„Naše bazary, obchůdky i sociální šatníky mají u lidí obecně velký úspěch. Lidé nosí zboží, které se protřídí, a my pak v obchůdcích máme prvotřídní značkové zboží, což se týká i sociálních šatníků, kde je navíc oblečení pro potřebné zdarma,“ zmínila Marcela Holková.

Bílé kontejnery na oblečení, boty a textil, které jsou rozmístěny v ulicích Karviné a Havířova, se obnošeným šatstvem plní poměrně pravidelně. „Máme opravdu velký přísun kvalitního zboží, protože dnes už opravdu výjimečně do nich lidé hodí něco děravého nebo špinavého. To už se nestává. Spíše tam každý vyhazuje věci, které už neunosí, vyšly z módy nebo mu už nesedí, jak by měly. Tyto věci končí také v sociálním šatníku, kde je potřební oceňují opravdu vysoce,“ dodává Holková.

Havířov v květech.
OBRAZEM: 10 let od obnovy Havířova v květech

VYBERE SI KAŽDÝ

Veřejností už zkrátka koluje informace, že bílý kontejner není odpadní nádoba, ale možnost udělat někomu radost a pomoci mu. „Lidé se i díky médiím naučili s těmito vyřazenými věcmi zacházet a vyhazují například i zachovalé lůžkoviny, záclony nebo boty,“ řekla vedoucí těchto služeb.

V Závadě se staví nový chodník.
Nový chodník by měl být do konce prázdnin

Charitativní obchůdky se právě kvůli zmíněným případům už zdaleka netýkají pouze sociálně slabých lidí, ale také těch, kteří si chtějí prostě za dobrou cenu koupit kvalitní oblečení a věci. „Obchůdky máme na velmi vysoké úrovni. Chodí tam vyšší i střední vrstvy nebo sběratelé. Sociálních šatníků zase nevyužívají pouze lidé v hmotné nouzi, ale také třeba matky samoživitelky, které jsou velmi vděčné za možnost obléknout své děti hezky a levně,“ dodala Holková.

Sociální šatníky i charitativní obchůdky organizace ADRA momentálně fungují v Karviné, Havířově a Orlové. Organizace chce díky úspěchu tohoto projektu službu dále rozšiřovat a vylepšovat.

Sbor přátel zpěvu a Komorní mužský sbor bodovali v polském Krakově a přivezli dvě zlatá a jedno stříbrné umístění.
Permoník dvojnásobně bodoval
Dražba ztrát a nálezů proběhla v Bohumíně.
V Bohumíně budou dražit zapomenuté předměty