Česnáček lékařský nahradí medvědí česnek

cesnacek

Česnáček lékařský – Pokud jste letos nestihli nasbírat medvědí česnek, můžete vyrazit do lesa na sběr česnáčku lékařského, možná vám roste i na zahradě. Má česnekové aroma a skvělé účinky podobně jako medvědí česnek.

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) je dvouletá či krátce vytrvalá bylina. Roste v listnatých a křovištních lesích, rumištích a na zahrádkách. Roste na humózních, vlhkých, písčitých až hlinitých půdách. Dle podmínek dorůstá výšky 20 – 80 cm. Květy má bílé ve vrcholových hroznech. Jeho výhoda je v tom, že má delší vegetační období než medvědí česnek. Má česnekově – hořčičnou chuť. Obsahuje hodně vitamínu A, C.

Co a kdy sbírat

Sbírá se na jaře celá nať, v době, kdy je ještě mladý. Později se sbírají listy a květy, protože lodyha už je tuhá. Tvarem listu se podobá popenci, ale díky česnekovému aroma je od sebe snadno rozeznáte. Česnáček se nesuší, jí se přímo. Medvědí česnek a česnáček nejsou příbuzní, každý patří do jiné čeledi, ale spojuje je česnekové aroma.

cesnacek bylinka

Jak účinkuje

  • protizánětlivé a antiseptické účinky – očišťuje močové a dýchací cesty. Pokud jej budete žvýkat, dezinfikujete dutinu ústní. Čistí žlučník, játra a slinivku.
  • vnější použití – léčí ekzémy, vyrážky, záněty kůže a špatně hojící se rány.
  • užívá se čerstvý nebo jako tinktura, díky česnekovému aroma není příliš vhodný do čaje.
  • využívá se k jarní očistě těla
  • vypuzuje ze střeva kvasinky, které mohou za nepříjemné nadýmání

Jak ho využít v kuchyni

Má česnekovou chuť s příchutí hořčice. Díky obsahu vitamínů a minerálů je nejlepší ho připravit podobně jako například pažitku, v syrovém stavu. Do bylinkových dipů, na chleba, do pomazánky, do polévky, salátů, k rybám a masu. Vyrobit se dá i pesto. Nebo ocet, kdy se celá nať nechá vyluhovat v kvalitním octu, po pár dnech se scedí a využít jej lze například do salátů. Jeho semínka se dají zpracovat stejně jako hořčičná semínka.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here