15 nejlepších komedií Adama Sandlera

Na Netflixu se právě objevila filmová novinka Adama Sandlera, Murder Mystery. K této příležitosti si připomeňte nejlepší komedie s tímto oblíbeným komikem, kterého můžeme vídat na stříbrném plátně už od roku 1989.

Trestná lavice

Profesionální hráč amerického fotbalu Paul Crewe prodal důležitý zápas a byl vyloučen z ligy. Pak se pohádal s bohatou přítelkyní Lenou a opilý vyrazil s jejím autem na projížďku. Během své spanilé jízdy zcela zdemoloval její auto, ale také řadu policejních vozů. Je zatčen a odsouzen ke třem rokům v texaské věznici, o což se postaral její správce Hazen, velký fotbalový fanoušek. Chce po Paulovi, aby mu pomohl zlepšit výsledky týmu, a když vzpurný vězeň neprojeví dostatek nadšení, pod pohrůžkou dalších pěti let vězení ho k tomu donutí. Paul si s výběrem hráčů hlavu nedělá. Pak se objeví Nate, který byl kdysi úspěšný fotbalista, a společně se pustí do sestavování týmu, složeného především z obránců. Paul však cítí, že to stále není to pravé, a tak se vydá k vůdci černých vězňů Mossovi. Ten sice účast na zápasu pro pobavení dozorců odmítne, ale nechá se umluvit na basketbalový zápas jednoho proti jednomu. Pokud Paul zvítězí, přidají se černí vězni k jeho týmu. Situace se vyhrotí, když se stráže pokusí některé hráče zastrašit. V konečném důsledku to však má opačný efekt. Nejenže se k týmu přidají černí vězni, ale celý tým má najednou novou motivaci a bojovou náladu. Poslední kapkou se stane pokus o vraždu Paula. Je jasné, že tentokrát půjde na hřišti o víc než jen o sportovní výsledek.

50x a stále poprvé

Ošetřovatel arktických vodních zvířat Henry Roth (Adam Sandler) má svou budoucnost důkladně naplánovanou. Ve chvílích, kdy zrovna nepečuje o mořská zvířata v havajském Sea Life parku, láme srdce turistek a pokouší se navázat krátkodobou romanci. Dlouhodobý vztah u něj nepřipadá v úvahu – zhatil by jeho dlouholetý sen o výpravě na Aljašku, kde chce zkoumat podmořský život mrožů. Když se konečně přiblíží možnost, že by se Henryho sen stal skutečností, dojde během zkušební jízdy jeho škuneru k nečekané nehodě. Osud jej pak zavede do místní kavárny Hukilau, kde se setkává nejen s podezřívavými pohledy hostů, ale také s mladou a krásnou Lucy Whitmore (Drew Barrymore), jejíž šarm mu ihned učaruje.

Zkus mě rozesmát

Ve filmu Zkus mě rozesmát požádá plastický chirurg, který chodí s mnohem mladší učitelkou ze školy, svou věrnou asistentku, aby předstírala, že je jeho co nevidět bývalou manželkou, aby mu tak pomohla urovnat jednu neuváženou lež. Když se mu ale vymstí ještě několik dalších lží, vloží se do věci i její děti a všichni se společně vydávají na víkend na Havaji, který jim všem zcela změní život.

Klik – život na dálkové ovládání

Michael Newman (Adam Sandler) je věčně ustaraný workholik. Nemá téměř žádný čas na svou ženu (Kate Beckinsale) a děti, zvlášť když musí neustále usilovat o přízeň nevděčného šéfa (David Hasselhoff) a bojovat o zasloužené povýšení. Až potrhlý prodavač Morty (Christopher Walken) mu nabídne klíč ke splnění všech jeho přání: magické dálkové ovládání, díky kterému se může vyhnout všem životním přehmatům, jež pro něj měly stále nepříjemnější důsledky. Michael své nové schopnosti před okolím škodolibě tají, zrychleně přeskakuje nemilé události své rodiny i svých přátel a vůbec si neuvědomuje, že dálkové ovládání postupně přebírá kontrolu nad jeho životem.

Dovolená za trest

Dovolená ze trest je po snímcích 50 x a stále poprvé a Píseň pro nevěstu třetí komedie, ve které exceluje herecké duo Adam Sandler a Drew Barrymore. Po katastrofální schůzce naslepo se osamělí rodiče Lauren (Barrymore) a Jim (Sandler) dokážou shodnout jen na jediné věci: už se nikdy nechtějí potkat. Jenže pak si nezávisle na sobě objednají fantastickou rodinnou dovolenou a celý týden se musí dělit o jediné luxusní apartmá na africkém safari.

Opilí láskou

Nesmělý starý mládenec Barry Egan (Adam Sandler), který je majitelem prodejny čistících zvonů, je podivín a občas ho popadne záchvat vzteku. Není divu – má sedm sester, které ho neustále zatěžují svými problémy, a nejspíš právě proto zůstává sám. Pak se však před jeho kanceláří objeví sympatická neznámá Lena (Emily Watsonová). Požádá ho, aby se postaral o její rozbité auto, a toto náhodné setkání je prvním krokem na romantické cestě za láskou. Film scenáristy a režiséra Paula Thomase Andersona získal na MFF v Cannes 2002 cenu za režii.

Kurs sebeovládání

„Co je horší než šílenství? Šílený psychiatr!“ Dave Buznik (Adam Sandler) je plachý dobrák, který se kvůli jednomu incidentu v letadle dostane do kursu sebeovládání a jeho život se převrátí naruby. Kurs vede psychiatr Buddy Rydell (Jack Nicholson), který se později, po dalším Davově incidentu, nastěhuje dokonce k němu domů a neustále na něho dohlíží. Dave už je z léčebných postupů šíleného psychiatra zoufalý, a když mu ještě Buddy přebere snoubenku, je Dave na zhroucení a už je mu jedno co si o něm jeho okolí myslí. Nakonec se ale ukáže, že bylo všechno trochu jinak, než jak to Dave viděl. Léčba je úspěšně dokončena.

Španglicky snadno a rychle

John Clasky (Adam Sandler) je oddaný otec rodiny. Jako vyhlášený šéfkuchař dobře zajišťuje své nejbližší (Téa Leoni, Cloris Leachman) a dopřává jim luxusu včetně prázdninového domu v Malibu. V něm získává práci jako hospodyně krásná Flor (Paz Vega), která přišla do Ameriky společně se svou dcerkou přednedávnem z Mexika. Ale život v nové zemi bude složitější než si představovala… Hlavně pro její dceru! Zvlášť když se vás ujme taková zazobaná, ale trošku ztřeštěná rodinka!

Rockeři

Říkají si Osamělí jezdci, jsou tři a hrají řízný heavy metal. Zpěvák a šéf skupiny Chazz, bubeník Pip a basista Rex. Hrají vytrvale a podle svého mínění i dobře, prorazit se jim však stále nedaří. V rádiu je nehrají, protože nejsou slavní a slavní nebudou, dokud je nebudou hrát v rádiu. Klasický začarovaný kruh, z něhož na první pohled není cesty ven. Osamělí jezdci se nehodlají vzdát a když to nejde po dobrém, rozhodnou se, že to zkusí po zlém, tedy skoro po zlém. V hračkářství si opatří několik umělohmotných napodobenin zbraní, které sice místo smrtích kulek chrlí vodu, ale vypadají dostatečně věrohodně, aby nebyly od pravých k rozeznání. Takto vyzbrojeni přepadnou malou rozhlasovou stanici, zajmou její osazenstvo jako rukojmí a vyhlásí svůj jediný požadavek. Chtějí, aby personál pustil demokazetu s jejich písničkami do éteru, tak, aby ji konečně slyšely miliony posluchačů a oni se mohli stát slavnými. Původní plán, který počítal s rychlým obsazením, okamžitým přehráním a rychlým zmizením se však poněkud zkomplikuje, když páska nešťastnou náhodou shoří. Jediná šance je pokračovat v přepadení a získat druhou pásku. Jenže tu má Chazzova dívka Kayla, se kterou se muzikant právě rozešel. A to zdaleka není všechno. Metalisti jsou z celé situace značně rozrušení, mnohem víc než jejich zajatci a navíc se venku rojí policie, která stanici obklíčila. Naštěstí se zdá, že až na výjimky mají zajatí rozhlasáci pro metalisty pochopení a dokonce se jim snaží pomoci hlídající policii přelstít.

Machři

Komedie o pěti přátelích a bývalých spoluhráčích, kteří se po letech sejdou, aby vzdali poctu svému zesnulému basketbalovému trenérovi z dětství. Spolu se svými ženami a dětmi stráví víkend 4. července v domě u jezera, kde před léty slavili své vítězství. Navazují tam, kde přestali a zjišťují, proč zestárnout neznamená nutně dospět.

Když si Chuck bral Larryho

Chlouby brooklynského hasičského sboru Chuck Levine (Sandler) a Larry Valentine (James) by jeden pro druhého obětovali život. Jsou to nejlepší kámoši, přestože se liší jako den a noc. Zodpovědný vdovec Larry se snaží všechen volný čas strávit se svými potomky, naopak pohodář Chuck se častým střídáním partnerek pokouší vyhnout tomu, aby kdy nějaké potomky měl. Když ho tedy Larry s ohledem na nesmyslný byrokratický předpis požádá, aby podepsal formulář stvrzující, že spolu žijí v jedné domácnosti, aby si tím pojistil, že dětem bude vyplacena jeho životní pojistka, Chuck ho bezstarostně podškrtne. Asi by se nic nestalo, kdyby na jednom úřadě nezačal řehtat znuděný úřední šiml (Steve Buscemi), který má pocit, že v tom jejich hnízdečku lásky není něco v pořádku. Chuck a Lary tedy před zraky šokovaného okolí začnou jako o život předstírat, že se mají opravdu rádi (tak nějak jinak rádi). Na obhajobu svého vztahu si do konce najmou roztomilou právničku (Jessica Biel), což se posléze ukáže jako kardinální chyba. Těžko se totiž předstírá homosexualita člověku, který se až po uši zamiluje do ženské.

Rivalové

Z Happyho Gilmorea by se pravděpodobně stal nejlepší hokejista na světě – jenom kdyby uměl bruslit. Údery má však v každém případě senzační. A protože je může využít i v jiných sportech, přijme Happy nabídku trenéra golfu. Většině členů ctihodného klubu je bohémský Happy trnem v oku, ale vzhledem k jeho mistrovským schopnostem jej akceptují. Brzy nato se Happy stává oficiálním účastníkem profesionálního golfového turnaje. Žárlivý bývalý šampion McGavin se snaží, aby byl Happy diskvalifikován, což se nepodaří, ale Happy naopak dokáže tuto kdysi tak elitní sportovní událost změnit v hromadný happening…

Velký táta

Sonny Koufax (Adam Sandler) už dávno dokončil studium práv a nedávno dokonce překročil třicítku. Ale proč se stát zodpovědným dospělým mužem, který buduje kariéru a stará se o rodinu, když svět kolem nás nabízí tolik vzrušujících dobrodružství a nezávazné zábavy? Pak ovšem dojde v Sonnyho životě ke klíčové události. V jeho bytě se shodou náhod objeví pětiletý Julian, prý nemanželský syn Sonnyho spolubydlícího. Sonnyho napadne, že by si chlapce mohl přisvojit a tak dokázat své přítelkyni, že se dokáže vyrovnat se zodpovědností dospělých. Přítelkyně ale bohužel dá Sonnymu kopačky a na to, aby se Juliana zbavil, je už pozdě. Přes všechny šílené maléry v sobě totiž obě děti – pětileté i třicetileté – nalezly neobvyklé zalíbení. Jak asi tohle šílené soužití může dopadnout?

Zohan: Krycí jméno Kadeřník

Ve filmu Zohan: Krycí jméno Kadeřník, komedii od scénáristů Adama Sandlera, Roberta Smigela a Judda Apatowa (Zbouchnutá), se Adam Sandler představuje v roli Zohana, špičkového izraelského bojovníka proti terorismu, který předstírá vlastní smrt, aby si mohl splnit sen: stát se kadeřníkem v New Yorku. Ačkoliv chce na svůj život, zasvěcený boji s terorismem, zapomenout, brzy zjišťuje, že uniknout vlastnímu osudu není tak snadné, jak si myslel. Jeho staří i noví nepřátelé se ale brzy dozvědí jednu zásadní věc: s kadeřníky si není radno zahrávat.

Vodonoš

Jednatřicetiletý Bobby Boucher (Adam Sandler) je prosťáček ze zapadlého koutu Louisiany. Středem jeho života je dominantní matka (Kathy Bates) a nekomplikované povolání podavače vody v místním fotbalovém týmu. I když Bobby vykonává svou práci se zápalem a nasazením hodným uznání, pro svůj mdlý rozum je terčem posměchu a hrubých legrácek ze strany hráčů. Co hůř, kouč přikázal Bobbymu nechat si všechno líbit a tak se v jinak nezáludné duši božího prosťáčka nahromadila slušná zásobička negativní energie. Bobby je záhy donucen najít si nové místo u nejhoršího univerzitního týmu v celé Louisianě. Místní trenér to nemá v hlavě úplně v pořádku, ale na talenty má nos. Odhalí v mírném nosiči vody skvělého fotbalového útočníka. Bobbymu stačí připomenout některou z četných křivd a z plachého chlapce se rázem stane monstrum nezadržitelně odrovnávající řady vazbičů v obraně soupeře. Bobby se stává hvězdou týmu a na stará kolena také vysokoškolským studentem. To vše za zády své dominantní matky, která nemá pro surovou hru s míčem pražádné pochopení. Stejně neústupná je i v případě Bobbyho staronové lásky Vicki (Fairuza Balk). Zdá se, že ani jako talentovaný fotbalista to nebude mít Bobby vůbec jednoduché.