Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

16. 6. 2019

ČOKOZMRZKA BEZ ZMRZLINOVAČE

Máte vy to ale štěstí! Zatímco si válíte šunky někde u vody, případně trávíte dny na ARO s hadičkama v nose se suspektním infarktem myokardu z veder, já se konfituju ve vlastním tuku doma s oběma dětmi (manža se vypařil na Oravu), neboť synáček si uhnal další angínku. Se říká, že u angíny máte mandličky chladit, nejlépe zmrzlinou, že to tak dělají i v nemocnici. Hmmm, ta O vráně a lišce je taky pěkná... Nechala jsem se na to kdysi nachytat a šla si do špitálu nechat vyrvat krční mandle. Nic vám nedaj, maximálně emitní misku, do které můžete plivat krev! Je lepší zůstat v pohodlí domova, kde matinky dělají i stojky na hlavě, jen aby drobotině ulevily. No a protože jsem matka obětavka, soucitná až z toho hlava bolí, nedbala jsem 36-stupňového vedra a včera kmitala půl dne u plotny. Taky je potřeba nějak ta zvířata zabavit, no a světe div se, výroba zmrzliny a nanuků se ukázala jako velice úspěšný zabíječ času. Spáchali jsme mangové nanuky a tuhle parádní čokozmrzku, na jejíž výrobu fakt nepotřebujete zmrzlinovač.


To se mi celkem i hodí, pořád ještě nejsem ochotná hledat doma místo na další krám. Navíc u nás výroba zmrzliny není až tak častou kratochvílí, aby se jeho vlastnictví rentovalo. Jenže, jak možná víte z vlastní zkušenosti, udělat doma dobrou zmrzlinu bez zmrzlinovače, je celkem výzva, směs potřebuje být za postupného mražení provzdušňována a čechrána. Jeden nadějný recept na zmrzku bez zmrzlinovače se objevil před pár lety a není vůbec špatný. Výsledek ale prostě není až tak hlaďounký, jako když použijete vaječný základ. Ale když se nad problematikou super zmrzky bez zmrzlinovače zahloubá moje oblíbená kulinářská vědátorka Stella Parks aka Brave Tart, nemusíte se bát, že by výsledek byl míň než ohromující. Opět - na domácí podmínky, bez zmrzlinovače a s mrazákem, kde panuje lákavých -19°C! Nečekejte, že budete mít doma zmrzku jako z Creme de la Creme.



Osobně jsem, protože paranoik nevěřící nikomu a ničemu, přistupovala k receptu s lehkou skepsí. Protože ale taky nejsem Stella a vím kulový o tom, co za zázraky dokáží vejce, nedejbože po zásnubách s cukrem, čuměla jsem pak do mísy mixéru jak husa do flašky a nevěřila vlastním očím, co se to v něm odehrává za zázraky. Sorry jako, ale přijde vám normální, že dáte zahřátá vejce s cukrem do mísy, necháte chvíli fakt jako rychle šlehat, a máte z toho čtyřikrát takový objem s úplně jinou barvou a konzistencí??? Esipak v tom nebude nějaká čertovina! No ale abych se jen přiblble nevykecávala, recept jsme dodrželi, do mrazáku jsem směs dávala se staženými stěrači i svěrači, a připravovala děti na průsereček (není to sprosté, když je to zdrobnělé). Jaký byl ale můj údiv, když jsem se po dlouhých osmi hodinách jala již beznadějně znuděným a vedrem umláceným harantům servírovat zmrzlinu - šla velice dobře nabrat, žádné sbíjení dlátem, apod., byla hezky provzdušněná, hladká a jemná. Na jazyku se jen rozplývala a chuťový profil taky nebyl vůbec, ale VŮBEC k zahození!



Závěr? Za mě rozhodně nejlepší zmrzlina, kterou jsme kdy v domácích podmínkách spáchali. Děti se opatrnými, lehce manipulativními dotazy snažily zjistit, kdy že přijde další dávka čokocracku hned, jak dneska prolouply oči, místo aby se sháněly po termínu návratu otce. Tudíž považuju akci "zmzlina" za úspěšnou, s vysokou pravděpodobností brzkého opakování a velmi pravděpodobně i experimentování s dalšími chutěmi. A vy byste měli jít pro vejce a teploměr a začít něco dělat, ksakru taky..

INGREDIENCE:

250 ml smetany ke šlehání
30 g co nejkvalitnějšího kakaa
30 g čokoládového krému/Baileys/Kahlua/tmavého rumu
1,5 lžičky vanilkového extraktu
1,5 lžičky granulí/prášku instantní kávy

3 velká vejce
115 g cukru krupice/třtinový
1 g soli

dlouhý pruh alobalu nebo pařáček na knedle

1. V míse mixéru smíchejte prvních pět ingrediencí a nechte balonovou metlou vyšlehat do klasické konzistence, tedy do obláčkova. Nikoli do máslova, bacha na to!

2. Přendejte obláčky do nádoby, ve které budete chtít zmrzlinu mrazit, zhruba o objemu 1,5 litru. Ale je to víceméně na vás, já použila staré vaničky od zmrzliny. Dejte do lednice chladit. Mísu od mixéru a metlu omyjte a osušte.

3. Do té samé mísy od mixéru si odvažte cukr a sůl a smíchejte s vejci. Ze zmačkaného dlouhého pruhu alobalu vytvořte kruh na který půjde mísa dobře posadit. Nalijte do hrnce vodu tak, aby dosahovala cca do půlky alobalového kroužku/ pařáčku na knedlíky - potřebujeme, aby se dno mísy nedotýkalo ani stran hrnce, ani vody. Přiveďte vodu k varu a pak snižte, aby nevařila klokotem. Udržujte mírný var.

4. Posaďte mísu od mixéru na kroužek/pařák a za stálého míchání a stírání stěn metlou nechte směs zahřát na 71 °C. Mě pan teploměr trochu provokoval a teplota lítala sem tam, skončila jsem tedy pro jistotu na (podle něj) 73°C a mise se zdařila i tak. Celá sranda trvá plus mínus pět minut.

5. Ukončete akci u plotny a přesuňte se k mixéru. Na vysokou rychlost nechte balonovou metlu dělat zázrak. Klidně u toho stůjte a taky do toho čumte jako já! Celý proces trvá asi 5-8 minut, píše Stellouš, v závislosti na výkonnosti daného mixéru. Každopádně směs by měla postupně začít blednout a nabývat na objemu, až skončíte se světlounkou horou hlaďounkého, nadýchaného matroše. Oproti původnímu stavu to asi zčtyřnásobilo objem, asi jako já v těhotenství. Až domícháte do konzistence, že směs na chvíli drží špičky z metly, máte hotovo.

6. Uhánějte k lednici, vyndejte nádobu se šlehačkou a opatrně a jemně ji na několikrát vmíchejte k vaječnému zázraku, jehož jste právě byli svědkem. Míchejte tak, aby se obě složky co nejlépe propojily, ale zároveň jste z toho obláčku vymlátili co nejmíň vzduchu. Zkušení makronkáři aplikují "překládací" techniku z míchání těsta na makronky.

7. Přesuňte do nádoby, ve které budete mrazit a šup s tím do mrazáku na 6-8 hodin. Vyndejte a ohromujte celou rozvětvenou rodinu svým skromným uměním!



Co? Že zmrzlináři zas nebudou mít co žrát? A co motýle, čmeláce a včele??! Hm? Šiši taky.. outlocitníci! Ať vám slunce svítí.

7 komentářů:

  1. Paráda, vyzkouším. Já bez zmrzlinovače doporučuju od Annabel Langbein: lemon ginger ice cream. Dá se najít na youtube.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, Vy mi dáváte. Člověk celou dobu myslí na tajli, aby byl v létě šmrncovní a teď je to v pytli, protože tohle prostě budu muset vyzkoušet. Chci se jen zeptat, ta instantní káva- suchý nebo tekutý stav?? Nějak mi to v horku přestává myslet...Jo a objednávám si další příchutě, ju? Zdravím a ať se daří a DÍKY :D Martina ze severu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Martino, a moc se omlouvám za pozdní odpověď.. Instantní káva určitě suchý stav, doplním/upřesním v receptu, děkuju! Další příchutě jsem měla v úmyslu, ale nakonec to léto tak ufrnklo, že už to asi nestihnu, safrlot! :) Krásnej zbytek prázdnin

      Vymazat
  3. Tak tuhle dobrotu musím zařadit do svého babičkovského receptáře 🙂 Zatím u nás frčí ovocné zmrzky, hlavně hrušková. Oloupané hrušky podusím do měkka, přisladím medem a tyčákem rozmixuju ještě za tepla do úplné kaše. Naliju do tvořítek na nanuky a za pár hodin v mrazáku podáváme. Ale ta vaše, jestli se mi povede, zřejmě udělá utrum mému lenošnému životu.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím! Tohle je lákavé i v mínusových teplotách! Jen prosím o upřesnění, STUDENÁ hmota 1 přijde opravdu do HORKÉ / TEPLÉ hmoty 2? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kdybyste nevěděli co koupit svému partnerovi a nebo partnerce, která má stejně jako váš muž moc ráda kávu, tak jí věnujte moka konvičku. Bude z toho prvně na začátku trošku na větvi, ale pak se ukáže že je to moc fajn nástroj, opravdu. Chutná z toho káva moc dobře.

    OdpovědětVymazat