„Hajzl!“ Kauza Foldyny v Lidicích pokračuje: Nadávky a něco navíc

16.06.2019 18:54

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) se dostal včera do křížku s organizátory pietního aktu v Lidicích, kdy dorazil na motorce uctít památku obětí německého nacismu. „Postoj jednoho z organizátorů, který řekl, květiny můžete položit, ale nepřejeme si, abyste vy, co pokládáte květiny, měli na sobě nápis v azbuce, přijde jako postoj bezpáteřní loutky. Ne, nevěřím, že by náš národ tak hluboko klesl. Je to postoj vystrašené figurky, která bezpáteřně a iniciativně se hrbí s dobou,“ uvedl k tomu Foldyna. Do diskuse se následně zapojil i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, a to na facebookovém profilu novináře Žarka Raptora Jovanoviče.

„Hajzl!“ Kauza Foldyny v Lidicích pokračuje: Nadávky a něco navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

„Filip Petlička, vedoucí vztahů s veřejností státní příspěvkové organizace Památník Lidice, se na svém FB profilu chlubí, že poté, co sejmul Vodičku, předsedu spolku Bojovníků za svobodu, který nesměl na letošním pietním aktu Lidice 2019 vystoupit s projevem, poradil si i s invazí motorkářů Nočních vlků, když je odmítl nechat položit květiny k památníku ve vestách s napisy v azbuce. Na jediné Rusy, které na pietě byli, ale koule neměl, zástupci ambasády RF položit věnce nechal,“ napsal k celé věci Raptor Jovanovič na svém facebookovém profilu.

A právě v reakcích se objevila jedna nelichotivá od komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. „Je to hajzl,“ napsal. Dále se už však do diskuse nezapojoval.

Proti postupu Filipa Petličky se objevila také petice, a to na serveru Petice24.com. „Protestujeme proti postupu Filipa Petličky, který dne 15. 6. 2019 při pietním kladení věnců neumožnil Nočním vlkům položit věnce k památníku. Požadujeme jeho odvolání. Nesouhlasíme s přepisováním historie,“ píše se v petici. Podepsat ji můžete ZDE.

10. červen 1942 byl temným dnem v historii naší země. V tento den nacisté vyhladili obec Lidice. Povraždili stovky lidí a obec jako takovou srovnali se zemí. Změnili dokonce i koryto potoka, který zde tekl.

Od konce války si v naší vlasti připomínáme lidickou tragédii a z úst celé řady osobností zní, že na osud této obce nesmíme nikdy zapomenout. K témuž letos vyzval i poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Požádal své spoluobčany, aby také nezapomněli, kdo má lidický masakr na svědomí, tedy nacistické Německo, a kdo nás od nacistů osvobodil. Většinu území Československa osvobodili sovětští vojáci.  

„Dnes jsem byl uctít památku vypálení Lidic, památku českých obětí německého nacismu. Nikdy nesmíme zapomenout na utrpení, nikdy nesmíme zapomenout, kdo je viníkem tohoto utrpení. A nikdy také nesmíme zapomenout, kdo nás osvobodil, za jakých obětí tak učinil,“ požádal včera Foldyna.

„Proto mi dnes postoj jednoho z organizátorů, který řekl, květiny můžete položit, ale nepřejeme si, abyste vy, co pokládáte květiny, měli na sobě nápis v azbuce, přijde jako postoj bezpáteřní loutky. Ne, nevěřím, že by náš národ tak hluboko klesl. Je to postoj vystrašené figurky, která bezpáteřně a iniciativně se hrbí s dobou,“ pokračoval nemilosrdně.

Zavzpomínal také na Karla Kryla, který o poklonkování momentálně vládnoucí moci, tehdy moci komunistické, zpíval ve svých písničkách.

Bylo mu však připomenuto, že v roce 1945 nás sovětská armáda osvobodila, ale v roce 1968 vtrhly sovětské tanky do naší země znovu a tentokrát sovětští vojáci Čechoslováky vraždili.

Foldyna ještě jednou zdůraznil, kdo má na svědomí povražděné lidi v Lidicích. S odkazem na Německo upozornil na lidi, kteří píšou švabachem. O sovětských vojácích psal jako o lidech píšících azbukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…