Hlavní obsah

Česko - Bosna 23:24Těsná porážka v ostravském parnu stačila házenkářům k udržení prvenství ve skupině

Aktualizováno

Porážka, z níž nemusí být čeští házenkáři smutní. Kvalifikaci o ME 2020 zakončili těsnou ostravskou prohrou 23:24 proti Bosně a Hercegovině. Přesto postupují z první příčky ve skupině na šampionát, který budou v lednu hostit premiérově hned tři země Norsko, Švédsko a Rakousko.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Leoš Petrovský z České republiky, Ivan Karačič z Bosny a Hercegoviny, Pavel Horák z České republiky během utkání kvalifikace o postup na ME 2020 házenkářů.

Článek
Fotogalerie

Češi už měli před zápasem zaručeno, že se objeví podesáté v historii na evropském šampionátu, ale šlo jim o prvenství v tabulce, které zajišťuje lepší nasazení při vídeňském losu naplánovaném na 28. června. „Už po návratu ze středečního utkání ve Finsku jsme věděli, že máme postup. Ale neoslavovali jsme to. Síla i určitý hlad v mužstvu se paradoxně víc ukázaly venku, kde jsme vyhráli všechna tři utkání," tvrdil trenér Daniel Kubeš.

O první příčce národního týmu při bodové rovnosti s Běloruskem a Bosnou nakonec rozhodla lepší vzájemná bilance v minitabulce s těmito soupeři. Češi měli o gól nejlepší skóre. Balkánský celek naopak potřeboval v Ostravě vyhrát, aby postoupil na ME jako nejlepší celek ze třetí příčky, což se mu nakonec i povedlo.

Zápas v bouřlivém prostředí zaplněné Ostravar Areny byl ale naprosto vyrovnaný. Před zraky 5521 diváků dominovaly obrany, těsně vedení se přelévalo z jedné strany na druhou. „Bylo super, že přišlo tolik lidí, ale jak bylo v hale vedro, tak mokrý míč klouzal v rukou a možná i proto padlo málo branek," říkal nejzkušenější z reprezentantů Pavel Horák.

Český tým se vyrovnal i s oslabením obranné fáze, když hned na začátku druhé půle dostal za své třetí vyloučení červenou kartu Zeman. Bosenský útok především táhla 38letá dvoumetrová spojka Prce, na straně domácích zase nejlépe vycházelo zakončení akce s pivotem Petrovským.

Opora bundesligových vítězů z Flensburgu v brance hostů B. Burič chytil dvě české sedmičky, přesto ani jedno mužstvo do 50. minuty nevedlo o víc než gól. „Atmosféra byla fantastická, ale nám se jen občas dařilo hrát to, oč bychom proti Bosně stáli," tvrdil trenér Daniel Kubeš.

Malý trhák pak přece jen vyšel jeho svěřencům, jenže na stav 21:19 odpověděl soupeř tříbrankovou šňůrou, když v koncovce hodně přitvrdil. Češi věděli, co jim stačí, a tak je už nesložilo, ani když 40 vteřin před koncem zaznamenal Karačič vítěznou trefu Bosny, na niž už domácí nestihli odpovědět. „Chtěli jsme vyhrát, na konci byla na to šance, ale moc rychle jsme o vedení přišli a štěstí pak stálo na opačné straně," připouštěl Kubeš.

Utkání kvalifikace o postup na ME 2020 házenkářů v Ostravě:
5. skupina:
ČR - Bosna 23:24 (10:11)
Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Babák 4, Bečvář 1, Číp, Horák 1, Hrstka 4, Jurka, Kašpárek 3, Mubenzem, Petrovský 7, Šlachta, Solák, Vančo, Zdráhala 2, Zeman 1.
Nejvíce branek Bosny: Prce 10. Rozhodčí: Hovráth, Marton (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 4/4. Vyloučení: 6:4. ČK: 31. Zeman (ČR). Diváci: 5521.
Bělorusko - Finsko 40:15 (20:8)
Konečná tabulka
1.ČR6402161:1508
2.Bělorusko6402182:1468
3.Bosna a Hercegovina6402160:1538
4.Finsko6006131:1850

Evropský šampionát, na němž se poprvé v historii představí 24 zemí, uspořádá 9.-26. ledna 2020 šest měst ze tří zemí. Pro vídeňský los 28. června jsou účastníci turnaje předběžně rozděleni do čtyř košů

I. koš: Španělsko, Švédsko, Německo, Francie, Dánsko, Chorvatsko.
II. koš: Norsko, Severní Makedonie, Slovinsko, Česko, Maďarsko, Island.
III. koš: Rakousko, Polsko, Bělorusko, Portugalsko, Rusko, Černá Hora.
IV. koš: Švýcarsko, Lotyšsko, Srbsko, Nizozemsko, Bosna a Hercegovina, Ukrajina.

Předem je ale určeno, kde budou hrát reprezentace pořádajících zemí. Rakušané se představí ve Vídni, Švédové v Göteborgu a Norové v Trondheimu, který hostí celkem dvě skupiny a do té druhé jsou s ohledem na divácký zájem přiděleni Němci. Zápasy základní části se pak odehrají ještě v Malmö, kam budou s ohledem na fanoušky nasazeni Dánové, a ve Štýrském Hradci, kam jsou poslední volbou pořadatelů nasazeni Chorvati.

Druhá fáze turnaje, kam ze šesti skupin postoupí vždy dva nejlepší, proběhne ve Vídni a v Malmö a zápasy o medaile bude hostit Stockholm.

Reklama