Hlavní navigace

Masarykova univerzita udělila pamětní medaili Janu Gruntorádovi, zakladateli sdružení CESNET

17. 6. 2019

Sdílet

Jan Gruntorád CESNET

Masarykova univerzita udělila řediteli sdružení CESNET Janu Gruntorádovi pamětní medaili vydanou u příležitosti 100. výročí svého založení. Ředitel sdružení CESNET a vůdčí osobnost akademického internetu Jan Gruntorád má osobní zásluhy o intenzívní výzkumnou spolupráci mezi sdružením CESNET a Masarykovou univerzitou v oblasti počítačových sítí, výkonných výpočetních systémů a práce s multimédii, zdůvodňuje ocenění rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Příležitostné pamětní medaile univerzita vydává z rozhodnutí rektora pouze při významných výročích. Oceňuje jimi osobnosti, které výrazným způsobem přispěly k rozvoji univerzity a jejímu renomé.

Přečtěte si rozhovor s Janem Gruntorádem, který jsme vydali ku příležitosti 20. výročí sdružení CESNET.

Udělení pamětní medaile je pro mě velkou poctou. S jednotlivými fakultami a pracovišti Masarykovy univerzity dlouhodobě usilovně spolupracujeme na důležitých domácích i zahraničních projektech, její odborníci z oblasti informačních technologií patří ke špičce oboru. Společně se nám podařilo vyvinout řadu zajímavých řešení, která se uplatňují v praxi, říká ředitel sdružení CESNET Jan Gruntorád.

Ing. Jan Gruntorád, CSc., patří mezi průkopníky Internetu v naší zemi. V roce 1991 vedl tým, který navázal první připojení sálového počítače umístěného v budově ČVUT v Praze. Poté 13. února 1992 oficiálně připojil Československo k Internetu.

Od roku 1992 byl zodpovědný za vytvoření celostátní akademické sítě v České republice. V březnu 1996 bylo založeno sdružení veřejných vysokých škol a Akademie věd České republiky CESNET a Jan Gruntorád se stal jeho ředitelem.

Velmi aktivní byl také v zakládání organizace, která má na starosti peering v České republice ‒ sdružení NIX.CZ, byl zvolen do funkce jejího prvního předsedy. Inicioval také vznik právního subjektu CZ.NIC, který je zodpovědný za správu a provoz národní domény nejvyšší úrovně .CZ.

Podílel se na založení asociace sítí ze střední a východní Evropy CEENET. Více než pět let působil jako konzultant NATO v oblasti Kavkazu. Byl zodpovědný za založení IP sítě pro vědeckovýzkumnou komunitu v Ázerbájdžánu. V letech 2003 až 2009 byl členem představenstva společnosti DANTE, která provozuje celoevropskou síť GÉANT.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor zprávičky

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.