Jídlo ale i tak bylo nejspíš hlavním tahákem. Okolo dvaceti stánků lákalo příchozí na své burgery, polévky, guláše, rolky ale i dortíky, palačinky nebo nápoje. U stánku Veggiedick nabízeli třeba wrapy s uzeným tempehem, arašídovou omáčku s rýží a na malý hlad lilkový tatarák na topince.

„Za každé koupené jídlo dáváme pět korun na výplatu kluků, kteří osobně chrání želvy a celý ekosystem souostroví Pulau Banyak na Sumatře,“ dodala slečna, která tatarák prodávala.

U stánku se street food Rolling Garden zase nabízeli veganské taco, burger hrající všemi barvami, rýžovou rolku v řase a „ball‘n‘roll“ - bagetu s kuličkami z hlívy ústřičné, cizrny a papriky. S tímto menu přijeli z Čech.

„Jsme street food z Prahy. V Olomouci jsme byli už v dubnu na festivalu veganských burgerů. Tam byl tak velký zájem, že jsme přijeli i sem na Veggie fest,“ prozradila Jana z Rolling Garden a u toho odbavovala frontu zájemců.

Olomoucký půlmaraton 2019
Olomoucký půlmaraton 2019: najdete se?

Kluci z Veganolu

I Olomouc měla mezi kuchaři své zástupce. Kluky z Veganolu můžou Olomoučané znát z jejich bistra v Masných krámech, kde dělají klasické burgery z masa. Sem ale dovezli raw burger se sojovým masem a bylinkovou tofunézou, tortilu s červenou řepou a polévku z pečených rajčat a bazalkovo-rukolovým pestem.

„Loni tady bylo o hodně víc lidí. Tenhle víkend se toho v Olomouci sešlo hrozně moc – máme tady půlmaraton, burgery u Šantovky… No a ještě k tomu to strašné vedro,“ poukázal od grilu Tomáš z Veganolu.

Právě pražící slunce možná bylo důvodem, proč areál pevnůstky vypadal prázdněji. Stovky návštěvníků tam sice byly, ale ochutnávaly ve stínů stromů nebo party stanů. Další velká část si zašla na doprovodný program.

V Laudonově sále pevnosti se od rána konaly přednášky. Probíraly se rozdíly mezi živočišnou a rostlinnou stravou, aktivismus ale i bezodpadový životní styl. Právě k Zero waste (žádný odpad, pozn. red.) smýšlení ponoukali i organizátoři festivalu své návštěvníky. Ti vyslyšeli a donesli si vlastní omyvatelné kelímky na nápoje ale i nádoby na pokrmy, aby co nejvíce snížili svou odpadovou stopu.

Požár ve vojenském prostoru Libavá, 15. 6. 2019
VIDEO: Libavou zasáhl požár, hoří v těžce přístupném terénu

Jóga a cooking show

Velkou část programu tvořila i jóga s lektory nebo cooking show na hlavním pódiu, kde se konala i kuchařská soutěž. Desítky lidí zaujaly speciální workshopy. S Olomouckou dílnou si kdokoli mohl vyrobit vlastní dřevěnou bedýnku. Na jiném stanovišti jste mohli dát vale mikrotenovým sáčkům na ovoce a pečivo tím, že jste si vyrobili vlastní pytlík látkový. A odpoledne si zejména dámy stvořily vlastní bare foot sandály tvořené jen vykrojenou podrážkou a šňůrkou.

„Asi jsem si tu podrážku udělala moc velkou. Doma si to ještě upravím, ale jinak jsou fajn, je to vážně jako chodit bosky,“ pochlubila se svou novou obuví sedmadvacetiletá Karolína z Přerova.

Závěr festivalu si užili i hudební fanoušci, kterým zahrála skupina RTY, Francois Svalis a dokonce i legendární kapela WWW.

Veggie fest se určitě nekonal naposledy, naopak čeká ho dokonce expanze. „V blízké budoucnosti plánujeme vyexpandovat do dalších velkých českých měst, počínaje Ostravou,“ slíbili pořadatelé. 

Autor: Ondřej Šulík