Nízkonákladová výstava Ivo Sumce stojí námahu

Low Cost výstava Iva Sumce (zdroj: ČT24)

Tři měsíce sbíral výtvarník Ivo Sumec odpadní materiály u cesty, aby z nich vytvořil nízkonákladovou výstavu. Svůj Low Cost, jak kolekci nazval, pak vynesl po částech do několika pater věže farního kostela sv. Jana Křtitele ve Frýdku-Místku. I návštěvníci musí za jeho tvorbou vyšplhat.

Při prohlídce výstavy je třeba překonat několik stovek schodů. V potemnělých koutech přitom lidé narazí na díla v tlumených barvách a z levných materiálů, které Sumec využívá nejraději.

„Zkoumám procesuálnost v malbě,“ vysvětlil výtvarník, proč část věže proměnil v ateliér s rozdělanou prací, v němž jako by se zastavil čas. Instalaci doplňuje audiosmyčka ze zvuků, které umělcovo tvoření provázely: proklepávání plátna, sypání štěrku nebo míchání barvy v barelu. Až těsně pod zvony věže jsou rozmístěné v trámech malé kresby – deníkové záznamy z příprav celého projektu.

O obyčejných věcech

Rovnocenným doprovodem výstavy je pak sbírka Lišce dub se neubrání, v níž jsou použity jako ilustrace Sumcovy skici. Jednu z nich, zobrazující hrábě, vyvedl umělec také hašeným vápnem na deskový oltář v kostelní věži.

„Vyplývá to z celé tvorby Ivo Sumce, věnuje se totiž tematice obyčejných věcí. Věcí, které na sebe neupoutávají pozornost za každou cenu,“ dodává kurátor Tomáš Koudela, který je zároveň autorem zmíněné sbírky. Jako básník se skrývá pod pseudonymem Jan Vrak. 

Sumcova díla mají být parafrází doby, kdy jsou věci mnohdy jen nablýskanou bídou. „Nízkonákladová“ výstava potrvá do konce července.