Úrodná krajina Osoblažska bývá označována jako Slezská Haná. Místní z úcty k zemědělským tradicím udržují v provozuschopném stavu traktory a kombajny, které jinde už dávno skončily ve šrotu.

Milovníci zemědělských veteránů se původně scházeli ve Slezských Rudolticích jen na dožínkách, ale pak někdo přišel s nápadem sestavit kolonu traktorů a vyrazit s ní na společnou jízdu Osoblažskem.

Demonstrace za nezávislou justici a proti vládě 11. června v Krnově.
OBRAZEM: Co nabídl uplynulý týden v regionu? Prohlédněte si fotogalerie

Hned se přidali i polští sousedé. Milovníci motocyklů Pionýr z Bohušova nabídli své „fichtly“ jako předvoj traktorů. Ve Slezských Rudolticích působí i členové Císařské gardy, kteří rádi pochodují v uniformách rakouského císařství. Ti zase přišli s nápadem odstartovat kavalkádu traktorů, „fichtlů“ a kombajnů čestnou salvou.

Stranou nechtěly zůstat ani nejmladší děti, které na akci Rudoltický traktor připravily hasičsko-taneční show o dramatické záchraně plyšáků z ohrožené krabice. Malí hasiči všechny hračky dostali do bezpečí, včetně Šmoulů.

STŘELIVO 50 BMG je nejen přesné, ale také krásné. Váže se k němu příběh kanadského snipera, který zasáhl bojovníka Al-Káidy na 2430 metrů a zapsal se tím do historie.
Otestovali legendární střelivo sniperů 50 BMG

Překvapením byl čert, který přinesl pekelnou knihu se seznamem hříšníků a lumpů. Protože v sobotu ve Slezských Rudolticích vedro atakovalo hranici 35 stupňů, čert, zahalený od hlavy až po kopyto v černém kožichu, dostával dotazy, zda je v takto zatepleném kostýmu větší horko na rudoltickém náměstí, nebo v pekle u kotle.

Rudoltický traktor začíná řazením zemědělských veteránů na náměstí ve Slezských Rudolticích. Kolona pak vyrazí na jízdu odlehlými silnicemi Osoblažska.Zdroj: Deník / František KubaRudoltický traktor začíná řazením zemědělských veteránů na náměstí ve Slezských Rudolticích. Kolona pak vyrazí na jízdu odlehlými silnicemi Osoblažska.Autor: Deník / František Kuba

„Vidím tady hosty z Rusína. Slezské Rudoltice zdraví venkov!“ poškádlil moderátor Petr Pargač sousedy. Slezské Rudoltice se 450 obyvateli se rády špičkují s Rusínem, který má jen 150 obyvatel. Vzhledem k tomu, že sezona parních vlaků, cyklistů a motorkářů na Osoblažsku běží naplno, obdivovali historické traktory návštěvníci z celé republiky. Určitě mají na co vzpomínat.

Ilustrační foto.
TIP Deníku: Atentát na Heydricha proběhne na náměstí