Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lukrativní byty v centru Prahy byly prodávány pod cenou. Obvinění čelí desítky politiků

Česko

  15:47aktualizováno  18:53
Policie obvinila zastupitele a úředníky z Prahy 1 kvůli prodeji městských bytů. Ty byly prodávány podle policie levněji než obvykle. Transakce s byty na exkluzivních adresách pocházejí z období 2010 až 2018, kdy Prahu 1 vedl jako starosta Oldřich Lomecký ze strany TOP 09. Škoda, kterou vyčíslila policie, je ve výši zhruba 40 milionů korun. Obvinění se týká více jak třiceti politiků a úředníků.

Bývalý starosta MČ Praha 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). foto: Yan Renelt, MAFRA

Stát loni zajistil z podvodných transakcí rekordních 7,5 miliardy. Šlo o peníze z korupce i financování terorismu

Stíhání se týká podle zjištění Seznamu více než třiceti lidí – zejména jde o politiky bývalého vedení této městské části. Podle serveru jde například o tehdejšího starostu za TOP 09 Oldřicha Lomeckého, jeho zástupce Daniela Hodka (ČSSD) nebo další členy rady Prahy 1. Ti jsou podezřelí z toho, že prodávali byty za nižší částky, než jaké určoval trh.

Vyšetřovatelé konkrétně tvrdí, že podle znaleckého posudku, který si policie objednala, byly více než dvě desítky bytů prodány pod cenou.  Jedním z příjemců bytu byla například i tehdejší místopředsedkyně ČSSD na Praze 1 Michaela Šupinová. Podle tvrzení policie si byt o rozloze 91,1 metru čtverečních koupila za cenu o 2,2 milionu nižší, než ji stanovil znalecký posudek objednaný vyšetřovateli.

Vyšetřovatelé zajistili nemovitosti brněnského politika Švachuly. Čelí obvinění z korupce

Úřad městské části Praha 1 v pondělní tiskové zprávě uvedl, že mezi obviněnými jsou kromě někdejších zastupitelů za ODS, TOP 09, ČSSD a ANO také dvě pracovnice úřadu této městské části. Jedna z úřednic byla letos v lednu odvolána z funkce vedoucí majetkového odboru.

V uplynulých letech Praha 1 prodala desítky bytů. Prodeje se odehrávaly takzvanou obálkovou metodou.  Policisté podle dřívějšího vyjádření mluvčí Andreji Zoulové tehdy prověřovali v souvislosti s privatizací městských bytů možné podezření z pletichy při zadání veřejné zakázky a veřejné soutěži. Na přelomu roku 2016 a 2017 vyšetřování formálně ukončili. Policie tehdy nikoho neobvinila.

Piráti průběh výběrových řízení analyzovali a v souvislosti se svými zjištěními podal člen Pirátů z Prahy 1 David Bodeček trestní oznámení. Piráti zjistili, že zastupitelstvo schválilo u jednoho konkrétního bytu cenu 19 milionů korun, ale úřad ho nakonec prodal za pouhých 7,1 milionů. Žádný znalecký posudek, zda jde o cenu obvyklou, vypracován nebyl. Výsledná cena tak byla 31 tisíc korun za metr čtvereční, což je o více než polovinu menší částka než tehdejší cena obvyklá. Praha 1 přišla o 9 milionů.

Státní zástupce ani policie nechtějí zatím obvinění komentovat. Může to souviset i s tím, že si dokument o zahájení trestního stíhání nepřevzali ještě všichni obvinění.

Druhý pokus na posun kauzy

Před několika měsíci v tomto případě již policie obvinila dvě zaměstnankyně úřadu Prahy 1 a také jednoho tehdejšího radního. Státní zástupce ale stíhání zastavil. Aktuální obvinění je tak ze strany policie druhým pokusem, jak případ posunout do další fáze. Původní trestní oznámení podal jeden z neúspěšných zájemců o koupi bytu.

Korupce při pronájmu majetku v Praze 1? Podnikatel uplatí, šéf místní ODS pomůže, píše žalobce

„V předmětné věci nebudu poskytovat s ohledem na povinnost mlčenlivosti a fázi trestního řízení žádné informace,“ uvedl žalobce Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 pro Seznam.

Oldřich Lomecký nebo Daniel Hodek tvrdí, že o obvinění zatím nic neví. „O ničem nevím. Trávím dovolenou mimo Prahu,“ uvedl Lomecký. „Nikdo mě nekontaktoval a žádné dokumenty nemám,“ prohlásil Hodek.

Oznámení o zahájení trestního stíhání bylo radnici Prahy 1 doručeno minulý týden. „V pondělí ráno jsme se připojili k trestnímu řízení jako poškozený subjekt,“ sdělil starosta městské části Pavel Čižinský.

Autoři: ,