Finančák vyrazil na kontrolu na trh, nachytal úplně všechny. Topolánkovi to připomnělo „osmdesátky“

15.06.2019 18:39

Rozruch vzbudilo nedávné oznámení Finančního úřadu pro Prahu, který na svém twitterovém učtu informoval, že provedl zátah na tržišti v Praze 9 a že všichni kontrolovaní trhovci porušili zákon o EET. Lidé ve svých reakcích vyjádřili rozhořčení, že na kontrolu Babiše a Agrofertu si netroufají, ale trhovcům rozdávat vysoké pokuty, to ano. Kriticky se k pokutování vyjádřil i Mirek Topolánek. „Vracíme se do osmdesátek,“ zhodnotil situaci expremiér a neúspěšný kandidát na prezidenta.

Finančák vyrazil na kontrolu na trh, nachytal úplně všechny. Topolánkovi to připomnělo „osmdesátky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek při rozhovoru pro PL

„O víkendu vyrazili naši kontrolní pracovníci na nákupy na tržiště na Praze 9. U veškerých kontrolních nákupů došlo k porušení zákona: ať již k nezaevidování tržby do systému ET nebo dokonce podnikání bez DIČ,“ chlubil se ve svém tweetu Finanční úřad pro Prahu a vyvodil z toho závěr, že akce znovu ukázala, že EET má smysl a narovnává podnikatelské prostředí.

Místo očekávaného poklepání po rameni se však úřad se zlou potázal. Lidé v reakcích začali doslova běsnit a padala velmi ostrá slova. „Ve mně se úplně vaří krev, když někdo potřebuje buzerovat prodávající na blešáku,“ vypěnil Michael Durčák.

A přidal se k němu i přispěvatel do diskuse vystupující pod jménem Jie, který s velkou dávkou ironie poznamenal, že „to by to tak scházelo, aby důchodkyně, které prodávají jahody, okrádaly stát“. Doplnil, že se „těší“, až finančák půjde ještě dál a klekne i na facebookové skupiny, kde lidé prodávají věci.

Mezi negativními ohlasy se často objevovaly narážky typu, že kontrolovat Babiše a Agrofert se bojí, ale troufají si na obyčejné trhovce, na kterých si nahánějí peníze v podobě vysokých pokut. Anna Bažantová se kriticky pozastavila nad tím, že dál nechají krást miliardy, zatímco se budou honit za „pětikačkami“ na tržišti.

David Hampl se v souvislosti s tímto oznámením zamyslel především nad tím, jakou povahu musí mít člověk, který dělá dobrovolně peklo lidem a trpasličím podnikatelům, když ve vládě sedí „zlodějská verbež, na kterou nemá koule“.

 

Zátah na tržišti odsoudil také někdejší premiér Mirek Topolánek. „Bezva. Vracíme se do osmdesátek, když policajti rozháněli burzy,“ okomentoval kroky Finančního úřadu. A vzpomněl, že v Ostravě na Fifejdách nebo na haldě na Landeku je rozháněli jako mraky. „Tehdy deska Floydů z Polska rozvracela režim, dneska blešák drtí ekonomiku,“ podotkl Topolánek.

Poslanecká sněmovna schválila rozšíření elektronické evidence tržeb na pátý pokus v minulém týdnu. Nově se tedy EET bude týkat téměř všech podnikatelů a živnostníků. Někteří však dostanou výjimku. Novela teď míří do Senátu a ten ji pravděpodobně vrátí zpátky do dolní komory.

Dolní komoru tak zaměstnalo na 800 pozměňovacích návrhů. Z toho opoziční ODS podala dohromady 775 návrhů, kterými chtěla prosadit výjimky z EET pro všechny podnikatele. Většina protinávrhů ale neprošla, a tak se evidence tržeb bude týkat například i chovatelů velbloudů, letů do vesmíru, pěstování tabáku a dalších činností, které nejsou pro Česko běžné.

Novinka se také bude týkat například lékařů, advokátů, ale i řemeslníků, jako například opravářů obuvi nebo instalatérů. Živnostníci, kteří mají tržby do 600 tisíc korun ročně, se nebudou muset připojovat k internetu, ale stát jim vydá speciální papírové účtenky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…