Vedení města chce snížit odměny představitelům VaK Kroměříž

KROMĚŘÍŽ - Nižší odměny členům představenstva i dozorčí rady společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) chce prosazovat vedení kroměřížské radnice. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Jan Vondrášek.

„Máme tento záměr v programovém prohlášení koalice. Poté, co valná hromada zvolila nové představenstvo VaK, můžeme tento záměr realizovat,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Do představenstva VaK akcionáři kromě Němce za město Kroměříž zvolili i místostarosty Karla Holíka a Vratislava Krejčíře, radního Lumíra Francka a také Huga Strachvice. Představenstvo doplňují starosta Dřínova Miroslav Štěpánek a ředitel VaK Ladislav Lejsal. V šestičlenné dozorčí radě usednou za město Kroměříž místostarosta Vít Peštuka, radní Tomáš Třasoň a zastupitelé Karel Chvátal a Jana Janoušková. Dalšími členy dozorčí rady jsou starosta Morkovic Pavel Horák a starosta Zborovic Vítězslav Hanák.

Členové představenstva a dozorčí rady VaK, kteří jsou ve městech a obcích v uvolněných funkcích, tedy vykonávají na plný úvazek pozice starostů či místostarostů, odměny za působení v orgánech VaK neberou. Ostatním členům náleží měsíční odměna a také na konci roku podíl na zisku společnosti. „Budeme navrhovat, aby nejbližší valná hromada VaK tyto odměny snížila asi o 30 procent,“ řekl Němec. „Je to nezbytný krok. Srovnával jsem odměny v jiných vodárenských společnostech a odměny ve VaK Kroměříž jsou vyšší. Nepovažuji to za správné,“ dodal místostarosta Vratislav Krejčíř.

Zástupci Kroměříže budou ve VaK nadále prosazovat zachování přijatelné ceny vody pro občany a obnovu vodárenské infrastruktury s pomocí dotací.

Město Kroměříž je největším akcionářem VaK s více než 46 procenty akcií. Spolu s městem Morkovice-Slížany a obcemi Dřínov a Zborovice uzavřelo v roce 2016 akcionářskou dohodu a drží asi 51,5 procenta akcií VaK. Cílem dohody bylo zajistit stabilitu VaK, sociálně přijatelnou cenu vody a také zabránit převodu firmy do soukromých rukou. V regionech, kde vodárny ovládly privátní společnosti, mají vodu výrazně dražší než lidé na Kroměřížsku a také nečerpají na obnovu vodovodů a kanalizace dotace.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x