Programování | Pojďme programovat elektroniku | BigClown

Pojďme programovat elektroniku: Bigclown a rádiový alarm s akcelerometrem

  • Stavebnici BigClown jsme si ukázali už několikrát
  • Ale vůbec jsme jej neprogramovali
  • Dnes si ukážeme, jak na to v několika příkladech

Po kratší zdravotní přestávce (v letních tropech nemá smysl bastlit – mozek se přehřívá a nefunguje) nastal čas na pokračování našeho seriálu o programování elektroniky.

Tentokrát opustíme svět arduin a podíváme se znovu na českou stavebnici BigClown, kterou jsme si už v našem seriálu ukázali mnohokrát (1, 2, 3), ale nic jsme si vlastně doposud nenaprogramovali. Jelikož se BigClown od Arudina v mnoha aspektech liší, dnes si pro představu ukážeme několik naprosto elementárních ukázek, ze kterých bude na první pohled patrné, v čem je BigClown vlastně jiný (a lepší).

Začneme rozblikáním LED, poté změříme vzdálenost pomocí ultrazvukového dálkoměru HC-SR04 a nakonec si postavíme jednoduchý otřesový alarm. Když jej vezmeme do ruky, začne blikat, rozezní se bzučák, základní destička BigClownu ale především odešle kratičkou rádiovou zprávu, kterou zachytí druhá destička a předá informaci skrze sériovou linku do PC, který by už konečně mohl odeslat třeba e-mail, anebo skrze IFTTT odeslat třeba notifikaci na mobil.

Co je to vlastně ten BigClown

Co je to vlastně BigClown, jsme si už podrobně popsali v několika předchozích článcích, takže jen zrekapituluji, že se jedná o českou prototypovací destičku s hromadou rozšiřujících modulů, jejímž srdcem je 32bitový armový mikrokontroler STM32L083CZ (ARM Cortex M0+).

87507769-10b2-4597-8d27-1d9d1878d25c
Základní deska stavebnice BigClown se jmenuje Core Module a jejím mozkem je armový 32bitový mikrokontroler STM32L083CZ

K dispozici má 192kB úložiště pro náš firmware, 20 kB RAM a na destičce je pro snadné ovládání připájená programovatelná LED, tlačítko, teploměr, akcelerometr a především 868MHz rádiový vysílač SPIRIT1, pomocí kterého může náš program šifrovaně komunikovat s ostatními základními deskami stavebnice BigClown.

Specialitou BigClownu a všech jeho rozšiřujících modulů je optimalizace pro běh na dvě tužkové baterie AAA, které mu dle zátěže vystačí přinejmenším na několik měsíců. Tím se naprosto odlišuje od všech běžných prototypovacích stavebnic na trhu.

cfce22a0-a728-4def-a82c-6e6a7a93ee8c
Pinout základní desky BigClown, aneb popis funkce každého pinu. Nechybí hromada 3,3V univerzálních pinů GPIO, sběrnice I2C a SPI, analogový vstup i výstup a také tři sériové linky.

Příklad z praxe: Na BigClownu jsem si postavil většinu své chytré domácnosti. Zatímco bezdrátová krabička s infračerveným detektorem pohybu PIR, která získaná data o lidské aktivitě v bytě odesílá do centrály každé dvě minuty, vydrží na baterii asi tři měsíce, velká meteostanice, která měří teplotu vzduchu, vlhkost, osvětlení, atmosférický tlak, oxid uhličitý a ke všemu má displej a dvě tlačítka pro spínání lamp v bytě, vydrží na čtyři tužkové baterie AAA zhruba půl roku.

Tak, základní resumé, v čem je BigClown unikátní, bychom měli, a teď už dost teoretické omáčky a jdeme konečně programovat.


V další kapitole založíme nový projekt a zkusíme jej přeložit a nahrát do čipu. Kapitola bude trošku delší, musíme totiž pochopit základní rozdíly oproti Arduinu.

Diskuze (2) Další článek: Na iPadu jsou novinka, na macOS ale končí. Apple odstranil z nové verze systému widgety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,