Ztracenou lesní cestu zvanou Kostelní obnovili mezi Horní a Dolní Brusnicí místní patrioti

15. červen 2019

Lesní stezky mezi Horní a Dolní Brusnicí na Trutnovsku mají letní premiéru. Ztracenou lesní cestu zvanou Kostelní znovu objevili a obnovili patrioti Horní Brusnice. Stezka je nyní 5 kilometrů dlouhým úsekem na červené turistické trase vedoucí z Horní Brusnice na Zvičinu. 

Nacházejí se tu mimo jiné také dvě interaktivní stezky s naučnými prvky o přírodě. Otevřeny byly loni na podzim, ale na zimu pak byly panely kvůli prodloužení životnosti uklizeny. Nyní opět těší návštěvníky. „Prvky s autorskými ilustracemi učí o přírodě s hravou interakcí a baví všechny generace," říká Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět.

Obnovená Kostelní cesta byla komunitním dílem

Za vznikem Kostelní cesty stojí více než rok mravenčí práce obyvatel Horní Brusnice. Původní cesta již neměla reálně znatelné kontury, a tak se pátralo ve vzpomínkách nejstarších obyvatel, v domácích i oficiálních archivech. Sesbíraný materiál i s fotografiemi měl nakonec více než 200 stran.

Zajímavá procházka přes dvě zánovní interaktivní naučné stezky mezi Horní a Dolní Brusnicí

V mapě Stabilního katastru z roku 1841 pak byla cesta objevena jako Kirchenweg - Kostelní cesta. Vedla totiž mezi dvěma kostely v Horní Brusnici a na Zvičině.

O Lesním světě (www.lesnisvet.cz):
Edukační projekt Lesní svět vznikl v roce 2015 díky milovníkovi přírody Miloši Tomkovi s cílem vrátit děti i dospělé znovu do přírody. V jeho dílnách vznikají sofistikované dřevěné výrobky v podobě vzdělávacích tabulí, věží poznání, závěsných pexes věnovaných floře a fauně, dendrofonů, frotáží, skládaček apod., které v přírodě dotvářejí buď celé naučné stezky, nebo jsou třeba věnovány danému biotopu. Všechny výrobky jsou ze dřeva, certifikované systémem PEFC respektujícím zásady trvale udržitelného hospodářství při zachování biodiverzity, ošetřené PNZ oleji na přírodní bázi. Díky Lesnímu světu jsou vzdělávacími prvky ročně osázené desítky městských i přírodních lokalit po celém Česku.

„Předávali jsme si tu vzájemně nadšení a na projektu se nás podílely desítky," říká starosta Horní Brusnice Jiří Vojtíšek.

Návštěvníci Ptačího parku v Josefově se už brzy projdou po nové stezce až k divokým koním

V Ptačím parku v Josefově u Jaroměře vzniká nová turistická stezka

V Ptačím parku v Josefově u Jaroměře vzniká nová turistická stezka. Zájemci o divokou přírodu díky ní dojdou podél břehu řeky Metuje až k ohradě, kde žije stádo divokých koní. Stezku upravují dobrovolníci, hotová má být už za několik týdnů. Pro podrobnosti zašla do Ptačího parku reportérka Jana Házová.

Místní vytvořili dobrovolnickou pracovní skupinu, upravovali terén, v místě původní kapličky vybudovali novou nebo také stavěli lávku. Všechny tyto práce byly financovány z prostředků veřejné sbírky. Další rozměr získala cesta vybudováním naučné stezky s atraktivními herními prvky o přírodě z dílen Lesního světa. Ty se nacházejí v blízkosti kapličky a byly financovány v rámci dotačního programu MAS Královédvorsko.

„Na neobyčejnou lesní stezku se vyplatí vyrazit s obyčejnou tužkou nebo pastelkou, papírem a mobilní aplikací Lesní svět," říká Miloš Tomek. Mezi umístěnými prvky jsou totiž i frotážové pulty, u kterých si malí umělci hravě zvládnou překreslit list vybraného stromu nebo ptáčka.

Zajímavá procházka přes dvě zánovní interaktivní naučné stezky mezi Horní a Dolní Brusnicí

„Výtvarnou techniku zvanou frotáž si pamatujeme z dětství snad všichni. Jen místo mince překryjeme papírem šablonu listu, stopy nebo houby a tužkou na plocho čáráním obrázek přeneseme," vysvětluje Tomek. Během cesty mohou děti nalovit do mobilu hlasy lesní zvěře přes QR kódy a nasbírat si je se zajímavými informacemi a nádhernými obrázky do své mobilní knihovničky.

Další lesní stezka na červené trase je u Hotelu Pod Zvičinou

Červená trasa pak pokračuje půvabným Podkrkonoším až ke druhé lesní stezce, k bývalým lázním - Hotelu pod Zvičinou. Interaktivní prvky tu lemují pěšinu, která šplhá kolem kapličky Panny Marie až k Osmibokému pavilonku. Děti se tu naučí na dendrofonu rozlišovat zvuky několika našich dřevin, objeví, že strom je jako dům a kdo jsou jeho obyvatelé, tipují si, jak dlouho se v přírodě rozkládají odpadky nebo se věnují stopám zvěře.

Úpice nabídne zájemcům o historii novou naučnou stezku. Provede vás po místech paměti

Grafická příprava a samotná výroba jednoho z osmi panelů nové naučné stezky pro město Úpice

Město Úpice na Trutnovsku bude mít novou naučnou stezku. Navazuje na tu stávající z roku 2011, rozšíří ji o několik panelů s mnoha informacemi a fotografiemi. Pro podrobnosti zašla za ředitelkou úpického muzea a spoluautorkou textů Janou Nešněrovou reportérka Jana Házová.

Radost z objevování jim po cestě umocní 2D makety zvěře skryté v lesním porostu i na stromech.

„Mít rád les tak, abychom si ho vážili a přirozeně chránili, můžeme jen tehdy, když mu porozumíme," říká Miloš Tomek. Na závěr stezky si návštěvníci mohou pořídit u fotostěny veselý snímek do rodinného alba. Turisté se pak v areálu Pod Zvičinou mohou občerstvit, navštívit minifarmu nebo dětské hřiště.

Procházka po červené trase se dá dobře kombinovat i s vlakovou dopravou. Zhruba desetikilometrový úsek červené trasy se nachází mezi stanicemi Bílá Třemešná a Mostek.

autor: baj | zdroj: Navimedia s.r.o.
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka