Africký pohár národů 2019 - Představení skupiny A

17.06.2019, 23:33
Názory a komentáře
Letošní fotbalové léto je vskutku nabité k prasknutí, a jako poslední z nepřeberného množství seniorských či mládežnických mezinárodních turnajů se rozjede Africký pohár národů. Jak se říká, to nejlepší na konec. A jak už se za posledních několik let stalo naprostou tradicí, EuroFotbal u africké oslavy kopané nemůže scházet...

Africké poháry národů pro vás pokrýváme každým ročníkem od roku 2012, od zambijské pohádky Hervého Renarda. Za těch sedm let jsme si už dovolili mnohé — od slovních hříček v titulcích po mohutnou podporu kultu Aristideho Bancého. Emmanuelovi Mayukovi jsme roku 2012 tleskali a další léto jsme se mu smáli. A tak dále.

Věříme, že jsme si za ta léta i přes neustálé účasti Mali a Ghany v semifinále společně užili pořádnou kupu legrace, a zároveň si získali nějaké věrné příznivce, s nimiž si zpestříme i letošní šampionát. Ten taky hned od počátku s ohledem na zmíněné tradice pojímáme trochu jinak; zase s o něco větším nadhledem.

Z určité části je to nicméně dílo nutnosti — s rozšířením počtu účastníků na 24 se na letošní turnaj do Egypta probojovaly i mančafty, o nichž jednoduše nic moc relevantního dohledat nelze, a tak je zapotřebí částečně kompenzovat informacemi ne až tak užitečnými. Snad nám tedy prominete. Za dva roky se polepšíme, slibujeme.

Pro zpestření jednotlivých profilů potom představujeme tzv. "Index Henryka Kasperczaka", celosvětově užívanou jednotku pro srovnávání trenérů afrických národních týmů.

Premisa je jednoduchá: takový normální Henryk Kasperczak začal trénovat někdy v devadesátkách, teď mu je kolem 70 let a po celém kontinentě se už řádně nacestoval, aniž by přes vyplýtvání několika pokusů získal jediné zlato z APN. Jinými slovy je to bílý, starý Evropan bez doopravdy velkého úspěchu.

Sám Henryk Kasperczak je od posledního Afrického poháru již (snad, doufejme) v důchodu, ale to opravdu neznamená, že na tomto šampionátu nenarazíme na žádného z jeho nohsledů.

Pojďme si tedy všechny účastníky, jednoho po druhém, jaksepatří představit...


Egypt

Program zápasů - skupina A

21.06.2019
22:00
Egypt
1:0
Zimbabwe
Káhira
26.06.2019
22:00
Egypt
2:0
DR Kongo
Káhira
30.06.2019
21:00
Uganda
0:2
Egypt
Káhira

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Ahmed El Shenawy
14.05.1991
Pyramids FC
Mohamed El Shenawy
18.12.1988
Al Ahly
Mahmoud Genesh
10.07.1987
Zamalek SC
Obránci
Datum nar.
Klub
Mahmoud Alaa El Din
28.01.1991
Zamalek SC
Ayman Ashraf
09.04.1991
Al Ahly
Baher El Mohamady
01.11.1996
Ismaily SC
Ahmed Elmohamady
09.09.1987
Aston Villa
Omar Gaber
30.01.1992
Pyramids FC
Mahmoud Hamdi El Wensh
01.06.1995
Zamalek SC
Ahmed Hegazy
25.01.1991
West Bromwich Albion
Ahmed Mansour
13.04.1994
Pyramids FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Mohamed Elneny
11.07.1992
Arsenal FC
Nabil Emad Dunga
06.04.1996
Pyramids FC
Ali Ghazal
01.02.1992
CD Feirense
Tarek Hamed
24.10.1988
Zamalek SC
Abdallah Said
13.07.1985
Al Ahly
Walid Soliman
01.12.1984
Al Ahly
Amr Warda
17.09.1993
Atromitos FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Ahmed Ali
21.05.1986
Arab Contractors
Koka
05.03.1993
Olympiakos Pireus
Marwan Mohsen
26.02.1989
Al Ahly
Mohamed Salah
15.06.1992
Liverpool FC
Trézéguet
01.10.1994
Kasimpaşa SK

Lekce z minulosti:

Když si mezi lety 2006-2010 Egypťané kráčeli pro tři zlata na Africkém poháru národů v řadě, činili tak dosti nevídaným způsobem — dnes už jsme si možná na formaci 3-5-2 znovu přivykli, ale roku 2010, kdy se Hassan Shehata po třetím triumfu pomalu chystal od kormidla, stále představovala jistý anachronismus. V Africe ovšem fungovala; většina týmů hrála na dva útočníky, a ti se proti takovému rozestavení dusili. Egypt navíc měl tolik ofenzivního talentu, že během svých zlatých poutí zvládal vrchem bavit atraktivní kopanou a na prostoru oněch tří ročníků dohromady nasázel 42 branek, aniž by utrpěl jedinou porážku.

O sedm let později se Egypt na APN vrátil se zdánlivým úspěchem — zajistil si čtvrtou finálovou účast během 11 let. Přitom však docílil pouhých pěti branek, tedy jedné třetiny vlastního přídělu z roku 2010, resp. 2008. Obránci pod vedením Héctora Cúpera seděli zaražení hluboko na vlastní polovině, krajní beci měli v podstatě zakázáno vyrážet dopředu, ve středu pole "tvořili hru" Tarek Hamed a Mohamed Elneny, hrotový útočník měl nakázáno hlavně běhat a bránit, a všichni se akorát chytali každého příspěvku Mohameda Salaha jako tounoucí stébla. Bylo to otřesné, a na loňském MS se to již promítlo přesně v 0 bodů.

Lekce pro tento šampionát tedy zní... třeba... zkusit tentokrát něco mezi? Zkusit najít rovnováhu mezi špičkovou ofenzívou i tuhou defenzívou? Já vím, radikální myšlenka.

Nejlepší scénář:

Mohamed Salah se zase na pár zápasů vcítí do krále Midase a promění vše, čeho se dotkne, ve zlato. V kvalifikaci si sama liverpoolská hvězda zorchestrovala debakl proti Nigeru (2+2 při výhře 6:0) a gólem i druhou asistencí se podílela také na přestřílení Tuniska v těžkém domácím utkání loni v listopadu. Pozoruhodné je, že prohru 0:1 v Tunisku ještě pod vedením Cúpera a výhru nad stejným soupeřem pod Aguirrem dělí rok a půl, a přitom spojuje mizivý počet pasů pro Salaha (13 vs 18). A přece v jednom utkání Egypt uspěl díky třem gólům i za vydatného přispění své největší hvězdy. Proti eSwatini se za stavu 3:0 a téměř nevyužit Salah nudil natolik, že čtvrtý banán do sítě zakroutil přímo z rohu. Vždy to zkrátka nějak šlo.

Něco se tedy možná změnilo. Minimálně podpora krajních beků, kteří teď oficiálně smí překročit půlící čáru, se zvýšila. Naučil se snad i Tarek Hamed nahrávat na více než tři metry? Možná. Byla by to bomba.

Nejhorší scénář:

S Egypťany se stále počítá do širšího okruhu favoritů na zlato, ale co si budeme povídat, na Salahově roli spasitele se vcelku tolik nezměnilo. A odtáhnout na svých bedrech do finále hned dva nikterak zvlášť dobré týmy, to už by byl výkon hodný samotného Herkula.

Naše očekávaná sestava od zálohy po útok se oproti minulému Africkému poháru (2017) a loňskému mundialu nezměnila na ani jednom postu, což samo o sobě vskutku nevěstí nic dobrého. Ano, Koka mezitím prodělal menší renesanci v Olympiakosu a pod Aguirrem nemá tak svázané nohy, ale za repre se stále naposledy trefil... um... v listopadu 2015. To už je pořádná šňůra. Trézéguet se potom ukazuje jako specialista na kvalifikaci, který je následně všemi označen za "hráče ke sledování" a na turnaji předvede velké kulové. To byl opět případ dvou posledních (a za jeho éry jediných) turnajů — tak proč by to teď mělo být jiné? Amr Warda může nahradit veterána Saida a učinit se "falešnou desítkou", ale ani on týmu na kreativitě nepřidá a Salahovi na úkolech neubere — sám raději dribluje, na kolmice ho zrovna neužije.

Tvář týmu:

*zakryje si jméno Mohamed Salah v nominaci... nope*

Egypťané se vám sice budou snažit namluvit, že kromě chybujících obránců, kteří tentokrát nejsou tak úzkostlivě chráněni záložníky, jim v cestě za zlatem nic nebrání. Vyloučeno podle nich možná nebude ani to, že se 34letý veterán a původním povoláním křídlo Walid Soliman zázračně promění ve tvořivou "desítku”, jakou v Egyptě marně hledají od konce legendárního Aboutriky. Holou pravdou nicméně zůstává, že pokud se Salah na tomto turnaji nepotká s formou, Faraoni končí podstatně dříve než předloni.

O Salahovi se sice letos nemluvilo tolik jako v předešlé sezoně, ale to mu může spíš prospět. Po 44gólovém ročníku se od něj v Rusku nejspíš čekalo až příliš, a tak i když dal oba góly Egypta na prvním světovém šampionátu od roku 1990, který v kvalifikaci víceméně na vlastní pěst vystřílel, mnoho konzumních diváků se příliš neostýchalo a šmahem jej označilo za jedno ze zklamání turnaje. Tím on nicméně byl tak akorát v porovnání s nabobtnalou aurou, za níž nestojí nikdo jiný než průměrný konzumní divák Premier League.

Nenechte se mýlit: propad o 10 ligových gólů na sezonu ze Salaha nedělá o nic menšího tahouna Egypta; ten je na něm závislý jen o píď méně než před rokem. Pokud se Salah před domácími fanoušky nepochlapí — a že naposledy se tam na alespoň jednom gólu v soutěžním utkání nepodílel 29. března 2016, sedm zápasů zpátky, což je série hodná udržení a závidění — budou Egypťané v pořádné bryndě, to ne že ne.

Trenér Javier Aguirre
Index Henryka Kasperczaka: 3 ze 6 (kontinentů)

Šedesátiletý Mexičan prozatím trénoval tři různé národní týmy a vždy přitom působil v jiné konfederaci — nejprve přišla samozřejmě na řadu jeho vlast, se kterou se o štěstí pokoušel hned dvakrát a končil vždy po typicky mexickém osmifinálovém krachu na světovém šampionátu (2002, 2010); potom se vydal do Japonska, s nímž po suverénním výkonu ve skupinové fázi Asijského poháru 2015 (tři výhry, skóre 9:0) jako na potvoru opět vyhořel hned na první překážce ve vyřazovacích bojích, přestože se to obhájcům titulu nestalo na čtyřech minulých turnajích, z nichž tři ovládli; no a nyní ve čtvrtfinále plánuje poprvé v kariéře oddělat rovnou samotného pořadatele, protože takový on prostě je, s tím už nic neudělá.

Do Japonska se Aguirre odebral po mistrovství světa 2014, a pakliže s sebou měl přinést závan čerstvého vzduchu, určitě takové poslání nenaplnil. Na lednovém Asijském poháru dál bezvýhradně sázel na vyprahlého Shinjiho Kagawu a na starého konzervativce Alberta Zaccheroniho osvěžujícím způsobem navázal tím, že svou zkušenou zahajovací jedenáctku odmítl protočit i před nic neřešícím třetím zápasem ve skupině. V Egyptě si zatím jeho přínos pochvalují — tým pod ním není tak sevřený jako pod defenzivně laděným Héctorem Cúperem, ale to ze všeho nejvíc signalizuje proklatě nízko položenou laťku, respektive standard. Takže všechna čest za demolice Nigeru a eSwatini v kvalifikaci, ale zajíci se počítají až po APN.

Předpokládaná sestava (4-2-3-1): M. El Shenawy — A. Elmohamady, B. El-Mohammady, Hegazy, Ashraf — Hamed, Elneny — Salah, Said (Soliman), Trézéguet — Ahmed "Koka" Hassan.

(td)




DR Kongo

Program zápasů - skupina A

22.06.2019
16:30
DR Kongo
0:2
Uganda
Káhira
26.06.2019
22:00
Egypt
2:0
DR Kongo
Káhira
30.06.2019
21:00
Zimbabwe
0:4
DR Kongo
Káhira

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Parfait Mandanda
10.10.1989
Dinamo Bukurešť
Ley Matampi
18.04.1989
Al Ansar
Anthony Mossi
15.05.1994
FC Chiasso
Obránci
Datum nar.
Klub
Christian Luyindama
08.01.1994
Galatasaray SK
Arthur Masuaku
07.11.1993
West Ham United
Wilfred Moke
12.02.1988
MKE Ankaragücü
Issama Mpeko
30.04.1989
TP Mazembe
Ungenda Muselenge
19.11.1989
CD 1º de Agosto
Ngonda Muzinga
31.12.1994
AS Vita Club
Djuma Shabani
16.03.1993
AS Vita Club
Marcel Tisserand
10.01.1993
VfL Wolfsburg
Záložníci
Datum nar.
Klub
Merveille Bokadi
21.05.1996
Standard Lutych
Paul-José M'Poku
19.04.1992
Standard Lutych
Jacques Maghoma
23.10.1987
Birmingham City
Chancel Mbemba
08.08.1994
FC Porto
Trésor Mputu
10.12.1985
TP Mazembe
Youssouf Mulumbu
25.01.1987
Kilmarnock FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Chadrac Akolo
01.04.1995
VfB Stuttgart
Britt Assombalonga
06.12.1992
Middlesbrough FC
Cédric Bakambu
11.04.1991
Beijing Guoan
Yannick Bolasie
24.05.1989
RSC Anderlecht
Jonathan Bolingi
30.06.1994
Royal Antverpy FC
Meschak Elia
06.08.1997
TP Mazembe

