Způsoby, jak posílit své zdraví odpočinkem

Odpočinek je velmi důležitý, abychom byli zdraví i v dobré náladě. Unavený člověk je nejen podrážděný, roztěkaný, nervózní, nesoustředěný, ale i mnohem více náchylný na zranění a různá onemocnění. Úplně nejlepší odpočinek je v přírodě, daleko od městského hluku, zmatku, chaosu. Jenže ne vždy je možné se jednoduše vypařit a ocitnout se v přírodě. Přinášíme vám 9 tipů, jak posílit své zdraví odpočinkem.

Vypněte telefon

Pokud se má jednat o skutečný odpočinek, vypněte telefon a tvařte se, že neexistujete. Žádné pracovní ani jiné hovory. Nejlépe uděláte, když se vypravíte na procházku, alespoň do blízkého parčíku nebo jinde, kde naleznete klid. A vypněte si telefon.

Odpoutejte se od sociálních sítí

Jestliže pobývat na sociálních sítích nepatří k vaší práci, pak se od nich zkuste na jeden den odpoutat. Je jedno, který to bude den. Prostě žádný Facebook, Instagram apod. Duševní zdraví je ovlivněno zařízeními, která dnes a denně používáme. Když používáme tato zařízení denně, stáváme se na nich poněkud závislí. To může vést k závažným případům deprese a úzkosti. Jakmile se odpojíte od tohoto umělého světa, můžete čelit okamžitým abstinenčním příznakům, ale brzy si všimnete celkového zlepšení nálady.

Kempování, chataření, příroda

Nic nemá lepší vliv na pohodu a duševní stránku člověka, než příroda. Její vůně i zvuky. Existuje dokonce i terapie, při které se doporučuje pacientům objímat stromy a čerpat z nich pozitivní energii. Mimo jiné horská turistika prospívá mozku nejen fyzickému tělu. Zastavuje tok těkavých myšlenek.

Meditace a dechová cvičení

Každý den by si měl člověk udělat minimálně 15 minut čas na meditaci a dechová cvičení. Důvodů, proč meditovat existuje nespočet. Například meditací odstraníte nebo zmírníte stres, obavy, zlepšíte si paměť, posílíte svou vůli, vaše mysl stárne pomaleji, budujete emoční dospělost, zlepšíte svou kreativitu, snížíte napětí svalů, posílíte svou imunitu, harmonizujete endokrinní systém, změníte přístup k životu, rozvíjíte moudrost, získáte kontrolu nad svými myšlenkami a další skvělé důvody.

K dalším úžasným odpočinkovým praktikám patří

  • Cvičení jógy – protahuje tělo, uklidňuje mysl, má mnoho zdravotních účinků

  • Četba odpočinkové knihy – kniha by měla být pohodová, uvolňující, odpočinková

  • Poslech relaxační/meditační hudby – můžete jen tak ležet a několik minut relaxovat poslechem hudby

  • Relaxační bylinná koupel – má osvěžující a uklidňující účinky, hezky vás uvolní

  • Zdravé a vyvážené stravování – strava ovlivňuje to, jak se cítíme. Některá dodá tělu energii, výživu. Špatné stravování a zlozvyky (kouření, alkohol) tělo o energii okrádá

Obrázky: pixabay.com