„Zakleknutá“ FAU uspěla se čtyřmi žalobami proti státu

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Pracovníci Celní správy České republiky
2
Fotogalerie

Společnost FAU uspěla u soudu se čtyřmi z pěti žalob proti rozhodnutí finanční správy a celníků, uvedl server Neovlivní.cz. Pátou žalobu soud zamítl s tím, že se firma má domáhat svého požadavku přímo na Celní správě. Společnost FAU, která obchodovala s minerálními oleji, v důsledku kroků státních úřadů skončila v konkurzu.

Stát podle serveru prohrál spor o to, zda je firma FAU takzvaným nespolehlivým plátcem daně z přidané hodnoty (DPH) a jestli celníci mohli firmě odebrat povolení k provozování daňového skladu. Stát neuspěl ani ve sporu o to, zda celníci mohli zastavit řízení, které vede k vydání povolení k provozování daňového skladu. Čtvrtý verdikt, pro stát rovněž nepříznivý, se týkal více než čtyřmilionové pokuty kvůli zajištění daně za údajný nedoplatek FAU na spotřební dani.

Pátá žaloba, kterou firma na stát podala, se týkala oprávnění celníků zajistit zástavou údajný daňový nedoplatek FAU. S touto žalobou dnes firma neuspěla, soud totiž dospěl k závěru, že se zrušení zástavního práva může domáhat v řízení přímo vůči Celní správě, a není tedy na místě rozhodovat ve správním soudnictví. „Soud tedy žalobu de facto věcně neposuzoval,“ řekl serveru Neovlivní.cz právník FAU Alfréd Šrámek.

Státní úřady v srpnu a září 2016 vydaly na společnost FAU zajišťovací příkazy za 343 milionů korun s odůvodněním, že se firma zapojila do karuselového podvodu s DPH. Zajišťovacím příkazem stát firmě zablokuje částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Nejvyšší správní soud (NSS) letos na jaře potvrdil rozsudek Krajského soudu v Ostravě, podle soudů neměli celníci pro tak velký zákrok dost silný důvod.

Minulý týden ve středu rozhodl krajský soud v Brně, že společnost FAU nebyla ručitelem za 220 milionů, které státu neodvedla zkrachovalá firma Verami. Právě údajným ručením celní a finanční správa zdůvodňovaly, proč vydaly vůči FAU podstatnou část zajišťovacích příkazů.

Případem se zabývá také policie. Spolumajitel firmy FAU Vojtěch Csabi je spolu s dalšími 15 lidmi obviněn z daňových úniků za 250 milionů. Ostravský krajský soud loni odblokoval Csabimu majetek. Podle soudu státní zástupce nevysvětlil, proč finanční úřad nepožaduje škodu po firmě, ale po jejím majiteli.

Případ FAU, jejíž sklady sídlily v areálu přerovské chemičky Precheza ze skupiny Agrofert, vešel ve známost v roce 2016. O rok později se případ ocitl v centru zájmu kvůli nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. Podle některých politiků vyvolával záznam dojem, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí a nyní premiéra Andreje Babiše (ANO). „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci,“ řekl na nahrávce Babiš.

Babiš několikrát popřel, že by v době působení ve funkci ministra úkoloval finanční a celní správu. Odmítl to i tehdejší šéf Finanční správy Martin Janeček.