Lekce z minulosti:

Demokratická republika Kongo (aka Doktor Kongo) už vlastně v současnosti platí za stabilní, zavedenou součást jakéhosi širšího okruhu kontinentálních favoritů; je to docela podobná pozice jako ta, kterou se (zhruba stejně) dlouho na evropské půdě opájí reprezentace bývalého konžského kolonizátora, Belgičanů. Stejně jako oni má i DR Kongo zábavný tým s velkým ofenzivním potenciálem, tým, kterému většina lidí tak nějak podvědomě fandí, pokud jej rovnou jakože hipstersky netipují na "překvapivého” vítěze (už pět let v kuse). A dílčí úspěchy Konžané skutečně sbírají — na posledním Afconu dal Junior Kabananga tři góly, což mu stačilo ke koruně nejlepšího střelce turnaje. Dva roky předtím Leopardi dokonce brali bronz (a Dieumerci Mbokani dal tři góly, což mu rovněž stačilo ke koruně nejlepšího střelce turnaje).

Kabananga ani Mbokani letos sice v týmu nejsou, takže tentokrát bude nejlepším střelcem muset být někdo jiný (asi Cédric Bakambu), jinak se ale nezměnilo prakticky vůbec nic — Leopardi opět startují turnaj v totožné pozici, které někteří říkají "černý kůň” a někteří "spolufavorit”, ale všichni se nakonec shodnou na tom, že by sice mohli dojít daleko, ale zase ne až moc daleko. Toto je tým, který je schopný uběhat prakticky každého (ačkoliv řadě opor už je přes třicet); tým, který se dobře sleduje, už proto, že všichni na hřišti lítají jako šílenci (což je ve skutečnosti taktický systém, jemuž přezdíváme "funkční strategický chaos”); a nakonec tým, který prostě na nějaký velký úspěch na velkém turnaji nejspíš nemá mentalitu.

Nejlepší scénář:

Áčko s domácím Egyptem, defenzivně vycepovanou Ugandou a nevyzpytatelným Zimbabwe sice platí za jednu z těch těžších skupin, ale nezapomínejme, že dva roky zpátky hráli Leopardi proti Maroku, Slonům a Togu — a dokázali přitom celou skupinu vyhrát (sice následně vypadli ve čtvrtfinále s Ghanou, ale to už je jiný příběh).

Faktem totiž je, že když řekneme "DR Kongo má už čtvrtý turnaj po sobě stabilní výchozí pozici”, neměli bychom podceňovat ono slovo stabilní. To totiž v Africe rozhodně není pravidlem. Už to, že současný kouč Florent Ibengé je u týmu od roku 2014, je na kontinentální poměry nevídanou věcí. V konfrontaci se dvěma objektivně slabšími týmy a Egyptem, který si v post-Cúperovské éře musí zvykat nejen na nového trenéra, ale spolu s tím i na poměrně radikální změnu herního stylu, jde o poměrně silnou zbraň.

Leopardi by rozhodně měli postoupit. Odhadovat další vývoj je vzhledem k postiženému formátu s 24 týmy docela loterie, ale pokud skupinu vyhrají, mohou se realisticky střetnout třeba s Keňou nebo Angolou, což by měl být další pohodlný postup. Další bronz? Klidně.

Nejhorší scénář:

Zaprvé — DR Kongo se s jedním z outsiderů skupiny, Zimbabwe, potkalo už v kvalifikační skupině a dokázalo s ním doma prohrát, takže stát se může všechno. Realističtější hrozbou je ale fakt, že jakkoliv je letošní tým opět o něco zkušenější a sehranější než ty minulé, čistě kvalitativně vzato to bůhvíjaký progres není. Mbokani už sice přesluhoval, ale Kabananga s Jeremy Bokilou budou chybět. Yannick Bolasie má třicet a loni s nevalným úspěchem hostoval v Aston Ville a Anderlechtu. Kreativitu ve středu pole stále obstarává Youssouf Mulumbu, což znamená, že optimální taktikou proti DR Kongo je nadále 1) vydržet fyzicky a 2) obsadit křídla.

To není úplně hračka, protože Leopardi mají obrovskou výdrž a nadprůměrně kvalitní křídla, ale Ibengého 4-2-3-1 — ono je to spíše jakési 4-2-4 s (předvídatelnou) dálnicí mezi ofenzivní a defenzivní lajnou — nepatří zrovna mezi složité systémy. Na exit ve skupině to nevypadá, ale případné druhé místo by pravděpodobně znamenalo střet se Senegalem nebo Alžírskem. Ani jeden z těchto týmů není výrazně kvalitnější než DR Kongo. Oba ale mají — na rozdíl od Leopardů — relativně nedávné zkušenosti z mistrovství světa (a to ne zcela bez úspěchu), zatímco Ibengého družina stále zůstává krystalickou ukázkou týmu těžícího ze zbraní, kterým se občas přezíravě říká "typicky africké”: rychlost, fyzická síla, nepředvídatelnost, silný individualismus, snaha hnát se stále kupředu.

Jsou v něm sice lepší než ostatní, ale pořád soutěží ve sportu, který už jiné týmy přerostly.

Tvář týmu:

Hvězdami jsou samozřejmě Bolasie a Bakambu. Nejzkušenějším matadorem zůstává pravý bek Issama Mpeko. Skutečným lakmusovým papírkem konžského úspěchu ale bude dost možná Trésor Mputu, třiatřicetiletý borec z domácího TP Mazembe, který nikdy nehrál mimo Afriku a jeho největší "evropskou” stopou je citát legendárního kouče a jednoho z "otců” konžského fotbalu Clauda Le Roye, který o něm kdysi dávno řekl, že z něj bude nový Samuel Eto’o. Nebyl.

Mputuova pozice je přesto v Ibengého týmu zásadní: Leopardi se moc "nekamarádí” s koncepty defenzivně zodpovědných křídel ani deep-lying playmakerů, což znamená, že coby tvůrčí AM v zavedeném 4-2-3-1 bude operovat na poměrně velkém prostoru (a mít přitom spoustu práce). Cit pro přihrávku se s věkem neztrácí; bude to ale stačit?

Trenér Florent Ibengé
Index Henryka Kasperczaka: Kdyby byl Kasperczak mokrá krychle, Ibengé bude suchá koule

Lokální kouč, který vydržel u jednoho týmu půl dekády (a celou dobu u toho zároveň stíhá trénovat i klub AS Vita), má opravdové renomé a hraje fotbal, na který se dá dívat? Tohle je v podstatě komiksová antiteze Henryka Kasperczaka.

Ibengé je celkově trochu zvláštní postavou, která jakoby v mnohém symbolizovala současný konžský tým. Po Aliou Cissém jde nejspíš o nejznámějšího afrického kouče — renomovaný server FourFourTwo jej dokonce po zmiňovaném kontinentálním bronzu zařadil do svého seznamu 50 nejlepších trenérů na světě. Už loni ohlašoval, že od nároďáku odejde, což se zatím nestalo; po tomto turnaji už by se to dost dobře stát mohlo, protože o něj má zájem... loňský nováček marocké ligy. Který skončil dvanáctý z šestnácti. Huh.

Možná je to proto, že... jak to říct... Ibengé zkrátka nezavedl vlastně nic nového. Vytěžil maximum z potenciálu svého týmu, ano, ale nepřinesl do něj žádný vlastní prvek, žádný taktický otisk, který by Leopardi (byť na nižší úrovni) nepraktikovali už dříve. Už to není čistý chaos, už je to funkční chaos... ale pořád vlastně chaos.

Tento šampionát bude pro další kariéru sedmapadesátiletého stratéga hodně důležitý.

Předpokládaná sestava (4-2-3-1): Matampi - Mpeko, Tisserand, Luyindama, Masuaku - Mbemba, Mulumbu - M’Poku, Mputu, Bolasie - Bakambu.

(dz)




Uganda

Program zápasů - skupina A

22.06.2019
16:30
DR Kongo
0:2
Uganda
Káhira
26.06.2019
19:00
Uganda
1:1
Zimbabwe
Káhira
30.06.2019
21:00
Uganda
0:2
Egypt
Káhira

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Robert Odongokara
02.09.1989
Adama City
Denis Onyango
15.05.1985
Mamelodi Sundowns
Magoola Salim
27.05.1995
Al Hilal Omdurman
Obránci
Datum nar.
Klub
Dennis Awany
06.08.1996
Kampala City Council
Murushid Jjuko
14.04.1994
Simba SC
Bevis Mugabi
01.05.1995
Yeovil Town
Ronald Mukiibi
16.09.1991
Östersunds FK
Isaac Muleme
10.10.1992
Viktoria Žižkov
Joseph Ochaya
14.12.1993
TP Mazembe
Nicholas Wadada
27.07.1994
Azam FC
Godfrey Walusimbi
03.07.1989
bez angažmá
Hassan Wasswa
14.02.1988
bez angažmá
Záložníci
Datum nar.
Klub
Khalid Aucho
08.08.1993
Churchill Brothers
Micheal Azira
22.08.1987
CF Montréal
Allan Kateregga
03.06.1994
Maritzburg United
Taddeo Lwanga
21.05.1994
Vipers SC
Farouk Miya
26.11.1997
HNK Gorica
Útočníci
Datum nar.
Klub
Lumala Abdu
21.07.1997
Syrianska FC
Patrick Kaddu
09.10.1995
Kampala City Council
Luwagga Kizito
20.12.1993
Šachtër Karagandy
Allan Kyambadde
15.01.1996
Vipers SC
Derrick Nsimbambi
19.06.1994
SC Smouha
Emmanuel Okwi
25.12.1992
Simba SC

Lekce z minulosti:

Uganda už jednou k APN do Egypta zajížděla a též roku 1974 s pořadatelem sdílela skupinu, aby s ním na úvod turnaje padla 1:2. Žádnou konkrétní lekci z tohoto turnaje pro vás nemám, jen jsem ho chtěl zmínit, abych mohl zdůraznit, že se tehdy mezi osmi nejlepšími výběry Afriky ocitl Mauricius, ostrovní stát o rozloze zhruba čtyř Káhir, jehož fotbalová reprezentace zdědila přezdívku po endemickém a dnes už vymřelém ptáku, který vypadal jako tukan křížený se slepicí, a přece se řadil do čeledi holubovitých. Oohh!

Co se opravdu relevantních lekcí z minulých šampionátů týče, tak Uganda prozatím nejlepší výsledky — konkrétně čtvrté a druhé místo — uhrála v zemích s červenožlutozelenými vlajkami (Etiopie 1962, Ghana 1978), čili její čas nadejde nejdříve roku 2021 v Kamerunu, potažmo roku 2025 v Guineji, a zde se tak může plně soustředit na to, aby tentokrát branku vsítila dříve než v 70. minutě posledního zápasu a svou měrou tak přispěla k tomu, že nebude po dvou letech zase součástí skupiny, kde nebohé ukazatele skóre poznají akorát jedničky a nuly.

Nejlepší scénář:

Sehraná obranná řada se vytasí s konzistencí, jaká ji provázela po většinu kvalifikace a obecně v posledních letech včetně minulého Afrického poháru (jen tři obdržené branky). Emmanuel Okwi všem tentokrát učaruje svými kousky na křídle a Farouk Miya přidá pár branek buď z penalty, přímého kopu, anebo ranou z dálky, protože jinak to ani neumí. Kouč Sébastien Desabre skrze svůj vytříbený vkus a překvapivý postup ze "skupiny smrti" uhrane většině nezaujatých diváků a vyslouží si přezdívku "nový Hervé Renard".

Nejhorší scénář:

Uganda nedá na turnaji ani jeden gól, když si Miya s Okwim vyberou tři slabší chvíle po sobě, a ukáže se, že nikdo další už napínat sítě neumí. Nad postem hrotového útočníka se vznáší obří otazník nepřetržitě od minulého APN, a byť by tam mohl nastoupit sám Okwi, jeho vytříbená technika (/sólování) se víc hodí na kraj, kde si balonu užije častěji, a kde také prožil svou nejlepší sezonu v barvách tanzanské Simby na cestě do historického čtvrtfinále Ligy mistrů. Nakonec to vypadá, že vpředu naskočí Patrick Kaddu z domácího KCCA, který jako jeden ze dvou Uganďanů ani nemá vlastní Wiki stránku a dosud v repre zavěsil jen jednou.

Od začátku roku 2018 Uganda s áčkovou sestavou (tedy mimo Cosafa Cup a Africké mistrovství národů) odehrála 11 oficiálních utkání a zaznamenala jenom pět výher. Pouze u tří byli naráz jak Okwi, tak Miya — a všechny tři měly na ugandské straně jen dva střelce; Okwiho (2x) a Miyu (4x). Tahle alarmující statistika zahrnuje i poslední přátelský duel s Pobřeží Slonoviny, kdy se Miya prosadil z penalty. Jakmile jsou zkrátka tihle dva asertivní borci společně na hřišti, Okwi na pravém křídle a Miya pod hrotovým útočníkem, je celá ugandská ofenzíva bytostně závislá právě na nich, a občas jí to jde náramně k duhu. Jakmile se však oba topí, celý kolektiv jde co do útočného snažení výrazně dolů, viz letošní prohra 0:3 závěrem kvalifikace s Tanzanií či bezbrankové výkony se Středoafrickou republikou (!!) a opět Tanzanií z loňského roku.

Tvář týmu:

V poli má Uganda jenom dvě tváře. Nemyslím na styl Jekylla a Hydea, to by bylo příliš poetické; myslím zkrátka celkově dvě schopné tváře. Těmi jsou již zmínění Farouk Miya a Emmanuel Okwi. Miya se postaral též o první a dosud poslední ugandský gól na APN od roku 1978, a přestože mu v listopadu bude teprve 22 let, už teď si v Egyptě natuty připíše šedesátý start v národním týmu. V posledním přáteláku se navíc dostal před kolegu Okwiho v historické tabulce střelců, jíž nyní se 22 góly vévodí spolu s Geoffreym Massou, který už skončil. Doufejme tedy, že Uganda bude letos na APN potentnější a my tak budeme moci v živém přenosu přihlížet epickému závodu o korunu nejproduktivnějšího Uganďana všech dob.

Kromě 21letého Miyi z chorvatské Gorice a o pět let staršího Okwiho nicméně nutno zmínit také brankáře Denise Onyanga, který se ještě před pár lety všeobecně považoval za naprostou elitu afrického kontinentu. Teď už je možná ve 34 letech zlehka na ústupu, ale za prvotřídní jihoafrický klub Mamelodi Sundowns chytá stále, a letos s ním oslavil už svůj třetí jihoafrický mistrovský titul (další tři má se SuperSportem).

Trenér Sébastien Desabre
Index Henryka Kasperczaka: 8 z 54 (zemí)

Na jedné z nejvyšších trenérských seslí ve východní Africe sedí ještě jeden Sébastien (Migné v čele keňské reprezentace), o něm ale aspoň víme to, že byl pravou rukou Claudea Le Roye u Konga. To tenhle Sébastien se podle zápisu Wikipedie vynořil úplně odnikud a tohle angažmá je tím jediným na jeho CV...

... což na druhou stranu vůbec není pravda; 42letý stratég se po africkém kontinentu pohybuje už skoro dekádu a stihl se zjevit na klubových scénách v Egyptě, Pobřeží Slonoviny, Tunisku, Maroku, Alžírsku, Angole a Kamerunu. Egyptské Ismaily pro tuto práci opouštěl zhruba v půlce ligové sezony a na čele tabulky, se 37 body ze 16 zápasů. Jeho starý tým nakonec skončil druhý, závratných 20 bodů za Al Ahly.

Hergot, Wikipedie, you had one job!

V čele samotné Ugandy Desabre působí od prosince 2017 a hned zkraje svého angažmá se mu vůbec nepovedlo Africké mistrovství národů (vyhrazené čistě pro borce působící v afrických ligách), kde Uganda už počtvrté skončila rovnou ve skupině, tentokrát i za Namibií, a prezentovala se jediným vstřeleným gólem. Přesto byla jeho Uganda nějakou záhadou — zřejmě čistě pro kvalifikaci na toto rozšířené APN — zařazena na pětičlenný zkrácený seznam kandidátů na nejlepší mužský národní tým Afriky roku 2018.

Předpokládaná sestava (4-2-3-1): Onyango — Wadada, Wasswa, Jjuko, Walusimbi — Azira (Lwanga), Aucho — Okwi, Miya, Kyambadde — Kaddu.

(td)




Zimbabwe

Program zápasů - skupina A

21.06.2019
22:00
Egypt
1:0
Zimbabwe
Káhira
26.06.2019
19:00
Uganda
1:1
Zimbabwe
Káhira
30.06.2019
21:00
Zimbabwe
0:4
DR Kongo
Káhira

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
George Chigova
04.03.1990
Polokwane City
Elvis Chipezeze
11.03.1990
Baroka FC
Edmore Sibanda
03.04.1986
Witbank Spurs
Obránci
Datum nar.
Klub
Tendayi Darikwa
13.12.1991
Nottingham Forest
Jimmy Dzingai
21.11.1990
Power Dynamos
Teenage Hadebe
17.09.1995
Kaizer Chiefs
Divine Lunga
28.05.1995
Golden Arrows
Alec Mudimu
08.04.1995
Cefn Druids
Ronald Pfumbidzai
25.12.1994
Bloemfontein Celtic
Záložníci
Datum nar.
Klub
Khama Billiat
19.08.1990
Kaizer Chiefs
Talent Chawapiwa
03.06.1992
Baroka FC
Thabani Kamusoko
02.03.1988
Young Africans
Ovidy Karuru
23.01.1989
AmaZulu FC
Tafadzwa Kutinyu
22.12.1994
Azam FC
Kudakwashe Mahachi
29.09.1993
Orlando Pirates
Marshall Munetsi
22.06.1996
Orlando Pirates
Knowledge Musona
21.06.1990
KSC Lokeren
Marvelous Nakamba
19.01.1994
Club Bruggy
Danny Phiri
22.04.1989
Golden Arrows
Útočníci
Datum nar.
Klub
Tino Kadewere
05.01.1996
Le Havre AC
Nyasha Mushekwi
21.08.1987
Dalian Professional
Knox Mutizwa
12.10.1993
Golden Arrows
Evans Rusike
13.06.1990
SuperSport United

Lekce z minulosti:

Devadesátky odstartovaly pro Zimbabwe, hrající pod současnou vlajkou teprve od roku 1980, rekordní výhrou 7:0 v Botswaně a následně těsným nepostupem na MS 1994. Tehdy v týmu hráli borci jako Peter Ndlovu, Norman Mapeza nebo Bruce Grobbelaar, někdejší liverpoolský gólman a pravděpodobně největší hvězda zimbabwské fotbalové historie. Jinak ale Válečníci dlouho platili — a vlastně dodnes tak trochu platí — spíše za tým, který se nikdy neřadil mezi kontinentální otloukánky ani smetánku. Zůstávali a zůstávají v jakémsi pomyslném klidném středu, občas se kvalifikují na Afcon, ale nikdy nepatří mezi favority, prostě jen tak nějak... existují. Něco jako africké Teplice. Dokonce mají i žluté dresy.

Ne, vážně — toto je pro Zimbabwe druhý kontinentální šampionát v řadě a čtvrtý celkově. Zatím nikdy se mu nepodařilo postoupit ze skupiny. Letos to s jeho šancemi vypadá přece jen lépe než dříve (protože postoupit se dá i ze třetího místa), musí ale nejdřív vyřešit zásadní problém, který jej před dvěma lety potopil: tragickou defenzivu. Kvalifikaci zvládli Válečníci výborně, nechali za sebou obě Konga i Libérii, a dokonce už mají v nohách i letní COSAFA Cup, tradiční jihoafrický šampionát, kde tedy sice skončili třetí po semifinálovém vypadnutí na penalty se Zambií, ale aspoň jsou patřičně rozehřátí.

Bohužel musíme konstatovat, že na rozdíl od předloňského Afconu letos nebudou po hřišti běhat ani Elisha (Muroiwa), ani Cuthbert (Malajila). Dokonce ani Hardlife Zvirekwi. Pozici nejvtipnější soupisky si ta zimbabwská nicméně obhájí stále bez problémů, protože Teenage Hadebe, Marvelous Nakamba a Knowledge Musona nikam nezmizeli, ba dokonce mají nového parťáka jménem Talent Chawapiwa. Hehe.

Jo, a pokud pamatujete Válečníky z roku 2017, určitě si vybavíte figurku kapitána Williarda Katsendeho, který se na hřišti zoufale snažil ovládnout střed pole a strašně při tom prasil. Ten taky letos nejede. Zrovna u Zimbabwe to ale vypadalo spíše jako systémový prvek, takže není vyloučené, že po Salahových a Bolasieho nohách půjde tentokrát někdo další, nejspíš Nakamba. Marvelous.

Nejlepší scénář:

Pokud se bavíme o zimbabwském systému, je nutné zmínit v první řadě protiútoky. Protože zimbabwský systém jsou protiútoky. To je doslova jejich strategie: Pokud možno přežít kolem vlastního vápna, a když se naskytne příležitost, okamžitě vyrazit střemhlav dopředu. Nutno uznat, že tuto činnost dokázali Válečníci vypilovat na velmi slušnou úroveň, hlavně díky skvělému playmakerovi Khamovi Billiatovi — ten byl ostatně jako jediný Zimbabwan skvělý už předloni.

Takže tak. Nejlepší scénář pro Zimbabwe je takový, že se probrejkují ze skupiny, pak přes osmifinále, pak přes čtvrtfinále, a nakonec si v červenci zahrají na Leicester. Zní to jako blbost, ale pořád bych této možnosti dával tak 1 %, což je stejně jako třeba u Appiahovy Ghany.

Nejhorší scénář:

Samozřejmě je docela dobře možné, že — skvělým brejkům navzdory — Válečníci nakonec dojedou na to, že vlastně nic moc jiného neumí.

Nebo teda spíš... pravděpodobné. To slovo je "pravděpodobné”. Každopádně proti Kongu to bude sranda. Nejintenzivnější zápas turnaje hned takto ze začátku.

Tvář týmu:

Knowledge Musona je typickým příkladem afrického útočníka, jehož evropská klubová kariéra v ideálním věku (je mu 29) spíše stagnuje, ale jakmile oblékne reprezentační dres, mění se v zabijáka. Takový zimbabwský Moussa Maazou, chcete-li. Nebo — i když to už je možná hereze — takový Aristide Bancé.

Právě na spolupráci Billiata s Musonou v podhrotové trojici budou Válečníci hodně spoléhat. Vzhledem k tomu, že pozice klasické devítky je v jejich případě spíše slabinou — ani Tino Kadewere, ani Nyasha Mushekwi hrůzu zrovna nebudí, a Evans Rusike platí spíše za alternativu na křídlo — bude právě na této dvojici záviset jak příprava gólů, tak jejich střílení. Jinými slovy: Pokud Zimbabwe překvapí a dojde daleko, najdete Musonu na čele turnajové tabulky střelců.

Trenér Sunday Chidzambwa
Index Henryka Kasperczaka: Ne.

Ok, říkali jsme, že Florent Ibengé je v podstatě antitezí Kasperczakovy esence, ale pro Sundaye Chidzambwu to platí ještě dvakrát tolik.

Poznámka na okraj: Ta vtipná zimbabwská jména mají svůj lingvistický důvod. Zimbabwe je totiž bývalou britskou kolonií; v lokálních tradicích však bylo po staletí běžné pojmenovávat děti ne podle jmen předků (po evropském způsobu), ale podle okolností, které doprovázely jejich narození, početí, rodinnou situaci a podobně.

S postupnou anglicizací veřejného života pak začalo docházet k synkrezi: tradice zůstala, pouze byla "přeložena” do nové linguy franca. Trenér Chidzambwa se zkrátka narodil v neděli, proto se jmenuje Sunday. Musonovi rodiče si nejspíš cenili vzdělání, proto dali svému synovi jméno Knowledge. To proto se bývalý nigerijský prezident jmenuje Goodluck Jonathan. Tento fenomén se nevyhnul ani frankofonním koloniím — rodiče Dieumerci Mbokaniho nejspíš po jeho narození skutečně děkovali Bohu.

Jo, a existuje indický fotbalista, který se jmenuje Climax Lawrence. Okolnosti si domyslíte sami.

Nicméně zpět k Sunday Chidzambwovi. Trenér Válečníků je doma legendou - byl prvním kapitánem národního týmu po získání nezávislosti a s klubem Dynamos dosáhl v roce 1988 (už jako trenér) finále africké Ligy mistrů, což se nikdy předtím ani potom žádnému zimbabwskému týmu nepovedlo. Teď, v sedmašedesáti letech, má šanci přidat do své vitríny další nepravděpodobný úspěch. Takticky toho s notně limitovaným hráčským profilem Válečníků asi moc nevymyslí, ale pokud jde o srdíčko... to srdíčko tam je na 100 %.

Předpokládaná sestava (4-2-3-1): Chigova - Darikwa, Munetsi, Hadebe, Pfumbidzai - Nakamba, Phiri - Karuru, Billiat, Musona - Kadewere.

(dz)




Tip na vývoj skupiny:


Egypt raketově vystartuje a smete Zimbabwe, aby následně vstřelil už jen jedinou branku z penalty. To však bude domácím stačit na postup z prvního místa, protože Zimbabwe záhy s každým prohraje 0:1 a DR Kongo se s Ugandou rozejde bez branek.

(td)

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (128)

Přidat komentář
monty25

Isaac Muleme

Reagovat
Wambasen

Reagovat
milan78

co třeba stejnou pozornost věnovat euru u21 ?

Reagovat
Mr.Mike

můžeš začít

Reagovat
shitcool

To by byla pecka

Reagovat
Minister

EUROfotbal

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fabec1222

málo korektní

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trapný diskutér

to nikoho nezajímá

Reagovat
smazaný uživatel

Kluci, kteří hrajou ve 23 letech v mládežnické repre? Hrozně zajímavé.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Proč zrovna Kasperczak ??

Reagovat
fantomas

Na prostoru 24 let trénoval 3-4 adepty na zlato na miliardě APN a má jen jedno stříbro na kontě.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok dík

Reagovat
smazaný uživatel

Egypt aspoň finále

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy ty chlapi budou odpočívat....?

Reagovat
fantomas

Od půlky července do půlky srpna se toho už moc neděje, ale díky za starost.

Reagovat
smazaný uživatel

A budou u vás probíhat také testy a kondiční příprava?

Reagovat
Hector17

Ve které skupině je Francie?

Reagovat
smazaný uživatel

ve všech

Reagovat
REPLIKATOR

zrádci

Reagovat
smazaný uživatel

Majú tam dva výbery. Prvý v skupine C pod názvom Alžírsko a druhý v skupine E pod názvom Tunisko.

Reagovat
Hector17

Se divím, že ještě nekoupili Salaha, Maneho a ostatní

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
Kang & Kodos

Žižkov Wow

Reagovat
John Obi Mikel

Žižkov a 2 nezaměstnaní. To bude obrana.

Reagovat
Kang & Kodos

Můj přehled o Africe je samozřejmě minimální, ale jestli už Euro o 24 zemích bylo takový všelijaký, tak v Africe to musí bejt úplnej bizár.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Blasphemer

Tak finančně to asi vyjde nastejno... nebo už na Žižkově chodí vejplaty?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Muleme tam hraje spíš LW.

Reagovat
monty25

Hrál všech 7 zápasů jako levý obránce.

Reagovat
fantomas
Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, pokud zdroj nekeca, mas pravdu. 2/3 zapasu jako zaloznik.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kucka

Co ten Costič?

Reagovat
fantomas

Hele nevim, on se v Zimbabwe od toho skandálu s uplácenim zápasů (byť byl jakože očištěněj) nikdy netěšil moc silný pozici. Předloni hrál, ale taky mělo Zimbabwe jednu z nejhorších obran na turnaji, ne-li nej. Letos právě vzadu dost omladili, nejstarší hráč 28 let, dává to smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, "jel" jsem podle zdejsi soupisky

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz jsem mu to psal

Reagovat
John Obi Mikel

Stacilo mi to jen napsat, nemusel si o tom informovat svet

Reagovat
John Obi Mikel

Zase mi lezes do zeli. Kus.

Reagovat
stuff

OT: Ide niekde v telke MS zien? Pozerate niekto?

Reagovat
Miguel19

fantomas

Reagovat
fantomas

Ani ne, stih sem zatim jen tři zápasy, kvůli tomu debilně nahňácanýmu kalendáři FIFA.

Reagovat
monty25

Viděl jsem asi 11 zápasů. Koukám hlavně na streamy, ale jinak to vysílá ARD a ZDF. Vyřazovací část už bude hodně i na ČT Sport.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je parádní, rád bych aspoň na to play-off koukl, fakt že to bude na ČT Sport mě ještě víc nalákal.

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda, že ženský fotbal je takový neinvazivní, neagresivní a má takový jako svý specifika.

Reagovat
stuff

ok, to ard zdf dobry napad, dik

Reagovat
DieFohlenBMG

Ještě abys nekoukal ty vole

Reagovat
Azazelo RD

Pornhub.com a prostreno.tv.

Reagovat
REPLIKATOR

afrofotbal.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Počet lidí, které zajímá Africký šampionát na stránkách EUROfotbalu:

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi ten brečící poslední

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Takového textu o takové hovadině.

Reagovat
doshcz

Costa v repre skončil nebo na to nemá?

Reagovat
Modroočko

Mám otázku na autorov článku - ktoré tímy by sa mohli na turnaji vyprofilovať ako potenciálni účastníci najbližších Majstrovstiev sveta, prípadne ktoré tipujete vy? Mne sa zdá, že kvalita špičkových tímov klesla, Ghane a Pobrežiu Slonoviny prakticky nevyrástla mladá generácia a tímy druhého sledu ako Zambia alebo Mali zase majú problémy s jej zapracovaním medzi seniorov. Ako ideálnych účastníkov vidím v Katare Senegal, Maroko a Nigériu, no zaujímalo by ma, kto by mohol nahradiť severoafrickú nudu zn. Tunisko/Egypt.

Reagovat
fantomas

Tunisko neni nudný

Já čekám, že by se už 2022 mohlo dostat Mali. Jinak klasika no, Nigérie má extrémně mladej tým, ti až se sehrajou, tak můžou šlapat a jezdit na MS celou dekádu. Senegal podobně. Maroko se před APN trochu rozkládá, záleží, jak to Renard ted ukočíruje a jestli zůstane.

Reagovat
Modroočko

Tunisko je zaujímavé na kontinente, na poslednom APN som si ich celkom užil, ale vlani v Rusku som prakticky nevidel rozdiel medzi ich výkonmi v porovnaní s rokmi 2006 alebo 1998. Proste bežná Severná Afrika, ktorá (až na Alžírsko) za posledných 30 rokov nikdy nepostúpila do vyraďovačky.

Reagovat
adoxx

Že Slonům prakticky nevyrostla mladá generace? Právě naopak...hráči jako Pepe, Kessie, Kouame, Hamed Junior Traore, Cornet, Aurier, Bailly, Dabila, či Konan budou v roce 2022 na úplným vrcholu a ten tým tipuju minimálně na čtvrtfinále

Reagovat
adoxx

+Gbamin a Ibrahim Sangaré

Reagovat
John Obi Mikel

Nigérie

Reagovat
smazaný uživatel

Ja naopak tradicne dakujem autorom za tuto pracu to bude zase komedia turnaj, je sranda to sledovat. Inac ti hraci z Ugandy bez angazma, to ich len tak zobrali z ulice?

Reagovat
fantomas

Naopak, dlouhodobý stálice, který se ocitly na dlažbě, ale pro setrvačnost jedou

Reagovat
netopier

Reagovat
Briggus

Oba skončili ve svých klubech během ledna, záleží co mezitím dělalil

Reagovat
Kucka

Reagovat
uff

Reagovat
sk333

Z tejto skupiny budem fandiť Doktorom z Konga. Za víťaza tipujem Senegal, alebo Nigériu. Zápasy bude vysielať Sport 1.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
DieFohlenBMG

Bude hrát Mou Salah?

Reagovat
fantomas

Ne.

Reagovat
Kucka

Marvelous

Reagovat
smazaný uživatel

Trošku mi vadí styl, s jakým je psán tento komentář. Přijde mi to takové málo "reprezentativní", nebo "korektní." A je tam hodně snaha být provokativní a kontroverzní. Nedaří se mi to pojmenovat. Takový moderní, podle současných trendů doplňovat mateřský jazyk výrazy, nebo dokonce celými větami z angličtiny. Také zrovna nešetříte citoslovci.

př.

- Věříme, že jsme si za ta léta i přes neustálé účasti Mali a Ghany v semifinále společně užili pořádnou kupu legrace

- "Index Henryka Kasperczaka",

- Sám Henryk Kasperczak je od posledního Afrického poháru již (snad, doufejme) v důchodu

- krajní beci měli v podstatě zakázáno vyrážet dopředu

- Naučil se snad i Tarek Hamed nahrávat na více než tři metry? Možná. Byla by to bomba.

- za repre se stále naposledy trefil... um... v listopadu 2015.

- je následně všemi označen za "hráče ke sledování" a na turnaji předvede velké kulové.

- Tvář týmu: *zakryje si jméno Mohamed Salah v nominaci... nope*

- Kdyby byl Kasperczak mokrá krychle, Ibengé bude suchá koule

- Huh

- Mauricius, ostrovní stát o rozloze zhruba čtyř Káhir, jehož fotbalová reprezentace zdědila přezdívku po endemickém a dnes už vymřelém ptáku, který vypadal jako tukan křížený se slepicí, a přece se řadil do čeledi holubovitých. Oohh!

- Farouk Miya přidá pár branek buď z penalty, přímého kopu, anebo ranou z dálky, protože jinak to ani neumí

- Hergot, Wikipedie, you had one job!

- nikdy nepatří mezi favority, prostě jen tak nějak... existují. Něco jako africké Teplice. Dokonce mají i žluté dresy

- Hehe

- určitě si vybavíte figurku kapitána Williarda Katsendeho, který se na hřišti zoufale snažil ovládnout střed pole a strašně při tom prasil

- Zní to jako blbost, ale pořád bych této možnosti dával tak 1 %, což je stejně jako třeba u Appiahovy Ghany.

- Marvelous

Tohle je jen můj osobní subjektivní názor, nevím, jak to vidíte a jak se k tomu stavíte vy ostatní. Třeba se vám to naopak líbí. Není to nic osobního, jen lehká kritika.

Myslím si, že kdyby podobným stylem mluvili komentátoři v TV, už se chystá proti nim petice. Trochu mi to připomíná novináře Janegu a jeho označení Petra Rady jako "trenér z pravěku".

Reagovat
Kucka

Z mého pohledu je to téma samo o sobě velmi odborné a na tomto webu doplňkové, čehož si jsou autoři vědomi a proto to neberou příliš vážně. Forma mě nevadí, protože není na úkor obsahu a penzum informací v textu je široké. Jako čtenář se širokým záběrem vítám trochu offtopic, ale obohacující doplnění, které ústí z volné formy ohledně geneze zimbabwských křestních jmen.

Reagovat
andkoo

ja suhlasim s kolodejom, trochu mi to pripomina komentar Jaromira Bosaka...ale nevadi mi to, africky futbal bol vzdy skor taky zabavnejsi a stale je to hodnotnejsie citanie ako cokolvek od Fisaru

Reagovat
Kucka

*mně

Reagovat
smazaný uživatel

Zimbabwe mě pobavilo no.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se to líbí, párkrát jsem se i zasmál.

Reagovat
smazaný uživatel

*Mně

Reagovat
John Obi Mikel

Me vadi jen ten Dronte a ta anglictina v tom. Cestina je dost krasny jazyk a byl bych nerad, kdybychom v budoucnu mluvili nejakou jazykovou smesici.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

*mně My jsme trio

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Spalovač šancí

Klid, na Nigerijce máš dost dobrou češtinu.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

obhajce cestiny pisici bez diakritiky to je asi jako kdyby Pavel Novotny kritizoval mladez, ze malo cvici

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A nazev zvirete s velkym pismenem a chyba ve me/mne. To je, jako kdyz premier osocuje protivniky, ze kradou.

Reagovat
smazaný uživatel

To se ale muze stat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja na telefonu taky pisu bez hacku a carek.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale abych se obhajil. Ja pisu komentar, nikoliv clanek. To je rozdil.

Reagovat
smazaný uživatel

*ho. Sebe obhajuji jinde. Tohle rani stavani mi nedela dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

*ranni.

Reagovat
John Obi Mikel

Tvl, ja se na neci vymluvim sam. Nepotrebuji pomoc.

Reagovat
John Obi Mikel

Dobry no.

Reagovat
fantomas

Dronte?

Reagovat
smazaný uživatel

Ten ptak.

Reagovat
John Obi Mikel

Dodo

Reagovat
fantomas

Proc by ti vadil zrovna on

Reagovat
John Obi Mikel

Tukan křížený se slepicí

Reagovat
fantomas

A ne snad?

Reagovat
John Obi Mikel

Jako jo Ale psát to do článku?

Reagovat
fantomas

Tak pták už je to vymřelej, takže jeho pokolení už asi neurazim, tak proč by ne.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
DrQQ

česky blboun nejapný :-)

Reagovat
DrQQ

slovensky truľoň neokrôchaný alebo chruňon chrapúnsky:-)

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

fantomasuv styl psani tu vybrani "znalci" kritizuji uz asi od roku 2008 nebo kdy, ale az ty budes ten, ktery konecne jeho rukopis zmeni

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Ja jen kritizuji.

Reagovat
smazaný uživatel

*stezuji si a kdyz se to zbytku libi, at to necha, jak to je.

Reagovat
Mariano13

Ja som len šťastný, že sa to píše takouto formou. Číta sa to omnoho lepšie. A u mňa to má efekt aj na samotný šampionát. Ten minulý som videl asi 3 zápasy, kvôli týmto súhrnom. Tento rok to bude ešte viac, keďže už mám k dispozícií Sport1. Fantomas a Domingo vedia, čo robia a robia to perfektne.

Reagovat
Bandita_Harry

finale Mane vs Salah

Reagovat
EL Gringo

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Knowledge Musona

Reagovat
smazaný uživatel

https://twitter.com/Lu_Class_/status/1140926514336272384

statistika top 3 kluby PL dle fans pro každý světový trh

Reagovat
Raylan

OT - Euro u21: Foden

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele