Hlavní obsah

Zemřela módní návrhářka Gloria Vanderbiltová

Ve věku 95 let zemřela v pondělí herečka, módní návrhářka a sběratelka umění Gloria Vanderbiltová. Oznámil to její syn, moderátor CNN Anderson Cooper.

Gloria Vanderbilt se svým synem Andersonem Cooperem na snímku z roku 2016.

Článek

Pohádkově bohatou se stala díky dědictví železničního a lodního impéria, které založil její prapradědeček Cornelius Vanderbilt (1794–1877).

Gloria se narodila v roce 1924. Byla jediným dítětem magnáta Reginalda Vanderbilta a jeho druhé manželky Glorie Morganové. Život malé dívky ale byl všechno, jen ne pohádkový. Otec jí zemřel na otravu alkoholem, když dívence nebyly ještě ani dva roky. Od této doby se stala závratně bohatou, celé impérium zdědila právě ona.

Matka s Glorií pendlovala mezi Paříží, Londýnem a New Yorkem. Gloriina teta nesouhlasila s životním stylem své švagrové a po soudním procesu získala malou Glorii do opatrovnictví.

Gloria se stala úspěšnou módní návrhářkou. Její jméno nese řada parfémů a uspěla i s kolekcí džínsů. Džínovina se po její kolekci stala pro další návrháře materiálem číslo jedna.

Proslavila se nejen jako sběratelka umění, ale i svými milostnými vztahy. Jejími partnery byl například Marlon Brando nebo Frank Sinatra. Sama Gloria byla čtyřikrát vdaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám