Kárný senát snížil plat žalobci Karabcovi, který se pokusil ovlivnit kolegu. Bradáčová ho chtěla odvolat

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil žalobci Janu Karabcovi z Vrchního státního zastupitelství v Praze plat o pětinu na deset měsíců. Pokusil se mimo své kompetence ovlivnit postup jiného žalobce Michala Hanycha. Kárný senát tak nevyhověl návrhu vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové na Karabcovo odvolání z funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud

Žalobce Jan Karabec podle své nadřízené Lenky Bradáčové zneužil svou funkci, soud ho ale potrestal jen snížením platu. | Foto: Lukáš Řezník | Zdroj: Český rozhlas

Podle Bradáčové zneužil Karabec svou funkci k prosazování soukromých zájmů. Odvolání označila za jedinou možnost, žalobce prý nevratně ztratil její důvěru. Karabec se svým obhájcem Vlastimilem Rampulou naopak považovali postup Bradáčové za šikanu a pokus o profesní likvidaci.

Soudce Maxa přišel o funkci kvůli průtahům v řízení. V minulosti ho kárný soud trestal už dvakrát

Číst článek

Podle rozhodnutí kárného senátu se Karabec snažil ovlivnit žalobce Hanycha z Městského státního zastupitelství v Praze. Několikrát se s ním spojil v souvislosti s prověřováním trestního oznámení.

Advokát Rampula

Šlo o případ zastupitelů v Praze 11. Podle trestního oznámení konkrétním rozhodnutím způsobili škodu v milionech korun. Policie případ odložila. Karabec se podle Hanychovy výpovědi zasazoval o zahájení úkonů trestního řízení. Karabec také podle kárného senátu dané trestní oznámení sám revidoval na svém pracovním počítači a vytiskl ve své kanceláři.

Karabec byl v minulosti náměstkem předchůdce Bradáčové Rampuly. Nedlouho po nástupu nové vrchní žalobkyně se stal znovu řadovým žalobcem.

Právě Rampula hájil Karabce v kárném řízení jako advokát. Žádný nátlak na Hanycha podle něj Karabec nevytvářel. Je to tvrzení proti tvrzení, zdůraznil Rampula minulý týden při jednání kárného senátu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme