Prorokovali jí hvězdnou kariéru, vzdala se jí kvůli lásce! Dojemný osud prvorepublikové herečky Evy Gerové

Eva Gerová se narodila do umělecké rodiny.
Zdroj: Facebook
Eva Gerová se narodila do umělecké rodiny.Eva Gerová patřila mezi prvorepublikové krásky.Eva Gerová věnovala svůj život péči o rodinu.Eva Gerová dala přednost manželovu přání před hraním.+ 7 fotek+ 8 fotek

Měla hezkou tvář, velké oči a podle pamětníků velmi příjemné vystupování. Hned po prvním filmu (Manželství na úvěr - 1936) se zařadila mezi hvězdy. Kariéry se však vzdala kvůli lásce! Eva Gerová, nadějná prvorepubliková herečka, raději žila spořádaný rodinný život a vydělávala si jako knihovnice.

Petra Járková
Petra Járková 17. 06. 2019 14:00

Herecký talent v Evě rozpoznala profesorka z konzervatoře, která do jedné inscenace sháněla dvě holčičky. Jako jednu z nich si vybrala právě Evu. Bylo to roztomilé sedmileté děvčátko, které všechny překvapilo svým talentem a přirozeným projevem.

Už tenkrát profesorka Laudová prohlásila, že když Eva bude chtít, může z ní být velká herečka. Eva ji poslechla a o devět let později začala studovat Pražskou konzervatoř. Dostala se na obor drama a rovnou dostala i osudovou nabídku.

Všiml si jí totiž režisér Oldřich Kmínek a obsadil ji do filmu Manželství na úvěr. Tak se Gerová roku 1936 objevila na plátnech po boku takových hvězd, jako byla Zita Kabátová nebo Věra Ferbasová.

Nechala si také říkat uměleckým příjmením Gerová, které vzniklo zkrácením rodného Brandergerová. Všeobecně se očekávalo, že sympatickou blondýnku čeká dlouholetá hvězdná kariéra. V roce 1937 se objevila rovnou v pěti filmech. Excelovala ve filmu Otec Kondelík a ženich Vejvara nebo Kariéra matky Lízalky.

Jenže následně se zamilovala a její partner prý zálibě v herectví nepřál. Policejní lékař Jaroslav Šanovec ji nakonec přesvědčil, aby pověsila herectví na hřebík. Bylo jí pouhých devatenáct let, když stála před kamerou naposledy. Manželům se krátce po sobě narodily dvě děti, které se pro Evu staly smyslem života. A rodina, samozřejmě...

A přestože se místo lukrativní hvězdné kariéře příkladně věnovala dětem a manželovi, nikdy prý tohoto rozhodnutí nelitovala. Po válce pracovala jako brigádnice v knihovně, po studiu knihovnictví pracovala jako knihovnice. Aktivně zaměstnaná byla až do roku 1993. Do vysokého věku se udržovala ve formě, podle vzpomínek přátel měla vždy dobrou náladu. Eva Gerová, která hrála pouhé tři roky a natočila celkem dvanáct filmů, zemřela 5. června 2013 v Praze v krásném věku devadesáti tří let.

PODÍVEJTE SE NA OKATOU KRÁSKU V NAŠÍ GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články