Zajímavé škornice

Rubrika: Inspirace


Škornice velkokvětá

Epimedium grandiflorum

Tato trvalka s květenstvím vysokým až 35 centimetrů má výrazné světle růžové květy, například u odrůdy ‘Rose Queen’ se ale vybarvují do růžovofialového odstínu, v nabídce však najdete i bílé nebo žluté varianty. Mimo dobu kvetení ji zdobí zelené listy, které při rašení mívají bronzovou barvu.

Tipy pro pěstování: Vyžaduje humózní půdu a záhon ve stínu či polostínu. Sázejte ji na vlhčí místa. Je mrazuvzdorná.

 

 

, Image: 81353911, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Garden world images

Škornice zpeřená

Epimedium pinnatum

Škornice zpeřená zaujme především pěknou kresbou listů – jsou zelené kolem žilnatiny a na okrajích červené. Rostlinu částečně zdobí i v zimě, omrzají až při minus deset stupních. Bohaté květy mají sytě žlutou barvu. Jde o půdopokryvný druh, do plochy se rozrůstá oddenky.

Tipy pro pěstování: Bude se jí dařit na chráněném a zastíněném místě. Vyžaduje kyselou půdu. Odolá až 28 stupňovému mrazu.

 

 


Škornice červená

Epimedium x rubrum

Tento zahradní kříženec vyniká velmi neobvyklým tvarem květů, jsou seskupeny do delších hroznů a kombinují bílou a tmavě růžovou barvu. Zelené listy mohou mít růžově stínovaný okraj. Škornice červená dorůstá do výšky až čtyřicet centimetrů. Je vhodná jako podrost pod stromy a keře.

Tipy pro pěstování: Dopřejte jí dostatečnou vlhkost a středně těžkou hlinitopísčitou půdu bohatou na organické látky.

 

 


Škornice

Epimedium perralchicum

Stálezelená trvalka s výrazně žlutými květy mívá zhruba čtyřicet centimetrů. Je ideální pod vyšší dřeviny nebo na okraje křovin. Zdobí ji zajímavé listy ve tvaru srdcem, které jsou kožovité, stálezelené a neumrzají. Škornice se rozrůstá jen mírně, nepotřebuje téměř žádnou péči.

Tipy pro pěstování: Prospívá v mírně kyselé humózní půdě, dobře se kombinuje třeba s rododendrony, azalkami nebo vřesy.

 

 

Dagmar Cvrčková, foto Shutterstock a profimedia.cz

Zajímavé škornice