EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Petr Zámečník

17. 06. 2019

0 komentářů

Stavební spoření: Vyplatí se při rostoucích sazbách?

 

Úrokové sazby díky měnové politice České národní banky (ČNB) rostou. Zvyšují se i úroky nabízené stavebními spořitelnami. Co stavební spoření aktuálně střadatelům nabízí?

Loading



 


Úrokové sazby stavebního spoření nerostou tak rychle jako sazby jiných produktů. Jedná se o konzervativní spořicí nástroj, u něhož ale také sazby pomaleji klesají, když se jejich směr obrátí. Aktuálně stavební spořitelny udávají výnos až 4 % ročně – ovšem tohoto výnosu klient dosáhne pouze za předpokladu využití nejrůznějších akcí a optimálního spoření pro maximalizaci státního příspěvku.
Z vlastních zdrojů jsou stavební spořitelny střídmější. Nejvyššího úroku bez dodatečných podmínek ve výši 1,2 % lze dosáhnout u Raiffeisen stavební spořitelny a elektronického tarifu od Wüstenrot – stavební spořitelny. U úvěrových tarifů, pokud je stavební spořitelna využívá, jsou sazby zpravidla jen kolem 0,5 % ročně – a je vhodnější je využít k čerpání levnějších úvěrů.
Tabulka 1: Úrokové sazby stavebního spoření

Úroková sazba
ČMSS 0,6 %
MPSS 0,5 %
RSTS 1,2 %
SSČS 1%
WSTS 1,2 %

Zdroj: Internetové stránky stavebních spořitelen
Většina stavebních spořitelen nabízí větší množství tarifů stavebního spoření. Některé varianty jsou vhodnější pro spoření, jiné spíše pro čerpání úvěru ze stavebního spoření. Např. Wüstenrot – stavební spořitelna nabízí úrokovou sazbu 1,2 % u online tarifu ProSpoření eOF-S. Na stejnou sazbu se dostane i klient s tarifem ProSpoření OF-S, ovšem musí k základní sazbě 0,5 % dosáhnout i na úrokový bonus 0,7 %.
Bonusem lze zlepšit i výnos tarifu AktivPlus Českomoravské stavební spořitelny. K základnímu úroku 0,6 % při splnění podmínek dostane klient navíc 0,6 procentního bodu.
Modrá pyramida chce získat pravidelný přísun prostředků na stavební spoření, proto v rámci některých svých dlouhodobých marketingových akcí (např. Moudré spoření) nabízí bonus k základní úrokové sazbě 0,5 procentního bodu. Klient, který každý rok navýší naspořenou částku o 0,5 % cílové částky za každý měsíc spoření, tak může dosáhnout na 1% zhodnocení vkladu. Bonus se ale týká pouze vkladu do částky 300 tis. Kč.
Ještě více může klient Modré pyramidy získat v akci Prodloužení 6+, kde bonus činí 0,7 procentního bodu. Pro získání tohoto bonusu ovšem musí klient navýšit cílovou částku (minimálně o 1000 Kč, maximálně na 500 tis. Kč) a prodloužit spoření o dalších 6 let. Zapojit se lze 12 měsíců před koncem vázací doby, tudíž klient musí spořit minimálně 11 let… kdy tratí spolu s inflací a snižuje si efektivitu státního příspěvku.
Úroky ze stavebního spoření dále podléhají dani z příjmů ve výši 15 %. O tu se střadatel nemusí starat, strhne ji a státu odvede sama stavební spořitelna.

Pozor na náklady

Stavební spoření je také poměrně nákladný produkt. Všechny stavební spořitelny si účtují 1% poplatek z cílové částky za založení smlouvy, pokud zrovna není k dispozici některá z akčních nabídek. Dále je třeba počítat s poplatkem za vedení smlouvy, který přesahuje 300 Kč ročně.
Tabulka 2: Poplatky stavebních spořitelen

Poplatek za uzavření smlouvy Roční poplatky za vedení účtu
ČMSS 1 % 360 Kč
MPSS 1 % 325 Kč
RSTS 1 % 320 Kč
SSČS 1 % 325 Kč
WSTS 1 % 324 Kč

Poznámky:

  • ČMSS nabízí akci Stavebko 1 + 1 ZDARMA, v rámci níž je každá druhá smlouva v rodině až do cílové částky 200 tis. Kč bez poplatku za uzavření.
  • SSČS nabízí do 25. 6. 2019 nulový poplatek za sjednání smlouvy online až do cílové částky 400 tis. Kč.

Zdroj: Internetové stránky stavebních spořitelen
Stavební spořitelny rády nastavují vyšší poplatky za vedení výhodnějších smluv. Typickým příkladem je Stavební spořitelna České spořitelny, která má stále v sazebníku poplatek za vedení smlouvy zvyšovaný podle úrokové sazby. Dostává-li tak klient 2 % ročního úroku, zaplatí místo 325 Kč poplatek 370 Kč. A při úrokové sazbě 3 % nebo 4 % poplatek vzroste na 600 Kč.
Obdobně postupuje i Wüstenrot – stavební spořitelna, která má v sazebníku poplatků položku „smlouvy uzavřené do 31. 12. 2010 s nárokem na určitý typ zvýhodnění“ s částkou 50 Kč/měsíc, tedy rovněž 600 Kč za rok.
Ještě tvrdší podmínky má Raiffeisen stavební spořitelna. Ta sice za běžnou smlouvu účtuje částku nižší než ostatní spořitelny, ale má-li klient ještě uzavřenu některou ze starších smluv s uvedeným tarifem, dostane se na částku dvojnásobnou – 640 Kč ročně.
U Modré pyramidy klient zaplatí roční poplatek za vedení účtu 300 Kč, ovšem k němu je nutné pro srovnání s ostatními spořitelnami připočíst ještě 25 Kč za zaslání výpisu. Tomuto poplatku se lze v ostatních stavebních spořitelnách vyhnout, neboť elektronický výpis je zdarma a klient platí jen v případě, kdy požaduje zaslat papírový výpis poštou.

Pro koho je stavební spoření vhodné

Stavební spoření je velmi konzervativní produkt, který má šanci překonat inflaci. Ovšem pouze v případě, že je využíván optimálně – nesmí se spořit déle, než je vázací doba (ani kratší dobu, v takovém případě střadatel přijde o státní příspěvek, který dělá většinu zhodnocení) a musí se spořit optimální částka 20 tis. Kč ročně.
Je-li klient ochoten přijmout investiční riziko, na 6letém horizontu lze nalézt i jiné vhodné produkty, jejichž očekávané zhodnocení přesahuje zhodnocení stavebního spoření.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Od začátku roku je na českém nájemním trhu mimořádně živo

O nájmy se uchází více lidí než loni touto dobou a v mnoha městech se „fronta“ pod nájemním inzerátem počítá na desítky zájemců. Do trendu nadále promlouvají hypotéky, které jsou i přes postupný pokles úrokových sazeb pro řadu domácností stále nedostupné, ale stále častěji také sociální a demografické faktory.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *