Před týdnem pořadatelé hovořili o milionu demonstrantů v ulicích, zatímco úřady odhadly počet demonstrantů na 250 tisíc. Již tehdy podle AFP šlo o rekordní počet demonstrantů od opětovného připojení Hongkongu k Číně v roce 1997.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová se dnes prostřednictvím vládního prohlášení omluvila za postup při prosazování extradičního zákona, který masové protesty vyvolal.  Lamová v prohlášení, které zveřejnil její úřad, sdělila, že "upřímně a pokorně přijímá kritiku, že věci napraví a bude sloužit veřejnosti". Prohlášení bylo zveřejněno ve 20:30 místního času (14:30 SELČ), kdy byl v ulicích Hongkongu stále velký dav účastníků dnešního protestu.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová
Masové protesty zabraly. Hongkong odložil schvalování zákona o vydávání osob

Zákon, který se vláda snažila prosadit, měl umožnit vydávat lidi podezřelé z kriminálního činu mimo jiné i do pevninské Číny. Občané Hongkongu kvůli tomu zahájili velké protesty z obav, že Peking zákon zneužije k pronásledování svých oponentů. Ve středu bylo při demonstraci zraněno 80 lidí.

Pozastavení schvalovacího procesu

Lamová v sobotu oznámila, že schvalovací proces zákona pozastavuje na neurčito. Odpůrci se ale dnes sešli k další masové akci, požadovali zrušení zákona a odstoupení Lamové. Podle organizátorů bylo v ulicích dnes ještě víc lidí než minulou neděli, kdy se hovořilo až o milionové účasti. V prohlášení se sděluje, že o minulých dvou nedělích přišlo svůj názor vyslovit mnoho lidí a že vláda chápe, že to je názor vycházející z lásky a obav o Hongkong.

"Správkyně naslouchá názoru, který se projevuje klidně a rozumně. Je ukázkou Hongkongu jako civilizované, svobodné, otevřené a pluralistické společnosti, která si váží vzájemného respektu, harmonie a rozdílnosti, a tomuto názoru naslouchá…Správkyně přiznává, že nedostatky v práci vlády vedly k nedorozumění a sporům, lidi zklamaly a zarmoutily. Správkyně se za to obyvatelům Hongkongu omlouvá a slibuje, že s upřímnějším a pokornějším přístupem přijme kritiku a zlepší službu veřejnosti," stojí v prohlášení.

Ruští policisté zatýkají na demonstraci v Moskvě příznivce investigativního novináře Ivana Golunova
Policie v Moskvě pozatýkala čtyři stovky demonstrantů. Včetně Navalného

To ale oponentům nestačí, chtějí, aby se od zákona upustilo docela a aby Lamová odstoupila. Dnes zazněly i výzvy ke generální stávce. V pondělí se do ní chtějí zapojit některé odborové svazy, učitelé a studenti.

Poslanec za Demokratickou stranu James To Kun-sun omluvu nepřijal. "Lamová ztratila důvěru, jak se chce s lidmi smířit?" řekl podle serveru South China Morning Post.

"Pokud odmítá ten kontroverzní zákon zrušit úplně, znamená to, že neustoupíme. Ona zůstane, zůstaneme i my," řekla Claudia Moová, jedna z poslankyň, která prosazuje ochranu demokracie v Hongkongu. "Lamová ztratila důvěru, jak se chce s lidmi smířit?" řekl poslanec za Demokratickou stranu James To Kun-sun, který omluvu nepřijal.

Demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové se podle pořadatelské iniciativy Milion chvilek zúčastnilo 4. června 2019 na Václavském náměstí v Praze zhruba 120 tisíc lidí.
Nejmírumilovnější zemí je Island. Česko si pohoršilo, zůstalo však v desítce

Jeden z organizátorů dnešního protestu řekl, že by se Lamová měla přijít omluvit osobně. "Může přijít, dáme jí židli," řekl. Jimmy Sham Tsz-kit z organizace ochránců lidských práv se domnívá, že omluva Lamové nereaguje na to, co lidé chtějí, a to je stažení zákona ze stolu.

"Hongkonžanům nejde o pouhou omluvu, neodpověděla na žádný z požadavků," řekl. Učitel hudby Chau Chong si myslí, že omluva přišla příliš pozdě. "My ale bohužel víme, že i když odstoupí (Lamová), Peking si najde jinou loutku, která Hongkong povede," sdělil.


Trump chce na G20 jednat o Hongkongu

Americký prezident Donald Trump hodlá nastolit nynější demonstrace v Hongkongu při setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem koncem června na summitu předních ekonomik G20 v Japonsku. Uvedl to dnes šéf americké diplomacie Mike Pompeo.


"Prezident vždy byl zaníceným obráncem lidských práv," řekl Pompeo v televizi Fox News po dotazu na masové demonstrace v Hongkongu proti návrhu extradičního zákona. "Jsem si jist, že to bude mezi otázkami, jichž se (Trump a čínský prezident Si Ťin-pching) dotknou," řekl americký ministr s tím, že Trump při jednání v Ósace počítá se schůzkou s čínským prezidentem.


Summit G20 se uskuteční v Ósace 28. až 29. června. Skupinu tvoří Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Turecko, USA a jako samostatný dvacátý člen Evropská unie.

Hořící ropný tanker. Ilustrační foto
Tankery v Ománském zálivu se zřejmě staly cílem útoku. Cena ropy prudce vzrostla