Menu
TOPZINE.cz
Z domova

Inspektoři zadrželi 3,5 tuny kuliček do Bubble tea s škodlivou látkou pro děti

ČTK

ČTK

13. 10. 2016

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zadržela tři a půl tuny želé kuliček pro přípravu nápoje zvaného Bubble tea. Kuličky totiž obsahovaly přídatnou látku konjak označenou také E425, která může především dětem způsobit vážné zdravotní komplikace a nesmí být podle zákona v želé cukrovinkách obsažena, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

Bubble tea je nápoj, který vznikl na Tchaj-wanu a říká se mu také perlivý či bublinkový čaj. Vyrábí se smícháním mléka s čajem, ovocným sirupem a cukrem. Čaj se podává studený. Oblíbený je právě ten, do něhož se přidávají želé kuličky s různou příchutí. V zadrženém balení bylo příchutí 11. Odesílatelem zásilky byla tchajwanská společnost Sun Yea International.

„S uvedenou zásilkou surovin nemáme nic společného. Tato zásilka není určena pro výrobu čaje Bubbleology. Kuličky do čajů Bubbleology dodává prověřený dodavatel, který je auditován přímo naší centrálou v Londýně. Se zmíněným dodavatelem jsme nikdy nebyli ani v kontaktu,“ uvedl manažer českého zastoupení značky Bubbleology Jaroslav Švadlenka. Doplnil, že všechny jejich ingredience procházejí přísnými dovozovými testy v Německu i České republice.

Konjak je látka, která se podle webu www.zdravapotravina.cz využívá v potravinářství jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor, stabilizátor nebo složka povrchových filmů. Přidává se do polévek, omáček, majonéz a džemů.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Inspektoři zadrželi 3,5 tuny kuliček do Bubble tea s škodlivou látkou pro děti