Tyhle komplimenty jsou na místě. Není zvykem, že by se student stal už při studiu žokejem (tedy aby měl na kontě padesát vítězství). Liška zaznamenal už 71 výher, a co víc může zazářit i v sobotním Českém derby. „Nezastírám, to byl a je můj sen,“ vzkázal mladík.

Marek Stromský - Ilustrační foto.
Stromský míří do Wroclavi. O víkendu ho čekají tři starty

Koně, nebo učení? Mladík s láskou pro rajtování řeší malinký problém právě v tomhle týdnu bude mít napilno i ve škole. Čekají ho závěrečné zkoušky (oboru jezdec a chovatel). Praktické zkoušky zatím vždy lehce zvládal. „David je pohybově nadaný. Na dostihy se vždy pečlivě připravuje,“ dodala Froňková.

Maturita? Později

Ne, Liška nenosil domů jedničky, ale nepropadl. Nejvíc ho vždy zajímalo ježdění. „S koňmi jsem se toho hodně naučil,“ uvedl a hned dodal: „Přemýšlím, že bych si časem dodělal maturitu. Vzdělání by se určitě hodilo, kdybych přestal jezdit.“

Možná vás napadne, jak může žák skloubit biflování se samotnými dostihy. Odpověď je prostá. „Reprezentuje školu i naši republiku. Byl uvolněn z vyučování, ale potom byl samozřejmě přezkoušen,“ sdělila ředitelka.

Hřebčín v Napajedlech. Ilustrační foto
Slavný hřebčín na Zlínsku je v ohrožení. Místo pastvin mají stát domy

Dost o vzdělání - Liška je totiž zajímavý i svou cestou k ježdění na koni. Jednou, v deseti letech, viděl televizní přenos z Českého derby a řekl si: „To chci dělat.“ Jenže počkal si další čtyři roky. Pak sám od sebe napsal uznávanému trenérovi Václavu Lukovi, jestli by mu nemohl pomáhat ve stájích.

Slovo dalo slovo, rodiče souhlasili. On dal sbohem fotbalu a začal jezdit z Albrechtic u Vodňan do Bošovic u Písku (to je zhruba 25 kilometrů). Z pomocníka byl hodně rychle jezdec, pak vítěz prvního dostihu. A najednou je žokej. K titulu mu stačily dva roky, jeden měsíc a deset dní!

Lákadlo? Dubaj

Chuť vítězství neomrzí. „Nemám to zadarmo, musím na sobě pracovat a hlídat si váhu. Dva dny před dostihy nemohu moc jíst a pít,“ řekl. Nyní se pozornost dostihové veřejnosti upíná na České derby. Liška si v něm loni odbyl premiéru a po vítězství v tradiční předzkoušce Velké jarní ceně patří do okruhu jezdců, s nimiž se počítá na přední umístění. „Z dostihu nejsem nervózní. Spíš z toho, abych nezklamal majitele a také sázkaře,“ uvedl Liška.

Tomáš Lukášek čeká na vyhlášení ve společnosti desetiletého syna Martina
Žokej Tomáš Lukášek: Někdy se nestačím divit, že jsou děti o půl hlavy vyšší

Jakou má šanci proti ostřílenějším žokejům? A jakého oře osedlá? Na výběr je Ignacius Reilly, s nímž vyhrál v květnu, druhou volbou by mohl být Ramssio. „Oba jsou dobří. Jako jednička ve stáji si obvykle vyberu koně, kterého chci jet. Když to trenér a majitel nechá na mně, většinou vyhraju,“ usmívá se.

Inspirací mu může být cizina. „Hodně sleduju zahraniční mítinky, koukám na to, jak jezdí špičkoví žokejové,“ vysvětlil a zasnil se: „Já bych se jim rád vyrovnal.“

Našlápnuto má dobře. Startoval ve Francii, Polsku nebo v Německu. „Jednou bych se chtěl dostat do Emirátů. Jezdit v Dubaji by bylo něco úžasného,“ hlesl. Do té doby musí makat. Třeba na angličtině. „Trochu s ní zápasím, ale ke komunikaci postačí taková stájová angličtina.“

Co myslíte, jak asi bude pokračovat kariéra Davida Lišky?

Vítězný doběh. S číslem 7 David Liška a kůň Ignacius Reilly, s č. 9 Jaromír Šafář s Torque Power, č. 3 Radek Koplík s Amazing Gangster.
Z Velké jarní rovnou do derby? Vítězný kůň si možná bude moci odpočinout