Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech po výhře 1,4 miliardy promýšlel, co s penězi: Důrazná rada psycholožky

  • Autor: Vladimír Blažek - 
    17. 6. 2019
    05:02

    Byl to víkend, na který zřejmě nikdy nezapomene. Čech v pátek pozdě večer vyhrál 1,4 miliardy v loterii Eurojackpot, což je druhá nejvyšší tuzemská částka. Dosáhl na ni díky číslům 8, 23, 40, 41, 42 a dodatkové dvojici 2 a 10, v sobotu odpoledne se přihlásil Sazce o peníze. Do pondělí si pak chtěl promyslet, jak si výhru nechá vyplatit. Vstřebat tak astronomické zbohatnutí si přitom podle odborníků žádá silnou povahu, není dobré o výhře příliš mluvit a podnikat nějaké radikální kroky.

  • 1.Psycholožka: Hlavně nehodit vše za hlavu

    Výherce druhého nejvyššího Eurojackpotu v Česku se během víkendu smiřoval třeba i s tím, že se do konce života obejde bez práce. Každému v první chvíli bleskne hlavou, co všechno si koupí. Jenže tak vysoká částka převyšuje veškerá dřívější očekávání. V první moment je proto nejdůležitější nedostat infarkt. 

    „Výherce nás kontaktoval a po dohodě s ním budeme v pondělí řešit proces výplaty výhry, do té doby si chce vše rozmyslet a alespoň trochu zpracovat skutečnost, že se stal miliardářem,“ uvedl během soboty mluvčí Sazky Václav Friedmann pro Blesk Zprávy.

    Loterijní společnosti nabízí čerstvým milionářům i miliardářům pomoc psychologa. Ani pro ně to není snadná situace. „Jde o tak výjimečné okolnosti, že se s nimi málokterý terapeut ve své praxi setkal,“ uvedla už dříve psycholožka Ludmila Čírtková. Podle ni je klíčová povaha a psychická odolnost výherce. „Je důležité, aby se držel svého plánu a aby nehodil vše rozumné za hlavu,“ zmínila.

    A tady je pár dalších rad:

    • výherce by neměl radikálně měnit svůj život, začít utrácet by měl po malých krůčcích
    • své pocity a další kroky by měl konzultovat s nejbližší rodinou
    • před širším okolím je lepší výhru utajit
    • je třeba počítat s tím, že výherci větších sum peněz jsou často terčem žádostí o půjčky, ale i vydírání, únosů a další trestné činnosti

    Přečtěte si, jak těžký úděl mají výherci milionových částek.

    Místnost v centrále Sazky, kde si noví milionáři přebírají výhru. Místnost v centrále Sazky, kde si noví milionáři přebírají výhru. | Blesk:JAKUB POLÁČEK

  • 2.Vyhrál 2,5 miliardy, pro peníze přijel vlakem

    Mazaně to provedl muž, který před čtyřmi lety získal vůbec největší výhru v Česku - šlo o skoro 2,5 miliardy korun. Z Pardubicka do Prahy přijel podle Sazky vlakem a vypadal úplně obyčejně. Na místě si vyzvedl 270 000 korun, které dal do batohu, vzal si kontakt na psychologa a finančního poradce, a vlakem opět odjel směr východní Čechy.

    Cestu k pohádkové výhře šťastlivec odkládal 26 dní. Jeho jméno znají v Sazce pouze dva lidé a ti jsou vázaní mlčenlivostí. K širší veřejnosti dosud neproniklo, o koho jde.

    V anonymitě zůstává v Česku většina výherců. „Radost sdílejí se svými partnery, ale někdy ani to ne. Nechají si to jen pro sebe,“ řekl před časem pro Blesk Zprávy mluvčí Sazky Václav Friedmann. Připojil, že například ve Velké Británii nebo v USA je běžné, že se výherci stávají celebritami. A že jejich fotky i příběhy plní média. Podle průzkumu Sazky by nicméně každý desátý Čech o své vysoké výhře nikomu neřekl.

    Sídlo Sazky v Praze. Sídlo Sazky v Praze. | Blesk:JAKUB POLÁČEK

  • 3.Cesta za pohádkovou výhrou je plná nervozity

    Jak vypadá cesta od vítězné sázenky až k milionům nebo dokonce miliardám? Začíná telefonátem na kontaktní centrum, kde si sázející domluví schůzku v centru Sazky. Tam se ohlásí na recepci - ovšem jenom jako výherce, jméno neuvádí. Pak ho odvedou do místnosti s terminálem.

    „Výherce musí přinést originální sázenku. Tuto originální sázenku ověříme v terminálu, je to terminál , který je běžný v naší prodejní síti, abychom věděli, že ta sázenka je opravdu výherní. Když to ověříme, dochází k podpisu smlouvy. Hlavní části té smlouvy je, kam si přejí poslat peníze,“ popisuje celý proces Friedman.

    Na místě si každý může vyzvednout v hotovosti maximálně 270 tisíc korun. Místo, kde k předávání výhry tradičně dochází, není zaplněné jen radostí. „Společný rys tady je. Ti lidé sem přicházejí s určitou nervozitou, s určitým napětím. Když jsme se jich v našich dotaznících ptali, co je nejvíce stresuje, tak samozřejmě to, že by je někdo poznal,“ popsal atmosféru mluvčí.

    Video  Toto jsou kroky šťastlivců: Podívejte se na cestu za miliony i miliardami do „svatyně“ Sazky  - David Budai, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 4.Co bychom si za ty peníze koupili?

    Většina z nás se aspoň občas zasní nad tím, co bychom si koupili, kdybychom na to měli. Pro Čecha, který bude mít na kontě brzy 1,4 miliardy, to už není jen sen. Může si pořídit třeba Ferrari GTO z roku 1963 - ale jenom jedno! Možná by byla lepší investice do umění. Za podobnou částku se prodal obraz Sedící žena od Pabla Picassa. Nebo by mohl naší armádě koupit 200 protiletadlových řízených střel, které ministerstvo obrany nutně potřebuje.

    Většina přání je ale podstatě střízlivějších. Podle sázkových kanceláří se investuje hlavně do bydlení, nákupu nového auta nebo do cestování. „Většina výherců šesticiferných částek zmiňuje investice do bydlení, především rekonstrukce kuchyně je letos hodně oblíbená, uvedl na sklonku loňského roku mluvčí loterie Korunka Ondřej Rajšner. Zároveň ale upozornil, že mezi přáními se objevila třeba vysněná kamna na chalupu nebo rybářská výbava.

    V případě větších částek je prakticky nutné investovat. Ovšem ne každý tomu rozumí. V případě miliardy to může být dost komplikované. „Nemusí si přímo najímat vlastní personál, s takovouto částkou si může nechat sestavit fond »na míru« od některé z investičních společností na trhu,“ radí investiční analytik Aleš Tůma.

    Obraz Pabla Picassa se v aukci prodal v přepočtu za 1,5 miliardy korun Obraz Pabla Picassa se v aukci prodal v přepočtu za 1,5 miliardy korun | Reuters

  • 5.100 milionů jako hranice pro výpověď

    Ani astronomická výhra nemusí samozřejmě znamenat, že dotyčný skončí v práci, ale rozhodně je to pravděpodobné. Sazka na svých stránkách uvádí, že podle posledních dat lidé začínají uvažovat o opuštění svého zaměstnání už v případě 30 milionů.

    Skutečnou psychologickou hranicí, kdy by šťastlivci rovnou dávali výpověď, je podle Sazky sto milionů. Teprve taková částka dává jistotu, že peníze vydrží až do konce života a zajistí budoucnost i dětem. 

    Na takovou částku si sáhne málokdo. V březnu se to ale povedlo člověku, který ve hře Euromiliony získal 123 milionů korun, byla to tehdy šestá nejvyšší výhra v historii Sazky.

    Padl jackpot EuroMilionů! Přišel si na něj pár v důchodu. Padl jackpot EuroMilionů! Přišel si na něj pár v důchodu. | Profimedia.cz

  • 6.K čerstvému milionáři chtěli volat sanitku

    Roman před několika lety vyhrál dva miliony. A i když milion není miliarda, stejně ho to vzalo. „S hrůzou, se štěstím jsem zjistil, že řádek číslo tři se mi shoduje kompletně s taženými čísly,“ popsal tehdy svůj stav. Připustil, že to bylo opravdu o zdraví.

    O výhře se dozvěděla jako první kolegyně z práce, která když mě viděla, nevěděla, co se stalo, tak mi chtěla volat sanitku. Asi jsem opravdu nevypadal úplně nejlépe a nejzdravěji,“ svěřil se Roman. 

    Ne náhodou Sazka při opravdu velkých výhrách nabízí kromě finančního poradce také pomoc psychologa. Ten je samozřejmě vázán mlčenlivostí.

    Video  Výherce milionů i miliard znají v Sazce jeden, dva lidé. Jak probíhá předávání peněz?  - David Budai, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 7.Rekordní výhra: 36 miliard korun

    Stačilo vsadit dva dolary a z muže z Jižní Karolíny byl rázem boháč. Trefil totiž jackpot v americké loterii Mega Millions. V přepočtu získal 36 miliard korun, což je největší částka v historii Spojených států. 

    Jackpot se vyšplhal na zmíněnou astronomickou částku díky tomu, že tři měsíce se nikdo do vítězných šesti čísel nestrefil. Nakonec stačilo na tiket napsat 5, 28, 62, 65, 70 a rovněž číslo 5, které padlo jako takzvané Megaball číslo, a výhra byla doma. 

    Výherce celou výhru ale nedostal. V USA to mají totiž složitější. Pokud šťastlivec chce peníze v hotovosti, odevzdá skoro polovinu bernímu úřadu. Výhodnější je nechat si částku vyplácet postupně v podobě renty, potom je zdanění o něco menší.

ntrpetr ( 17. června 2019 16:07 )

----Naajítt nahe zeny ve vaší oblasti na toto : ito.mx/zeny

yarda ( 17. června 2019 16:01 )

Přišel pán do realitky:
"Jjjjá sssi chchchci kkkoupit dddům".
Makléř mu dá katalog rodinných domků, pán si jeden vybere, makléř namítne:
"Ale ten je hodně drahý."
"Ttto jjje jjjedno, jjjá jjjsem vvvyhrál dždždžekpot."
"To jste měl štěstí, mne by asi kleplo."
"Mmmmě jjjen pppřikleplo."

paula ( 17. června 2019 12:18 )

Výherce je určitě zvědav na rady Plesku

jujpetr ( 17. června 2019 10:23 )

Naajítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : ito.mx/zeny

votomtoje ( 17. června 2019 09:01 )

Zobrazit celou diskusi