instagram @kitchenettehome

Fish cakes / Thajské rybí karbanátky se salátem

Fish cakes / Thajské rybí karbanátky se salátem

Koncem týdne jsem na svém Instagramu ukazovala aktuální časopis Gusto, pro který jsem vymyslela menu od pondělí do pátku, kdy na sebe recepty chytře navazují a když budete postupovat krok po kroku v mých stopách, ušetříte si tak mnoho času. A nebo se prostě jen podívejte na systém, který používám a třeba vám bude příjemnou inspirací, jak pracovat s časem v kuchyni tak, aby to nebylo na úkor večeří.Tady je recept na pondělí. Každý následující den vám sem přidám recept nový. :-)

Thajsko je asi naší nejoblíbenější destinací, kde jsme strávili už mnoho měsíců našich životů a tyhle fantastické fishacakes jsou neodolatelné. Jedno z mnoha úžasných thajských pouličních jídel. Přišla jsem na to, že limetové (kafrové) listy jsou klíčovou ingrediencí, aby tyhle karbanátky chutnaly opravdu "thajsky". Když neseženete čerstvé, prodávají se i sušené a poslouží také dobře. Druhá varianta, jak je nahradit, je kůra z limety, ta je už běžně dostupná.
Nabízím vám tu ale poněkud západní způsob servírování, který doplňuje tyto rybí karbanátky o skvělý svěží salát a také kousek pita chleba, pokud chcete, aby bylo jídlo sytější. Nejraději používám celozrnnou pitu nebo tortillu.

A pak tu mám pár osobních tipů.
1. Připravte si dvojnásobné množství karbanátků a přebytek zamrazte. Věřte mi, že brzy přijdou vhod a budete si děkovat.

2. V receptu uvádím postup a ingredience na salátový dresink. Z tohoto množství budete mít přibližně 3 dcl dresinku, který uchovávejte v lednici například ve vzduchotěsné skleněné láhvi. Vydrží čerstvý minimálně týden a budete ho tak mít stále po ruce.

3. Pokud byste si chtěli vyrobit vlastní sladko-kyselou omáčku, je to celkem snadné.
Domácí sladkokyselá chilli omáčka
Dejte do food processoru nebo blenderu jednu sladší chilli papričku a 2 malé pálivé, 3 stroužky česneku, 70 ml lžíce rýžového nebo jablečného octa, 100 g třtinového cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku tapiokového škrobu (můžete nahradit kukuřičným),1 dcl vody. Vše rozmixujte na nízký stupeň tak, aby v omáčce zůstaly semínka i kousky papričky a česneku. Směs dejte do malého hrnce a pomalu vařte, až omáčka lehce zhoustne.

4. Na rozpečení pita chleba nebo tortill je nejlepší rozpéct troubu na 240°C. Když je trouba horká, chléb namočte pod proudem vody, nechte okapat a dejte do trouby. Pečte jen krátce, dokud nezačne růžovět nebo lehce zlátnout. Tak bude pita nebo tortilla stále hezky vláčná a ne úplně suchá a tvrdá.

5. Nejčastěji servírovaná a používaná omáčka k dochucení v Thajsku je omáčka, které říkají "fresh chillis". Najdete ji na stole i té nejobyčejnější pouliční vyvařovny. Připravíte jí snadno! Do malé mističky vymačkejte šťávu z jedné limety, přidáte lžíci rybí omáčky a nasekanou thajskou chilli papričku. To jsou ty malé úzké červené či zelené. Je to svěží a super pálivá omáčka, která se také skvěle hodí k těmto karbanátkům.

Tady máte odkazy na všech 5 receptů/večeří:
PONDĚLÍ Fisk Cakes
ÚTERÝ Kari s červenou čočkou
STŘEDA Butter Chicken
ČTVRTEK Pečená zelenina
PÁTEK Buddha Bowl

20 minut - 4 porce
Fish cakes / Thajské rybí karbanátky se salátem

Ingredience

Na karbanátky:

  • 2 chilli papričky

  • 2 cm kořene zázvoru, očištěný

  • 1-2 stroužky česneku, oloupané

  • 1 vejce

  • kůra z 1 limety

  • 2 nasekané čerstvé list limety, nebo 4 drcené sušené

  • 2 lžíce rybí omáčky

  • 1 lžička červené kari pasty (zbytek použijete v úterý)

  • 2 filety z pevnější ryby, bez kůže a kostí, použila jsem tresku tmavou (přibližně 500 g)

  • (10 lístků thajské bazalky)

  • 2 jarní cibulky, pokrájené našikmo

  • hrst čerstvého koriandru

Na dresink:

  • 25 g čerstvého koriandru, jenom lístky

  • 25 g čerstvé máty, jenom lístky

  • 90 g medu

  • šťáva z 2 citrónů, přesněji 100 g

  • 1 lžíce himalájské soli

  • 150 g extra panenského olivového oleje

Na salát:

  • 2 hrsti cherry rajčátek

  • 125 g baby špenátu, polníčku nebo směsi salátů

  • 2 mrkve

Na servírování:

  • sladkokyselá chilli omáčkou

  • 4 rozpečené celozrnné pita chleby nebo tortilly

  • limeta

Fish cakes / Thajské rybí karbanátky se salátem

Postup

1.

Do blenderu nebo nádoby food processoru dejte 1 chilli papričku, zázvor, česnek a rozmixujte najemno. Do směsi přidejte vejce, kůru z limety, rybí omáčku, lžíci červené kari pasty, a hrubě pokrájené rybí filety. Pár pulzy směs mixujte tak, aby nebyla úplně dokonale rozmělněná. Směs dejte do středně velké mísy, přidejte už jen hrubě nasekané listy thajské bazalky, koriandru, jarní cibulku, 1 chilli papričku, promíchejte a tvarujte malé placičky. Jedna placička by měla být přibližně z množství o velikosti golfového míčku. Nejlépe se vám budou tvarovat, když si namočíte ruce. Připravené karbanátky dejte stranou.

2.

Všechny ingredience na dresink dejte do nádoby blenderu a několika pulzy promixujte tak, aby bylinky zůstaly stále ještě na malé kousky.

3.

Připravte si směs zeleniny na salát. Listovou zeleninu omyjte a dejte do mísy, přidejte rozpůlená cherry rajčátka a nastrouhanou mrkev na nudličky Jullienne nebo na spiralizéru. Zeleninu promíchejte a dejte stranou.

4.

4. Na středně rozpálené pánvi v troše oleje vhodného na smažení osmažte všechny karbanátky z obou stran do zlata a servírujte je se salátkem s dresinkem z koriandrem a mátou a případně chilli omáčkou. Pokud chilli omáčku nemáte a ani se vám ji nechce vyrábět. Dresink na salát také skvěle poslouží jako dip k namáčení.

Newsletter