Výlet a potom ,na jedno‘. Někteří čeští tátové si stýskají, že se více neslaví Den otců

Den otců, který je tradičním svátkem v mnoha zemích, zatím v Česku příliš nezdomácněl. Znají jej sice dvě třetiny lidí, ale slaví ho jen 16 procent. Den otců zejména postrádá českou tradici. Na druhou stranu si někteří tátové stýskají, že by byli rádi, pokud by si na ně někdo při nějaké sváteční příležitosti vzpomněl, vyplývá z průzkumu ČSOB. Den otců se slaví třetí červnovou neděli, tedy právě tuto.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina (ilustrační foto)

Den otců vznikl v Americe na začátku 20. století. Mohl by být protipólem tradičního svátku Dne matek. (ilustrační foto) | Foto: sathyatripodi | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Spontánně zná svátek 65 procent respondentů. Oba svátky – Den matek i Den otců – slaví 15 procent dotázaných. Na 32 procent respondentů neslaví žádný z těchto svátků. Samotný Den matek slaví 52 procent respondentů a pouze Den otců slaví jedno procento osob. Pro většinu lidí je „importovaným“ svátkem stejně jako Valentýn. Respondentům také vadí, že s oslavou tohoto svátku jsou spojeny výdaje.

Senát chce zrušit zákaz prodeje v obchodech o svátcích. Podle Kubery se pokladní těší na přesčasy

Číst článek

To, že Den otců není zatím v Česku významným svátkem, ukazují i data z plateb kartami klientů ČSOB. „V období svátku Dne otců nedochází k žádným nákupním výkyvům proti běžným dnům. Není tak možné říci, že by Češi na Den otců utráceli více a například také za specifické produkty spojené s tímto svátkem,“ uvedl mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Na otázku, zda bude někdy v budoucnu Den otců stejně populární a oslavovaný jako třeba Vánoce, odpovědělo 70 procent respondentů, že se tak spíše nestane. Pouze 30 procent oslovených věří, že svátek si svou oblibu získá.

,Na jedno, motokáry a poker

Většina dotazovaných žen si myslí, že by otcové svůj den mohli trávit s dětmi a rodinou. K oslavě patří i výlet nebo grilování. A večer by mohli mít svůj vlastní večírek nebo zajít s kamarády „na jedno“. U mužů mezi populární způsoby oslavy patří rozhodně grilování, ale i trochu adrenalinu, tedy poker, motokáry nebo fotbal.

Rozsudek Ústavního soudu: odloučené páry se mají během svátků domlouvat na sudý a lichý rok

Číst článek

Podle názoru respondentů je svátků v kalendáři dost. Jediný svátek, který by přivítali, by byl ten, který by současně zahrnoval den pracovního volna. Pozitivní ohlasy získaly mezi svátky spíše dny věnované boji s určitou nemocí, která přináší osvětu a podporu lidem, kteří ji potřebují.

Den otců vznikl v Americe na začátku 20. století. Mohl by být protipólem tradičního svátku Dne matek, který se slaví druhou květnovou neděli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme