reklama

Patricie Solaříková o plíživé nemoci

reklama

Hvězdy se zahalily do pampelišek, aby pomohly pacientům s vážnou nemocí ALS. Herečka Patricie Solaříková si nasadila krásný květinový věneček, Jana Plodková se procházela po kvetoucí zahradě, herečka Kateřina Sedláková si zamotala květy do vlasů, zpěváci Peter Pecha a Thom Artway si za klobouk zasunuli květinu a Linda Bartošová se kochala kyticí pampelišek na stole. To vše kvůli focení kalendáře, který usnadní život pacientům s touto vážnou nemocí. 

Ač je pampeliška veselou květinou, její propojení s pacienty trpící ALS skrývá smutné poselství. Pampeliška symbolizuje problematiku odcházení dechu našich pacientů – nemoc končí udušením téměř v 99% případů,“říká ředitelka spolku ALSA Eva Baborová. Stejně jako pampeliška přichází postupně o své chmýří, tak ztrácejí pacienti kontrolu nad svým vlastním tělem. Zkušenost s touto krutou nemocí má Kateřina Sedláková

“Rozhodla jsem se podpořit ALSA z. s. a stát se tváří kalendáře, protože ALS podlehl před necelými třemi lety můj nevlastni otec a tudíž vím, čím si procházejí nejbližší pacientů a že každá, byť sebemenší pomoc má smysl,“říká snoubenkaPetera Pechy. 

Plíživá nemoc nenechala chladnou ani herečku Patricii Solaříkovou: „Upřímně je pro mě ALS jedno z nejhorších onemocnění vůbec. Ta absolutní bezmoc, kdy je člověk uvězněn ve vlastním těle, musí být strašná. Proto jsem ráda, že existuje ALSA z. s. , která jako jediná v republice pomáhá právě těmto pacientů. Pro mě je spolupráce s nimi naprostou samozřejmostí,“vysvětluje Patricie.

S organizací ALSA dlouhodobě spolupracuje i Jana PlodkováPřináší mi to radost. Jednak jsou vidět výsledky veřejné podpory pacientů, jejichž osud je nemocí bohužel dán nemocí a ho nejde změnit, a jednak každé setkání s pacienty a se ženami, které za ALSOU stojí, je obohacující,“říká s tím, že se jí líbí být součástí celého projektu.

Již potřetí se focení ujala fotografka Tereza z Davle, která své tradiční černobílé fotografie doplní o barevný prvek pampelišek. 

První část focení mají už někteří za sebou, a i když bude kalendář velkým překvapením, tak jsou zatím k nahlédnutí alespoň exkluzivní fotky ze zákulisí focení. Další série je v plánu již brzy a kalendář bude pokřtěn na Benefičním koncertě 3. 10. 2019 v Pražské křižovatce, který moderuje dlouhodobá podporovatelka ALSA z.s. Patricie Solaříková. Vystoupí například David Kraus, Ondřej Brzobohatý, Marta Jandová, David Deyla mnozí další. Lístky jsou v prodeji v síti Ticketmaster.

Výtěžek z kalendáře je věnován na podporu pacientů s ALS. „Peníze z kalendáře budou použity na rekondiční pobyt a také na asistenční služby pro naše pacienty. Našim největším snem je pak zřídit specializované centrum,“dodává Eva Baborová a zároveň děkuje partnerům kalendáře CEWE fotolab, BNG group a.s., Stezka korunami stromů Krkonoše, Omnia hotel Jánské lázně a Fortuna a.s. 

Jakou pomoc ALSA z.s. realizuje, najdete na: https://www.zsalsa.cz/cs

Foto: Tereza z Davle pro ALSA z. s. 

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama