Děti používají zbytečně více zubní pasty

Když používáte zubní pastu, pokryjete jí celý povrch zubního kartáčku? Pokud ano, pravděpodobně zubní pastou plýtváte. A jestli to po vás opakují i vaše děti, mohou mít zdravotní problémy!

Nechápejte to špatně, zubní pasta je skvělá. Dodává pocit svěžesti, zbavuje bakterií a cukrů, jež se neúnavně usazují na zubní sklovině a způsobují onemocnění dásní. Každá mince však má dvě strany, a v tomto případě se do řečí dostává hlavně fluorid.

Fluorid je minerál, který některé země přidávají do svých zásob vody, protože bylo prokázáno, že právě on pomáhá zubům obnovovat chatrné zdraví. U dětí s dětskými zuby fluorid posiluje sklovinu, což je z dlouhodobého hlediska činí odolnější vůči zubnímu kazu. Obecně platí, že ačkoli má mnoho lidí přístup k fluorizované vodě, zubní lékaři doporučují remineralizovat i dospělé zuby fluoridem, což je důvod, proč se ukrývá v zubních pastách. Nic se však nemá přehánět.

Pasta není kečup

Podle studie zveřejněné 1. února 2019 americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) až 40 procent dětí ve věku od 3 do 6 let používá více zubní pasty, než doporučují zubní lékaři. Z ankety, které se zúčastnilo přibližně 1700 rodičů a pěstounů, vyplynulo, že 80 procent dospělých nevěnuje péči o dětské zuby dostatečnou pozornost a nesmyslně ji oddaluje.

Jaké množství je optimální?

„Fluorid je pro děti velmi důležitý, protože jejich zuby se vyvíjejí. Bez něj nedochází k posilování zubní skloviny. Problém však je, že když má dítě na kartáčku zubní pasty až příliš, pastu spíš polyká, čímž dochází ke zvyšování denního příjmu fluoru. Kvůli tomu se může vyvinout stav zvaný zubní fluoróza, takže důrazně doporučujeme dávat jen množství pasty odpovídající velikosti hrášku,“ říká autorka studie a zároveň zubní lékařka Gina Thornton-Evans z Atlanty.

Vhodný čas, kdy začít s péčí

Zubní fluoróza je onemocnění způsobené nadměrným příjmem fluoridových solí. Fluoróza zubní skloviny způsobuje zbarvení zubů a je vyvolána příliš velkým přísunem fluoru v době mineralizace skloviny. Fluoróza způsobuje viditelné matně bělavé, u závažnějších poškození žlutohnědé nebo hnědé skvrnky nebo také proužky. Ačkoli se problém jeví jako kosmetický, zuby mohou být náchylnější i k rozkladu.

„Zájmem každého rodiče by měl být dohled nad svými dětmi, a to hned v momentě, kdy se u něj objeví první zoubky,“ uzavírá Gina Thornton-Evans.

Zdroje: https://www.healthyteeth.org, www.sciencedirect.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat