Hudba k Nejsvětější Trojici

Hudba k Nejsvětější Trojici

Nedělní slavnost se stala inspirací pro výběr duchovní hudby. Vybrat si můžete moteto nebo mši, i další duchovní díla.

Ranní duchovní hudba od 8.00 hodin nabídne mši, která byla pro tuto slavnost napsána českým skladatelem období vrcholného baroka Janem Dismasem Zelenkou. Napsal ji v Drážďanech roku 1736. Jedná se o mši a moll, s názvem Missa Sanctissimae Trinitatis, kterou v katalogu Zelenkových skladeb najdeme pod číslem 17. Je zkomponována pro čtyři sólové hlasy: soprán, který zpívá Anna Hlavenková, alt v podání Magdaleny Kožené, tenor, jak jej nastudoval Richard Sporka a bas Michal Pospíšil. Dále bude účinkovat soubor Musica Florea se svým uměleckým vedoucím Markem Štrynclem. Z této latinské liturgické mše uslyšíme všechny části: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus a Agnus Dei.

Večerní Koncert vážné a duchovní hudby (od 21.20) uvede moteto od Jan Křtitele Vaňhala nadepsané: „Tu Trinitatis Orbem, Alleluja“.  Jeho úvodní text přeložený do češtiny zní: „Ty, jednoto Trojice, jež mocně řídíš svět, vyslyš zpěv chvály, aleluja.“ Zazpívá ho Roman Janál a soubor Boni Pueri, doprovází Česká komorní filharmonie Pardubice. Diriguje Marek Štryncl.

Pak se budeme věnovat další Zelenkově mši. Konkrétně jí bude Missa Dei Patris pro sóla, sbor, orchestr a basso continuo, katalogové číslo 19. Je vytvořena v barokním stylu jako figurální mše pro čtyři sólisty, sbor a orchestr. My ji uslyšíme z nahrávky, kterou nastudovali: Mechtild Bach soprán, Daniel Taylor alt, Markus Brutscher tenor a Gotthold Schwarz bas. Dále účinkuje Kammerchor Stuttgart a Barockorchester Stuttgart. Diriguje Frieder Bernius.

Posledním nedělním dílem z oblasti duchovní hudby bude Officium vespertinum Adama Václava Michny z Otradovic. Tato sbírka žalmů byla velmi dlouho považována za ztracenou, avšak před několika roky ji badatelé objevili v rakouském Klosterneuburgu. Michna ji prvního října roku 1648, tedy v době podpisu Vestfálského míru, věnoval městu České Budějovice, které bylo velmi těžce zkoušeno třicetiletou válkou. Závěr skladby tvoří Magnificat, pravděpodobně nejstarší dochovaná Michnova skladba. Celé nešpory zazní v provedení českého souboru Capella Regia, který řídí Robert Hugo.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!