání jídla jako paliva pro tělo

Mít zdravý vztah k jídlu není vždy samozřejmostí, navíc pokud chcete mít štíhlou postavu, je to to první, na co byste se měli zaměřit. Zamyslete se nad tím, co a kdy jíte a jaký dopad to má na vaše tělo! Možná budete překvapeni, co to s vaší postavou udělá!

Komplikovaný vztah k jídlu si můžete nést již z raného dětství. Dříve bylo jídla nedostatek a plýtvání nebylo možné. Možná jste tak strávili hodiny nad talířem s pohrůžkou od rodičů, „že to prostě sníš, přece se to nevyhodí“! Dalším faktorem, který zhatí plány k vaší vysněné postavě, je jídlo coby emocionální pomocník. Když je vám mizerně, rázem máte na stole dortíky a jiné sladkosti. Jak to tedy ve skutečnosti je? Co tělo opravdu potřebuje a co je jen rozmar?

Jídlo jako palivo

Prvním krokem je uvědomění si potřeby jídla. Mám opravdu hlad? Proč tohle jím? Přemýšlejte nad sousty, která jsou na konci vaší vidličky. Věřte, že to ovlivní vaši náladu, postavu, pleť i energii.

Živiny každý den

Tělu byste denně měli dopřát tyto základní živiny. Vlákninu, tuky, bílkoviny a sacharidy. V jakém složení a hlavně množství záleží na každém z vás. Roli hraje věk, výška a váha nebo také to, jak moc se hýbete. V případě nejasností se poraďte s výživovým poradcem.

Pitný režim

Ano, kromě živin je základní lidskou potřebou i příjem tekutin. Ten se také často liší. Musíte brát v potaz roční období, tělesnou váhu i druh sportovní aktivity, kterou vykonáváte.

Mohu jíst víc, když cvičím?

Logicky by se dalo říct, že pokud vynaložíte více fyzické aktivity, můžete také zvýšit příjem jídla. Ovšem pozor na tuto chybu, pokud jste si oddřeli lekci spinningu. Neznamená to, že si teď s klidným svědomím dáte k večeři celou pizzu. Vnímejte svoje tělo a hlad. Ten vám napoví.

Bez ohledu na to, zda máte v určitý den dostatek fyzické aktivity či nikoli, měli byste se vyvarovat vysoce rafinovaných sacharidu a cukrů. Sladké pečivo, snídaňové cereálie, ovocné džusy, slazené limonády a podobně jsou tabu.

Větší příjem bílkovin během tréninku

V případě bílkovin záleží na tom, jakou intenzitu tréninku zvolíte a také jaký je váš osobní cíl. Pokud se snažíte takzvaně nabrat hmotu a rýsovat svaly, bude dobré, pokud příjem bílkovin zvýšíte. Když si však po práci zajdete na lekci jógy, není to nutné.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat