Z jakých žen mají čeští muži největší strach?

Vztahy 17. června 2019 | 09:18 — Monika Moorová
Čeští muži jsou při seznamování opatrní. Bojí se "zoufalek a zlatokopek" a náklady na první rande se musí vejít do 1 000 korun. I takové informace odhalil nový výzkum.
Dalších 5 fotografií v galerii
Muži si na prvním rande na žádné okázalosti nepotrpí / Shutterstock

Z průzkumu mimo jiné také vyplynulo, že trend seznamování přes internet rapidně roste a pro více než 50 procent Čechů starších 25 let představuje zcela samozřejmý způsob hledání partnera. Na druhou stranu více než 80 procent z nich má z prvních schůzek domluvených na sociálních sítích negativní zkušenosti a roste tak jejich opatrnost. U mužů překvapivě výrazněji než u žen.

Frčí seznamky

Důvod, proč stále více mužů hledajících vážný vztah, volí seznamky, není jen nedostatek času nebo příležitostí najít si partnerku takzvaně přirozeným způsobem, ale také obava z odmítnutí. Více než tři čtvrtiny mužů přiznávají, že se bojí odmítnutí v reálném životě, nevědí, jak na něj reagovat, řadu z nich pak tyto obavy dokonce na určitou dobu paralyzují od pokusů zkoušet to znovu. Odmítnutí v online prostředí je pro ně méně traumatizující a má pro ně prakticky nulový emocionální dopad.

Dalším důvodem, proč muži stále častěji volí pro seznamování právě seznamky, je obava, aby nenarazili na tzv. zoufalky nebo zlatokopky. Muži starší 35 let, kteří dojdou do fáze, že by se chtěli usadit a založit si rodinu, mají také jasnou představu o partnerce. Vyžadují, aby byla vyrovnaná, aby měla uspořádané hodnoty a aby jejím jediným očekáváním byl ten správný muž pro život – tedy on, vyplývá z výzkumu. A právě proto se tolik bojí žen starších třiceti let, které označují za tzv. zoufalky, tedy ženy, které nehledají ideál, ale prostě někoho, kdo si je vezme a s kým si naplní touhu mít dítě.

Opodstatněné obavy mužů?

  • Podle odborníků to opět souvisí s křehkou psychikou mužů – nechtějí si připadat využívaní jako prostí dodavatelé genofondu. 
  • Další obavou mužů, kteří ve svém profesionálním životě dosáhli určitého postavení, je obava, že narazí na protějšek, který nebudou zajímat z lidského, ale z materiálního hlediska, tedy na tzv. zlatokopky. 

Opatrnost je na místě

Proto jsou na prvních schůzkách velmi opatrní, nedávají najevo svůj společenský status, volí méně okázalá místa či restaurace a obecně se snaží, aby náklady na jednu schůzku nepřesáhly tisíc korun v případě, že její součástí je společná večeře. Právě tato částka pro ně představuje jakousi psychologickou hranici únosnosti nákladů pro případ, že se jejich protějšek neukáže být tím pravým. Nemáte štěstí na partnera? Možná děláte tuto chybu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu