Orientační nabídka


Znak města Mladá Boleslav (odkaz na titulní stránku) 

Statutární město Mladá Boleslav - Oficiální stránky


 

Kočka na rozpálené plechové střeše vzbudila ohlas

S velkým úspěchem uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav v pátek 14. června premiéru hry Kočka na rozpálené plechové střeše, kterou napsal velikán amerického dramatu Tennessee Williams. Výzvu v podobě komplikované jižanské krásky Margaret přijala Malvína Pachlová a jejího romanticky rozervaného, alkoholem letargovaného manžela Bricka Pollita ztvárnil Milan Ligač. Divadlo tak završilo na úrovni letošní sezónu silným příběhem.
Nová inscenace  Kočka na rozpálené plechové střeše. Foto Jakub Křovák
Nová inscenace Kočka na rozpálené plechové střeše. Foto Jakub Křovák
 

 
 

Strhující dramatický příběh jedné americké rodiny, který se odehrává v domě boháče Pollitta, nabízí bohaté předivo vztahů, krizí, sporů, přetvářky, ambicí i zklamání. Drsný otec rodiny v podání Petra Bucháčka umírá na rakovinu a již před jeho smrtí se rozvíjí skrytý i otevřený boj o získání jeho majetku. Jižanská kráska Margaret v podání Malvíny Pachlové se snaží probudit z apatie alkoholem letargovaného manžela Bricka, kterého ztvárnil Milan Ligač.  Jejich protihráči jsou úspěšný Brickův bratr Gooper (Petr Prokeš) a jeho žena Mae (Alena Hladká), obklopená houfem dětí. V celé té umně poskládané mozaice se výrazně projevuje i Ivana Nováčková coby svérázná matka, se svými představami, touhami a zklamanými iluzemi. Výrazným oživením jsou i dílčí hlasité vstupy tří dětských herců.
Mladoboleslavská inscenace v režii Petra Svojtky nabízí řadu výborně vygradovaných scén i dobře podaných projevů všech protagonistů příběhu. Je zároveň výbornou sondou do krize rodiny, která odhaluje až na dřeň mnohé krize a potlačené ambice, které dosud jen doutnaly od povrchem. Hra většinou neztrácí tempo a gradaci a v celkovém vyznění dokáže toto slavné drama pojmout uvěřitelným způsobem.
Žádný jiný autor neovlivnil americký film a divadlo 20. století víc než Williams. Dotýkal se témat, která byla silně tabuizována (homosexualita, rozklad rodiny, pokrytectví jako systém řídící naše životy atp.), vycházel ze svých zkušeností a tyto původně reálné obrazy měnil v obrazy symbolické, které přes velký časový odstup rezonují dodnes. Kočka na rozpálené plechové střeše je jedním ze dvou autorových nejslavnějších dramat oceněných Pulitzerovou cenou (prvním byla v roce 1948 Tramvaj do stanice touha, kterou naši diváci mohli shlédnout naposledy v roce 2004). Hostující režisér Petr Svojtka se rozhodl uvést hru ve zcela novém, dosud nikdy neuvedeném překladu Zuzany Joskové.

Překlad: Zuzana Josková
Scéna: Michal Syrový
Kostýmy: Agnieszka Pátá - Oldak 
Dramaturgie: Kateřina Suchanová 
Režie: Petr Svojtka  

Hrají:
Malvína PACHLOVÁ, Milan LIGAČ, Alena HLADKÁ, Petr PROKEŠ, Ivana NOVÁČKOVÁ, Petr BUCHÁČEK, Milan KONÍČEK j.h., Roman TEPRT, Karina MODRÁ j.h. alt. Mariana MARKOVÁ j.h. , Lucie VESELÁ j.h. alt. Eliška VOPRAVILOVÁ j.h. , Mikuláš VOPRAVIL j.h. alt. Andrej KOPČAN j.h.        

 

Kočka na rozpálené plechové střeše - foto Jakub Křovák

 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 14.6.2019 / 15.6.2019 | Zveřejnit od: 15.6.2019

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
Počet návštěv: 1845
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém