Opravdu kvašené mléčné výrobky chrání před onemocněním srdce a cév?

16. června 2019 8:25

Řada odborníků diskutuje o vlivu mléčných výrobků na zdraví srdce a cév. Nedávno provedená studie ve Finsku zjistila, že konzumace některých druhů mléčných výrobků, konkrétně kvašených mléčných potravin, může chránit před ischemickou chorobou srdeční.

Obsah článku

  1. Kvašené mléčné výrobky snižují riziko ischemické choroby srdeční
  2. Mléko zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční
  3. Co si z článku odnést?

Ischemická choroba srdeční je onemocnění, při kterém dochází k ucpání tepen, které zásobují srdce krví a kyslíkem, ateromovými pláty (jakési „kameny“ tvořené tuky, cholesterolem a dalšími látkami). Srdeční sval pak nemá dostatek kyslíku, což se projevuje řadou různých příznaků, jako je bolest na hrudi, infarkt myokardu nebo angina pectoris.

Hlavními rizikovými faktory pro vznik ischemické choroby srdeční jsou kouření, vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak.

Názory na to, zda mléčné výrobky pomáhají v prevenci kardiovaskulárních onemocnění či nikoli se značně různí.

Někteří odborníci tvrdí, že mléčné výrobky našemu srdci prospívají, zatímco jiní se domnívají, že spíše škodí.

Nová studie naznačuje, že to zda, mléčné výrobky jsou pro zdraví srdce a cév přínosné nebo ne, závisí na jejich druhu.

Výsledky nové studie z Východofinské univerzity, která má studijní kampusy ve městech Joensuu, Kuopio a Savonlinna, naznačují, že konzumace kvašených mléčných výrobků může prospívat vašemu srdci. Mezi kvašené mléčné výrobky patří například různé druhy sýrů, kefír, jogurty, zakysaná smetana nebo tvaroh.

Výsledky studie, které byly publikovány v časopise British Journal of Nutrition, naznačují, že muži, kteří konzumovali kvašené mléčné výrobky, měli nižší riziko ischemické choroby srdeční než muži, kteří konzumovali nekvašené mléčné výrobky (například mléko).

Kvašené mléčné výrobky snižují riziko ischemické choroby srdeční

Tento výzkum je součástí studie s názvem Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) Study. V rámci této studie vědci zkoumaly spojitost mezi ischemickou chorobou srdeční a konzumací různých druhů mléčných výrobků.

Autoři studie analyzovali údaje 1 981 mužů ve věku 42 – 60 let, kteří byli do studie KIHD zařazeni v letech 1984 – 1989. Při zařazení do studie neměl žádný z účastníků ischemickou chorobu srdeční a všichni účastníci po celou dobu trvání studie poskytovali všechny důležité informace o svých stravovacích návycích.

Účastníci studie byli sledováni průměrně po dobu 20 let, během kterých bylo zaznamenáno celkem 472 případů ischemické choroby srdeční.

Aby zjistili, jak konzumace mléčných výrobků ovlivňuje riziko ischemické choroby srdeční, rozdělili autoři studie účastníky do různých skupin, podle toho, zda konzumovali fermentované (kvašené) nebo nefermentované mléčné výrobky.

Muži, kteří konzumovali kvašené mléčné výrobky s méně než 3,5 % tuku v nejvyšším množství, měli o 27% nižší riziko ischemické choroby srdeční než muži, kteří tyto kvašené mléčné výrobky konzumovali nejméně.

Autoři studie také z jistili, že nejčastěji konzumovaným kvašeným nízkotučným mléčným výrobkem byla zakysaná smetana a že kvašené mléčné výrobky s vysokým obsahem tuků, jako jsou například sýry, riziko ischemické choroby vůbec neovlivňují (tedy ani ho nezvyšují ani nesnižují).

Mléko zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční

Autoři studie navíc zjistili, že lidé, kteří konzumují velké množství nekvašených mléčných výrobků (přičemž nejčastější potravinou tohoto druhu bylo obyčejné mléko), mají vyšší riziko ischemické choroby srdeční.

Konkrétně muži, kteří byli nejvíce mléka (v průměru 0,9 litru za den) měli nejvyšší riziko ischemické choroby srdeční.

Nicméně autoři studie nezjistili žádnou spojitost mezi střídmou (nízkou) konzumací nefermentovaných mléčných výrobků a zvýšeným rizikem ischemické choroby srdeční.

Jyrki Virtanen, spoluautor studie, říká: „Tady ve Finsku se v posledních desetiletích změnily zvyky lidí, co se týče konzumace mléčných výrobků. Zatímco konzumace mléka a zakysané smetany klesá, konzumace některých kvašených výrobků, jako jsou jogurty, tvaroh nebo sýry, stoupá.“

I když lékaři zatím přesně nevědí, proč fermentované mléčné výrobky snižují riziko ischemické choroby srdeční, domnívají se, že za tím pravděpodobně stojí chemické látky, které při kvašení vznikají a které mohou mít protektivní (ochranné) účinky.

Co si z článku odnést?

Na to, jak konzumace mléčných výrobků ovlivňuje kardiovaskulární riziko, panují mezi lékaři nejednoznačné názory.

Nová studie z Finska naznačuje, že zatímco nekvašené mléčné výrobky (mléko) při střídmé konzumaci riziko ischemické choroby srdeční neovlivňují, kvašené mléčné výrobky mohou riziko ischemické choroby srdeční snižovat. 

Přestože je nutné provést ještě další výzkum, než budeme moci vydat nějaká konkrétní doporučení, pravidelnou konzumací kvašených mléčných výrobků s nízkým obsahem tuků, jako je například zakysaná smetana nebo kefír rozhodně chybu neuděláte. 

A rozhodně byste neměli pít více než 0,9 litru mléka denně, protože takové množství již může mírně zvyšovat riziko ischemické choroby srdeční. 

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Medicalnewstoday.com

Zdroje obrázků:

Pixabay.com

Článek naposled aktualizován: 16. června 2019 8:25
Datum příští revize: 16. června 2021 8:25
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace