Pojídáním zpracovaných potravin se zvyšuje riziko infarktu a mrtvice

Čím syrovější a méně tepelně zpracované potraviny jsou, tím lépe pro zdraví člověka. Vysoce zpracované potravinářské výrobky – uzeniny, hotová jídla, konzervy, cereální lupínky, chipsy z mouček a směsí, cukrovinky a jiné, jsou pro tělo zlo.

Francouzští vědci prokázali, že konzumace takových potravin souvisí s paradoxem sytosti. I když jsou energeticky bohatší – kvůli zpracování se z nich snadno vstřebávají živiny bohaté na energii – lidé se po nich cítí méně nasycení. Signály pro centra v mozku jsou slabší a přicházejí později. Lidé tak snědí takových potravin mnohem více než potravin přirozených – neopracovaných nebo jen slabě pozměněných varem, dušením či pečením.

A pokud člověk sní čtyři porce takových potravin denně, riziko předčasného úmrtí na choroby srdce se zvýší o dvaašedesát procent. A každých deset procent těchto potravin navíc v celkovém denním příjmu zvýší riziko infarktu a mrtvice o dvanáct procent.

„Doporučení pro veřejnost je jasné, jezte méně ultra zpracovaných potravin a více syrových nebo jen málo upravených potravin,“ tvrdí autoři z Pařížské univerzity.

Ňadra v ohrožení

Pravidelná konzumace polotovarů navíc zvyšuje u žen výrazně riziko rakoviny prsu. Jednoduše proto, že tyto potravinářské výrobky obsahují látky způsobující záněty v těle. Zvyšují riziko poškození DNA a tím také riziko onemocnění rakovinou prsu.

Podle Americké společnosti pro klinickou onkologii ženy konzumující nejvíce potravinářských výrobků způsobujících záněty jsou ohroženy rakovinou prsu o devětatřicet procent více než ženy, které jedí zdravě a potravinářským polotovarům a hotovým pokrmům se zcela vyhýbají. Navíc ženy konzumující tyto výrobky onemocní až třikrát častěji agresivní formou rakoviny prsu.

„Konzumace uzenin a masných výrobků, rychlého občerstvení a sladkostí jednou nebo dvakrát do týdne vám zřejmě neublíží. Ale obecná rada pro zdravé stravování je dobrým přístupem k prevenci rakoviny. Jezte ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny denně, ryby, luštěniny a ořechy třikrát až čtyřikrát týdně. Červené maso je jednou nebo dvakrát týdně. A vyhněte se co nejvíce uzeninám, polotovarům a rychlému občerstvení, průmyslovému pečivu z pekáren, sladkostem, slazeným nápojům a tučným výrobkům,“ uvedla profesorka Adela Castello z Institutu zdraví Karla III. ve Španělsku, která se na výzkumu podílela.

Zdroj: researchgate.net







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat