O nás     Inzerce     KontaktSpolehlivé informace o IT již od roku 2011
Hledat
Nepřehlédněte: Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Správa dokumentů
Digitální transformace
Informační systémy
Hlavní rubriky: Informační systémy, Mobilní technologie, Datová centra, Sítě, IT bezpečnost, Software, Hardware, Zkušenosti a názory, Speciály

Pozoruhodné IT produkty 2024
E-knihy o IT zdarma
Manuál Linux

Protokol NVM Express přichází ve verzi 1.4

Specifikaci protokolu NVM Express ve verzi 1.4 publikovalo konsorcium společností, které zastřešují vývoj tohoto rozhraní. Oproti verzi 1.3 z roku 2017 standard zapracovává 28 tzv. technických návrhů. Část z nich vznikla v rámci dílčích aktualizací 1.3a až 1.3d.

Dokument, který popisuje specifikaci NVM Express 1.4 čítá 403 stran. Jeho předchůdce, jenž se věnoval verzi 1.3 měl 298 stran. Část objemnějšího obsahu lze ale přičíst detailnějšímu popisu specifických forem nasazení rozhraní NVMe. To se v rostoucí míře uplatňuje také ve vestavěných a hyperškálovatelných systémech.

Implementace rozhraní NVMe 1.4 bude vyžadovat úpravy řadičů disků SSD i ovladačů operačních systémů. Některé nové funkcionality nepůjde smysluplně využít bez adekvátní úpravy příslušného softwaru. Jejich provedení lze očekávat s malým časovým odstupem. Aktualizace a úpravy firmwarů provedou výrobci hardwaru podstatně rychleji. Producenti softwaru musejí potenciál nové specifikace před praktickým nasazením nejprve prozkoumat a prověřit.

Rozvíjející se trh řešení NVMe bude paralelně těžit z probíhajícího přechodu na rozhraní PCIe 4.0. Díky němu lze očekávat další navyšování výkonu, které ovšem nevyžaduje změny na straně specifikace NVMe. Ta se ve své poslední verzi zaměřila především na optimalizaci přenosů dat a vylepšení spolupráce mezi disky SSD a hostitelským systémem. Mimo jiné zrychluje detekci chyb a související obnovu obsahu paměťových buněk.

Detaily specifikace NVM Express 1.4 lze dohledat na adrese:

https://nvmexpress.org/wp-content/uploads/NVM-Express-1_4-2019.06.10-Ratified.pdf

 

 

 

 


(17. 6. 2019 | Lukas_Kriz)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2011-2024 BusinessIT.cz, ISSN 1805-0522 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu BusinessIT.cz a ochrana soukromí | Používáme účetní program Money S3 | pg(7031)